Menu luk

Bæredygtighed ændrer den finansielle sektor

Det er ikke klaret med gode intentioner og skåltaler. Bæredygtighed vil trænge dybt ind i virksomhedernes maskinrum, fremgik det på Investering Danmarks Årsmøde.

13. maj 2019
2 min

​"Kom med nu eller fortryd senere".

Bæredygtighed og nødvendigheden af at tage den seriøst, også i den finansielle sektor, fyldte meget på årsmødet i brancheforeningen Investering Danmark, som blev holdt i København onsdag den 8. maj.

Flere af talerne lagde vægt på nødvendigheden af, at finanssektoren kommer i gang med at udvikle forretningen i bæredygtig retning omgående. Blandt andet ved at tilbyde flere investeringsmuligheder i den kategori.

De vil blive efterspurgt i stadig stigende grad af kunderne, konstaterede Connie Hedegaard. Hun er foruden forhenværende EU-kommissær og minister også bestyrelsesformand for den grønne tænketanke CONCITO og medlem af Finans Danmarks Forrum for Bæredygtig Finans:

"Måske sidder I og tænker: al den snak om bæredygtighed – holder det aldrig op? Og der tror jeg, jeg må sige: Nej, det gør det faktisk ikke. Denne trend er fremtidens konkurrenceparameter. Lige om lidt bliver det rigtig dyrt, hvis man ikke i tide har taget det til sig", sagde hun og pointerede, at business as usual ikke længere fungere, men skal omlægges.

Hurtigste trend

De voldsomme klimaforandringer har gjort deres til, at følelsen af nødvendighed har indfundet sig verden over. Forbrugerne reagerer ved blandt andet ved at omlægge spisevaner, og Connie Hedegaard fortalte en koncentreret lyttende sal, at Coop herhjemme eksempelvis aldrig har set en trend, der har bredt sig så hurtigt over hele landet. I stort og småt er der bevægelser, som peger samme vej, konstaterede hun.

"Presset fra kunderne og efterspørgsel på det bæredygtige på alle områder vil stige. Det undrer mig, at nogle af de brancher, der mindst ønsker indblanding og lovindgreb, sidder og venter på, hvad der sker – det er vigtigt at vise, at man tager initiativ og at man godt kan selv".

Samme opfordring kom fra Sinne Conan, Europapolitisk direktør i Finans Danmark. Selv om der stadig mangler et fælles sprog i form af, at EU finder formlen på, hvad det er at være bæredygtig, nytter det ikke at vente.

"Bæredygtighed vil få betydning dybt ind i forretningens maskinrum. Det kommer til at ændre hele den finansielle sektor. Det er en løbende proces, men sid ikke og vent, gå i gang".

Bæredygtighed før afkast

Kunderne er parate til det, viser en undersøgelse, som Finans Danmark har fået foretaget. Både mandlige og kvindelige investorer i alle aldre er på, men kvinderne har en lille overvægt - halvdelen af dem er meget interesserede i bæredygtige investeringer, mens det er godt fyrre procent af mændene.

Og ikke alene har investorerne interesse for de bæredygtige investeringer. De er også langt hen ad vejen villige til at leve med et lavere afkast på den baggrund, viser undersøgelsen. Hver fjerde endda i høj grad, men derudover er halvdelen 'i nogen grad' parate til at få mindre ud af deres investering, hvis det gør noget godt for det bæredygtige.

Seneste nyt