Menu luk

Aktietæsk var en overreaktion

Jyske Bank fik et kursfald på dagen med regnskabet for tredje kvartal. Kodeordet er hvidvask, men det var en overreaktion fra investorerne, siger aktieanalytiker Mikkel Emil Jensen.

14. jan. 2019
2 min

​Bare ordet hvidvask kan give aktietæsk. Det mærkede Jyske Banks topchef, Anders Dam, da han kom ud med bankens regnskab for tredje kvartal 2018. På dagen hakkede aktionærerne cirka ti procent af aktiekursen.

"Jeg kan forstå, hvis man var uforstående over for, at banken pludselig skulle være så meget mindre værd, når der ikke skete det store", siger Mikkel Emil Jensen, aktieanalytiker i Sydbank. 

"Kvartalsregnskabet fra Jyske Bank var skuffende, primært fordi indtægterne ikke havde så høj en 'kvalitet', som man kunne have ønsket sig. Renteindtægterne var til den svage side og indikerede et hårdere marginalpres end forventet. Men udlånsvæksten var dog fortsat stærk, gebyrindtægterne overraskede positivt, og omkostningerne var godkendt".

Men så nævner Anders Dam i et interview, at der kan komme en reprimande fra Finanstilsynet omkring hvidvask.

"Selv om regnskabet var til den svage side, havde jeg svært ved at retfærdiggøre et fald på ti procent, så meget tyder på, at aktionærerne har haft hvidvaskbekymringer", siger Mikkel Emil Jensen, der kalder det en overreaktion, som ikke matcher det regnskab, der blev lagt frem.

Hvor meget af det her er psykologi?

"Var den hvidvaskkommentar kommet for få år siden, havde aktionærerne sandsynligvis ikke reageret så voldsomt. Reaktionen ser jeg tæt knyttet til timingen af Danske Banks hvidvasksag, som investorerne psykologisk har svært ved at ignorere, når de i andre sammenhænge skal vurdere risikoen af en potentiel hvidvasksag".

På dagen er det primært de store investorer, der reagerer. De er både mere agtpågivende og hurtigere end de private investorer, siger Mikkel Emil Jensen:

"I kølvandet på regnskabet tyder meget også på, at der var tale om en overreaktion, for seks dage efter var kursen faktisk oppe på det niveau, den havde inden regnskabet. Markedet reagerer på en 'fornyet risiko' i form af en potentiel hvidvasksag, og 'markedet har jo altid ret', så den risiko skal i et eller andet omfang afspejle sig i aktiekursen".

Seneste nyt