Menu luk

Sammen om et bedre arbejdsmiljø

Interesse for at gøre en samlet indsats sprængte rammerne ved den første arbejdsmiljødag for den samlede sektor.

29. jan. 2018
4 min

​"Hvor mange her kender én, der har været stressramt og sygemeldt?"

Spørgsmålet fra scenen får en skov af hænder til at rejse sig i salen i Radisson Blue Hotel i København. Mange af de 220 fremmødte arbejdsmiljørepræsentanter, tillidsmænd, ledere og HR-medarbejdere ved Finanssektorens Arbejdsmiljødag har haft problemstillingen inde på livet, og der lyttes opmærksomt til oplægsholderens fremlæggelse af den nyeste viden på om stress.

Interessen for dagens program førte til så mange tilmeldinger, at det var nødvendigt at flytte til større lokale end de oprindeligt tænkte, og det var næstformand Michael Budolfsens fra Finansforbundet glad for. Sammen med Forsikringsforbundet og Finanssektorens Arbejdsgiverforening – tilsammen BFA Finans, Branchefællesskabet for Arbejdsmiljø – stod forbundet sidste uge bag arrangementet, som skal være en tilbagevendende begivenhed:

 "Interessen vidner om et stort engagement, og viser, at vi kan være fælles om budskaber. Det er vigtigt, for vi er hinandens arbejdsmiljø. Vi er selvfølgelig ikke enige om alt, men mere samler end adskiller os," konstaterede han.

Han udpegede den vigtigste opgave:

"Vi skal være flere år på arbejdsmarkedet og sikre, at vi kan holde til det. Det kræver andet end her og nu løsninger, og vi har ikke svaret endnu, men skal arbejde sammen for at finde løsninger. Løsninger, vi er sammen om, er bedre løsninger."

Honningfælden

Erhvervspsykolog Marie Kingston, der var blandt oplægsholderne og en af forfatterne til årets ledelsesbog 'Stop stress – en håndbog for ledere', gjorde blandt andet opmærksom på, at kulturen på en arbejdsplads er vigtig at have med i overvejelserne i stressforebyggelse:

"Hvordan er kulturen i gruppen – fremmer eller afmonterer vi stress? Taler vi det op eller ned?"

Det er også værd at have i baghovedet, at arbejde for mange er som en honningfælde. På arbejde får man ofte stort set alle behov dækket ind, eksempelvis sociale relationer, anerkendelse og udvikling:

"Vi får en feedback på arbejde, som kan være svær at opnå derhjemme, hvor det mere kan være "Hvorfor har du ikke båret vasketøj ned?" i hverdagen. Jeg oplever som psykolog, at nogle stressramte lidt skamfulde indrømmer, at de savner arbejde, når de har ferie."

Arbejdet er foldet sammen med identiteten, og derfor slår det ekstra hårdt, når det går skævt på arbejde:

"Arbejde og identitet kan ikke skilles, så når man ikke lykkes på arbejde, er det mig som person, der ikke lykkes.

Maraton er ikke nok

Mange stressramte går til udredning hos læger og specialister, fordi de får fysiske symptomer og føler, at de fejler noget. Samspillet mellem psyke og fysik er velkendt, og kroppen har under alle omstændigheder brug for bevægelse – det fysiske arbejdsmiljø fik også opmærksomhed.

Stillesiddende arbejde er nedslidende for kroppen og giver dvaskt og dovent væv, fortalte Lisa Römer, fysioterapeut fra Arbejdsmiljø København.

"Det er vigtigt at få bevægelse ind i hverdagen. Motion efter arbejde kan ikke udligne stillesiddende arbejde. Ikke engang maraton - det kommer måske bag på nogen.," sagde hun og førte an i et par enkle, fysiske øvelser for hele salen.

For det kræver det ikke så voldsomt meget bevægelse at gøre en forskel i løbet af arbejdsdagen. Få skridt rundt i lokalet hjælper, og at stå op i løbet af dagen er en stor gevinst. Mange af de forsamlede var vant til at stå ved skrivebordet jævnligt, og flere lovede, at de ville gå hjem og prøve det.

Forandringsstorm

At forandre og være en del af forandring er også velkendt i sektoren. Det var tydeligt at høre på den latter, der bredte sig, da de forsamlede blev bedt om at drøfte ved bordene, hvilke forandringer, de har været igennem i det seneste år.

"Det er umuligt at huske dem alle" og "Det er nemmere at gøre op, hvad vi ikke har forandret" var et par af kommentarerne.

Konsulent hos Implement, Solveig Hvidtfeldt Larsen, som har været med til at udforme BFA Finas-materialet 'Robuste forandringer', stod for oplægget. Hun kunne blandt andet fortælle, at der i forbindelse med forandringer typisk er 30 procent positive stemte, 50 procent er afventende, og 20 procent er imod forandringer.

Sikkert er det, at der er flere af slagsen undervejs, og derfor blev det drøftet, hvordan man som nøgleperson kan medtænke trivslen i forbindelse med forandringsprocesser.

Et af de afgørende principper er god planlægning, som tager hånd om det psykiske arbejdsmiljø før, under og efter forandringerne. Hvordan det gøres mere konkret kan man læse om i 'Robuste forandringer', som kan hentes på bfafinans.dk. Materialet er afprøvet med 120 repræsentanter fra målgruppen og deres erfaringer er brugt til tilpasse værktøjerne.

BFA Finans

BFA Finans stod bag Arbejdsmiljødagen, som skal være et tilbagevendende arrangement.

Finansforbundet, Forsikringsforbundet og Finanssektorens Arbejdsgiverforening udgør tilsammen BFA Finans, som er en del af Branchefællesskabt for Handel, Finans og Kontor.

BFA Finans vil gennem løbende kontakt med virksomheder og medarbejdere sikre, at finanssektorens behov for vejledninger og materialer på arbejdsmiljøområdet er relevante og inspirerende.

Læs mere om BFA Finans her.
 

Seneste nyt