Menu luk

Bank åbner en af verdens største bictoin-farme

Den japanske finanskoncern SBI, der blandt andet driver en internetbank, har installeret 22.000 specialbyggede computere fra Kina på et nyåbnet islandsk datacenter, hvor den udvinder bitcoin i døgndrift. Ifølge direktør Antoine Boniface fra it-virksomheden Etix Everywhere, der driver datacentret, er faciliteten bygger på under ni måneder.

10. jun. 2019
2 min

​Mens både Facebook og JP Morgan under stor bevågenhed arbejder på at skabe deres egne 'coins', har en stor japansk finanskoncern i al diskretion åbnet en bitcoin-farm på Island.

Det kan Nyhedsbrevet Finans afsløre efter et besøg på Island, hvor et nyt stort datacenter netop er blevet officielt åbnet på den nordlige del af øen.

"Vi har bygget denne facilitet på under ni måneder, og vi har allerede installeret mere end 22.000 servere", fortæller administrerende direktør Antoine Boniface fra it-virksomheden Etix Everywhere, der driver det nye datacenter på en vindblæst mark udenfor landsbyen Blönduós.

Men under besøget på det nye datacenter kunne Nyhedsbrevet Finans konstatere, at de installerede 22.000 servere ikke var helt almindelige - de var alle af fabrikatet Antminer S9. Specialbyggede computere der kun bruges til én ting: udvinding af kryptovaluta, nærmere betegnet 'bitcoin' og 'bitcoin cash'.

Ejes af japansk finanskoncern

Flere kilder fortæller til Nyhedsbrevet Finans, at de kinesisk fremstillede computere siden sidste år er blevet sendt til Island af den børsnoterede japanske finanskoncern SBI, der blandt meget andet driver en internetbank.

Her blev de gradvist installeret hos Etix Everywhere og udvinder nu kryptovaluta under en øredøvende larm, mens den kølige islandske vind ledes gennem hvide filtre ind i bygningerne for at afkøle de energislugende apparater. 

Og der er ikke tale om nogen lille operation. Datacentret trækker i øjeblikket strøm for omkring 30 MW, hvilket gør bitcoin-farmen til en af de største i verden udenfor Kina.

Første i verden

Afsløringen er kontroversiel, fordi ingen banker ifølge Nyhedsbrevet Finans' research har meldt ud, at de er engageret i udvinding af bitcoin. Snarere tværtimod.

De fleste etablerede pengeinstitutter vil officielt ikke røre kryptovaluta med en ildtang. Nordea har endda forbudt sine medarbejdere at købe bitcoin.

"Jeg kan ikke se, hvilken bank der skulle have interesse i det. Der er en betragtelig omdømmerisiko forbundet med det, som kan koste banker livet nu om dage. Den tror jeg faktisk ikke på", sagde bankforsker Lars Krull fra Aalborg Universitet, da Nyhedsbrevet Finans sidste år rapporterede, at en - dengang unavngivet - international bank var involveret i udvinding af kryptovaluta på Island. 

Både investor og kunde

SBI er ifølge Finans' oplysninger både kunde og investor i Etix Everywhere.

Den voksende japanske finanskoncern er altså både medejer af datacentret på det nordlige Island samtidig med at det bruger stedet til at udvinde kryptovaluta. Adspurgt om hvorfor en finanskoncern ønsker at udvinde kryptovaluta på Island, svarer Etix Everywheres direktør Antoine Boniface:

"Det er et vanskeligt spørgsmål. SBI er en af vores aktionærer. Vi må ikke nævne dem som kunde. Så de vælger det sted, de ønsker. De udvinder kryptovaluta over hele verden".

Heller ikke Boniface kender til andre banker, der udvinder kryptovaluta.
"Nej, vi kender ikke til andre end SBI", siger direktøren.

 

Nyhedsbrevet Finans var inviteret til Island af Etix Everywhere.

Seneste nyt