Menu luk

Det sociale presser unges økonomi

Socialt samvær står højt på listen hos unge, når de skal prioritere, hvad de skal bruge penge på. Og det kan være svært at sige nej, selvom pengene ikke rækker. Det viser en ny undersøgelse om unges forbrug, gæld og opsparing.

18. mar. 2019
2 min

​Det sociale trækker meget, når unge svinger kortet på restauranter og i byen, og det kan være svært at begrænse sig. Over 40 procent af unge fortæller i en ny undersøgelse, at de bruger flere penge end planlagt, når de er ude med vennerne.

"Unge føler sig udfordret af den sociale kontekst, de er i og kan have svært ved at sige nej til fristelser", siger Frederik Giese, projektchef i Forbrugerrådet Tænk, der sammen med Finans Danmark står bag undersøgelsen.

Undersøgelsen viser, at 17 procent ville tage med ud at spise, selv om de ikke har råd, og at 15 procent ville finde på en undskyldning, i stedet for ærligt at sige, at pengene ikke rækker til at spise ude.

"Det er bekymrende, at økonomi er så stort et tabu, at mange unge ikke får talt med deres venner, når de ikke har råd," siger Frederik Giese.

Finansiel forståelse på skoleskemaet

Ikke alle unge har en forståelsen for, hvordan de skal styre deres privatøkonomi. Næsten halvdelen i undersøgelsen fortæller, at de ikke har fået rådgivning eller introduktion til økonomi og kun 11 procent fortæller, at de har lært om det i skolen.

"Det, at have en god økonomi, er en balancegang, som de unge skal lære", siger chefkonsulent Christian Heebøll Hammer fra Finans Danmark og fortæller, at det skal kampagnen Pengeuge hjælpe unge med.

Den årlige kampagne, der i år blev afholdt for sjette gang, blev sat i gang den 11. marts. I Pengeugen er bankdirektører og bankrådgivere er ude på landets skoler for at undervise i finansiel forståelse og for at lære de unge, hvordan de håndterer budgetter og forbrug.

"Penge følger os hele livet. Derfor er det helt afgørende, at man som ung kommer godt fra start, når man skal håndtere sin egen økonomi. Man skal tale åbent om det – og det skal på skoleskemaet," siger Niels Arne Dam cheføkonom og underdirektør i Finans Danmark.

Det er Finans Danmark og Danmarks Matematiklærerforening, der står bag Pengeuge. Læs mere om Pengeuge her.

Rapporten er udgivet af Finans Danmark og Forbrugerrådet Tænk, som har undersøgt forbrug, gæld og opsparing hos unge i alderen 18-29 år. Læs rapporten her.  

Seneste nyt