Tør du være modig?
Hvornår er du modig? Hvornår tager du skridt, der gør dig bange? Mod er ikke en statisk størrelse, og du kan øve dig på at bringe dig selv i spil i din professionelle rolle, siger organisationspsykolog Franz Søes-Cybulski.
I H.C. Andersens berømte fortælling "Kejserens nye klæder" er det jo det lille barn, der udviser mod ved at råbe: "Men han har jo ikke noget på". Og ovenikøbet breder denne erkendelse sig, så alle råber det. Organisationspsykolog Franz Søes-Cybulski henviser til historien på spørgsmålet om, hvad det egentlig vil sige at være modig.
"Virksomheder efterspørger ledere og medarbejdere, som er i stand til at udvise en så høj grad af mod, at de får sagt det, der skal siges, på det rigtige tidspunkt og kan tage den nødvendige autoritet, der skal til for at bane vejen for væsentlige forandringer. Derfor skal folk også turde udfordre sig selv, og det kræver i min optik mod", siger Franz Søes-Cybulski, der blandt andet i Finansforbundet har arbejdet med betydningen af begrebet mod.
Vores mod er det brændstof, vi bruger hver dag, siger Franz Søes-Cybulski, som er kommet frem til, at der skal mod til at bringe vores personlige og faglige kompetencer i spil i vores professionelle liv.
"Jeg vil faktisk vove den påstand, at det kræver mod at stå ud af sengen hver eneste morgen og løse sine opgaver".
Hør herunder Franz Søes-Cybulski fortælle, hvad det kan give os at være mere modige på arbejdspladsen.