Menu luk

Dyrt og dårligt at gå ned med stress

Der er for meget tabu og for lidt forebyggelse af stress, mener psykolog Pernille Rasmussen. Når tusindvis af medarbejdere har det skidt og ikke kan præstere ordentligt på jobbet på grund af stress, koster det mange penge.

25. mar. 2019
4 min

​Vi er nødt til at tale om det, når der er så mange sygemeldinger på grund af stress. Rigtig mange stressramte føler et nederlag og tænker: Der er noget galt med mig! Men hvad nu, hvis stressfænomenet hænger sammen med vores moderne arbejdsliv med grænseløshed, utryghed og konstante forandringer?

Ifølge organisationspsykolog Pernille Rasmussen bør både ledere og kolleger droppe antydninger om, at en sygemelding med stress skyldes medarbejderens personlighed eller private årsager. Den faldgrube falder rigtig mange i, viser blandt andet forskning fra Bispebjerg Hospital, som Pernille Rasmussen har været involveret i.

"Der er desværre meget skyld og skam omkring stress. Men stress er ikke nødvendigvis lederens skyld, og det er ikke medarbejderens skyld. Vi skal ikke pege fingre, men samarbejde og sætte ind på alle niveauer for at hjælpe mennesker, der går ned med stress", siger Pernille Rasmussen og peger på, at det måske er arbejdspladsen, der skal ændres.

"Det er fint, at folk kan få psykologhjælp, men det er farligt, hvis psykologen bare 'fikser' personen, mens arbejdspladsen kører uforandret videre".

Dyrt og dårligt

Det stigende antal stressramte handler ifølge Pernille Rasmussen langt hen ad vejen om udviklingen i arbejdslivet. Konstante effektiviseringer og omorganiseringer stresser, og bedre bliver det ikke af det grænseløse arbejde med blandt andet mails på mobilen døgnet rundt.

"Ressourcer og krav til kvalitet og mængden af arbejdsopgaver hænger ikke sammen. Langt det meste stress er arbejdsrelateret, men vi skal også huske, at vi ikke kun går ned med stress på grund af arbejdet", siger hun.

Når vi er stressede, går vores præstationer ned, og det uanset hvilket job vi har. Rent kognitivt bliver vi dårligere til at huske og koncentrere os. Vi bliver også langsommere, fordi vores hjerne fungerer dårligere, så vi vil typisk komme bagud med arbejdet.

"Det kommer simpelt hen til at handle om at overleve, så vi orker ikke at møde initiativer fra andre eller være nærværende. Vi bliver dårligere socialt, og nogle siger, at vi får tunnelsyn, fordi vi bare prøver at løse opgaven, men vi har hverken overblik eller nuancerne med", forklarer Pernille Rasmussen.

Så stress er dårligt og dyrt. Det er uøkonomisk:

Selv om arbejdsgiverne kender til stress, bliver der alt for sjældent grebet til handling. De fleste arbejdspladser har et beredskab og måske en psykologordning, men det er bare ikke nok, siger Pernille Rasmussen og sammenligner med den misligholdte maskine.

"Du har en maskine, som ikke fungerer ordentligt, men du giver den ikke olie eller får den synet, så på et tidspunkt holder den op med at køre".

Misbrugt begreb

Stress er kommet på alles læber, men også mange myter og fejlopfattelser af stress. Mange sætter lighedstegn mellem stress og travlhed. 'Jeg har stress', siger folk om det, der måske er en livskrise.

"Alt for ofte bliver stress individualiseret og udlagt som den enkeltes problem. Hvis en medarbejder får stress, kæder en leder det måske sammen med vedkommendes skilsmisse eller en perfektionistisk personlighed", siger Pernille Rasmussen og tilføjer:

"Man kikker på individet, der er blevet stresset, og prøver at finde forklaringer der".

For mange hundrede år siden blev mennesker også stressede. Hvis man mødte en løve, gjaldt det liv eller død. I dag bliver vi typisk stressede af andre grunde, men vores hjerneudvikling er ikke fulgt med på den måde, at vi kan tolke tingene. Vi bliver simpelt hen overloadede.

"Forskere er enige om, at der er et oplevelsesmæssigt, det vil sige subjektivt, aspekt af stress. Vi mennesker oplever verden forskelligt, og vi tolker verden forskelligt, hvilket betyder, at vi bliver stressede af forskellige ting".

Når vi oplever, at kravene er større end ressourcerne, fordi der for eksempel ikke er timer nok, bliver vi typisk stressede. Eller vi skal løse en opgave, men ikke har uddannelsen til det eller ikke er ordentligt klædt på. Har vi en model, hvor ressourcer og krav balancerer, så har vi det godt.

Pernille Rasmussen opfordrer til at parkere de private årsager. Sidstnævnte kan hverken lederen eller arbejdspladsen gøre noget ved, da man ikke har mandat til at agere på medarbejderens private område.

Den gode rollemodel

Pernille Rasmussen oplever, at ledere generelt ønsker, at deres medarbejdere trives. Men det halter med forebyggelse, når det handler om stress, siger Pernille Rasmussen, der har 15 års erfaring med at hjælpe arbejdspladser til mindre stress og mere overskud:

"Mange ledere tror, de ved, hvad årsagen er, men de har aldrig spurgt medarbejderen. Så vær i stedet nysgerrig på, hvad den stressramte har oplevet, og undgå at gå i forsvar".

Hvad betyder forebyggelse egentlig?

"Forebyggelse kan handle om at sige: Hvordan holder vi den gode energi, som også hører ind under trivslen? Det handler om at spørge: Hvad er det, der stresser os? Måske er det noget it, der ikke fungerer".

Lederen er jo en rollemodel, siger Pernille Rasmussen:

"En god rollemodel er en leder, der selv taler om, hvordan han eller hun har det. Som også holder fri og lukker ned".

På en arbejdsplads har alle et ansvar for at sige til og fra:

"En ledelse, der udstikker rammer og vilkår, har et ansvar for, at der er ressourcer til at løse opgaven, mens man i kollegagruppen i en vis udstrækning har mulighed for at hjælpe hinanden eller i hvert fald involvere lederen", mener Pernille Rasmussen, med henvisning til at en leder med 40 medarbejdere selvfølgelig ikke kan se, hvordan den enkelte har det hver dag.

Seneste nyt

16. dec. 2024

Særlig ordning I Danske Bank skal fastholde pensionister

Den tidligere rådgiver Annette Fly Jensen har bevaret kontakten til arbejdspladsen og kan - som del af en forsøgsordning - selv råde over sin tid.

16. dec. 2024

Finansansatte mangler tid til efteruddannelse

En ophobning af arbejdsopgaver og dårlig samvittighed over for kollegerne spænder ben for finansansattes efteruddannelse, viser ny undersøgelse.

16. dec. 2024

Sådan foregår overenskomstforhandlingerne

Finansforbundets to erfarne forhandlere tager dig med ind bag kulisserne og giver et indblik i, hvordan overenskomsten bliver til.

N

Tilmeld dig Nyhedsbrevet Finans

13. dec. 2024

Finansforbundet og Arbejdernes Landsbank indgår overenskomst

Arbejdernes Landsbank melder sig ind i Finans Danmark / Arbejdsgiver og indgår overenskomst med Finansforbundet.

11. dec. 2024

Frej fandt kreativ løsning på DORA

I ren desperation fandt Frej Jensen fra Nordfyns Bank en kreativ løsning på den sværeste del af DORA.

11. dec. 2024

Jeg er en ung mand på 43 år, familiefar og uden job

IT-PERSPEKTIVER: "Uden titel, uden rolle, bare mig og en masse erfaringer, som jeg skal prøve at sælge i en jobverden, der ikke længere er, som jeg husker den."...

11. dec. 2024

Nets har forhindret svindel for 280 mio. på to år

Nets gør meget for at stoppe digital svindel, men der skal mere til. Nets er nu er klar med en række anbefalinger.

11. dec. 2024

Nykredit og Spar Nord fortsætter hos BEC

BEC forventer ikke, at en sammenlægning af Nykredit og Spar Nord vil få væsentlig indflydelse på forretningen.

11. dec. 2024

De hurtige it-notifikationer

MitID klar med nyt sikkerhedstiltag. Her er de 10 mest efterspurgte it-færdigheder. MobilePay kan nu erstatte Apple Pay. Ny kvantechip er voldsom hurtig.

N

Tilmeld dig Nyhedsbrevet Finans

10. dec. 2024

Nykredit vil købe Spar Nord

Med sammenlægning vil Nykredit blive landets tredjestørste bank. Hensigten er at skabe et foreningsejet alternativ til de største børsnoterede pengeinstitutter....

10. dec. 2024

"Det fylder meget for kollegerne begge steder"

I går offentliggjorde Nykredit et købstilbud på Spar Nord. Finansforbundets har fokus på medarbejderne.

9. dec. 2024

Sådan taler du om løn med dine kolleger

Det kan være grænseoverskridende at tale med kollegerne om løn. En ekspert giver konkrete råd til, hvordan du kan tage snakken – uden at det bliver akavet.

9. dec. 2024

Cecilie jonglerer uddannelse, studiejob og formandspost

Cecilie Wanned Christensen har gjort sig mange overvejelser om vejen til det første fuldtidsjob. Hun har en række råd til andre i samme situation.

9. dec. 2024

Danske Bank fjerner VP-titel: "Jeg tolker det som et signal"

Det giver god mening at skrue ned for de meget hierarkiske titler og i stedet fokusere på kompetencer og fagligheder, lyder reaktionen.

9. dec. 2024

Mange har endnu ikke fået AI-undervisning

Mange har endnu ikke fået træning og efteruddannelse i AI. ”Der udestår en kæmpe opgave," lyder det fra Finansforbundet formand Dorrit Brandt.