Menu luk

Du skal ikke være dig selv til jobsamtalen

Rekruttering er et absurd teater, konstaterer erhvervspsykolog Lars Lundmann. Han har forsket i jobsamtalen og skrevet en guide til, hvordan du øger dine chancer for at få ønskejobbet.

9. sep. 2019
4 min

​"Du skal bare være dig selv".

Et godt råd, som de fleste af os har hørt utallige gange. Så mange gange, at man skulle tro, det var sandt. Det er det dog ikke, hvis man skal tro Lars Lundmann, der er erhvervspsykolog og har forsket i jobsamtalen.

"Hvis du vil have jobbet, skal du selvfølgelig være den, som jobintervieweren vil give jobbet til. Det er irrelevant at være sig selv".

Det betyder ikke, at du skal lyve. For du indeholder givetvis mange forskellige udgaver af dig selv – og også én, der kan skaffe dig jobbet.

"De fleste kender nok til forskellige udgaver af sig selv, en med familien, en anden med vennerne og en tredje med chefen. Så når man bliver opfordret til at være sig selv, hvilket selv er det så, man skal vælge?" spørger Lars Lundmann.

Svaret guider han dig til i bogen "Du skal ikke være dig selv", som han har udgivet på eget forlag, Mental Press.

Hav svar parat

Bogen baserer sig blandt andet på forskning fra hans ph.d.-afhandling om jobsamtaler og personlighedstest. Han har studeret omkring 50 jobsamtaler og set et mønster, som han mener, at mange af de 800.000 danskere, som hvert år skifter job, kan have glæde af at få indblik i.

"Mange jobsamtaler går eksempelvis skævt, fordi en kandidat begynder at væve, når intervieweren zoomer ind og stiller uddybende spørgsmål. Det vil typisk føre til flere kritiske spørgsmål, og så har vi en negativ spiral i samtalen".

Væveriet kan du undgå ved at forberede dig på forskellig vis. Eksempelvis ved at spille interviewet igennem hjemmefra med en ven i rollen som intervieweren.  

Selvfølgelig kan du have svært ved at forudsige, præcis hvilke spørgsmål du vil få. Men ud fra de kompetencer, der er listet op i jobopslaget, kan du få et fingerpeg. Og hvis der er noget af det, du ikke umiddelbart opfylder, kan du alligevel forberede nogle gode svar på det.

"Hvis du bliver spurgt, om du kender et bestemt regnskabsprogram, behøver du ikke at sige, at det har du faktisk ingen erfaring med. I stedet kan du sige, at du kender det. For hvad dækker det over at kende noget? Er det nok at vide, at det eksisterer, og have åbnet det en enkelt gang?"

Lars Lundmann siger, at du ideelt set på forhånd bør kontakte arbejdsgiveren og spørge om, hvad der er vigtigt, så du kan nå at få en relevant viden om netop det. Men ellers kan du bruge tiden frem til ansættelsen til at sætte dig nærmere ind i det.

Din erfaring er ligegyldig

For i virkeligheden er erfaringen fra tidligere job og studier ikke så meget værd, hævder han:

"Mange er bange for at sige noget til jobsamtalen, som de ikke kan leve op til i jobbet efterfølgende. Det er der ingen grund til at være nervøs for – af flere grunde".

En grund er, at jobinterviewerens evne til at vurdere dig i virkeligheden er minimal og i høj grad styret af hans eller hendes måde at opfatte omverdenen på – den kan du til gengæld have glæde af at sætte dig lidt ind i (se boks).

En anden grund er, at vi formes af det job, vi ansættes i. Du bliver en anden og reagerer på de behov og muligheder, dit nye job åbner for dig – altså er det mindre vigtigt, hvem du var, og hvad du kunne i forvejen, pointerer han.

"Jobsamtaler er et absurd teater. Du skal snakke om dig selv og bliver bedømt på din evne til at gøre det. Men det er jo ikke det, du skal kunne i dit arbejde efterfølgende".

Omvendt skal du som bekendt igennem jobsamtalen for at nå frem til en ansættelse:

"Det er som at spille ludo. Du er nødt til at kende reglerne og spille efter dem. Min opfordring går på at blive bedre til reglerne end jobintervieweren, for så kan du selv styre samtalen".

Kom foran andre til jobsamtalen

Et af de mange konkrete råd, Lars Lundmann giver jobansøgere, er at sørge for at komme som en af de første til samtale om et job. Det er en fordel, fordi de første kandidater ofte danner referenceramme for de følgende, og jobinterviewerne er mere friske og lydhøre først på dagen. Hvis du derfor får tildelt et sent tidspunkt, så prøv at ringe, og forsøg at få samtalen flyttet til tidligt på dagen.
Et andet råd handler om, at du skal matche din jobinterviewer:
"Du er til samtale med en person, match den person. Find ud af så meget som muligt om vedkommende, tjek profiler på sociale medier, spørg nogen, der kender vedkommende, om interesser og værdier. Hvis det eksempelvis er en person, der kan lide at spille golf, kan du gå ud fra, at vedkommende nok også kan lide natur, og sige noget om, at du holder af at være i naturen. Er det langt ude? Det virker", siger Lars Lundmann, men naturligvis skal du dosere det.

Seneste nyt