Lettisk centralbankchef anklaget for bestikkelse
Ilmārs Rimšēvičs, der også sidder i den Europæiske Centralbanks styregruppe, afviser anklagerne og nægter at give efter for pres for at gå af. I Irland er den tidligere topchef for Anglo Irish Bank blevet idømt seks års fængsel for bedrageri og regnskabsfusk under finanskrisen.
Ifølge den lettiske anklagemyndighed har landets centralbankchef Ilmārs Rimšēvičs forsøgt at presse en lånevirksomhed til at betale ham 500.000 euro. Han modtog halvdelen af pengene inden den mindre virksomhed blev lukket på grund af hvidvask, lyder anklagen som i princippet kan koste centralbankchefen op til 11 års fængsel.
Rimšēvičs afviser beskyldningerne. Han siger de er fabrikeret af banker som er utilfredse med hans forsøg på at skabe gennemsigtighed i Letlands skandaleramte banksektor, der har været brugt til sluse sorte penge fra Rusland, Hvisrusland og Ukraine ind i EU.
I konflikt med banker
Efterforskningen mod Rimšēvičs begyndte i februar og faldt sammen med tvangslukningen af landets tredjestørste bank ABLV, som USA har anklaget for 'institutionaliseret pengevask" - herunder finansiering af Nordkoreas atomvåbenprogram.
Rimšēvičs har været i åben konflikt med en anden af Letlands pengeinstitutter, Norvik Banka, der offentligt har beskyldt centralbankchefen for urimelig hetz i håb om at presse banken til at betale bestikkelse.
Norvik fik sidste år en bøde på 10 millioner kroner for at bryde sanktionerne mod Nordkorea. Dens russiske ejer har hyret Anders Fogh Rasmussen som rådgiver for at gøre den til den "reneste bank", sagde den tidligere danske statsminister i februar til Berlingske. "Jeg føler mig overbevist om, at Norvik Banka forsøger at leve op til de allerbedste standarder."
ECB bestrider udrejseforbud
Både præsident, regering og parlament har opfordret Rimšēvičs til at gå af, men det har han ikke tænkt sig før hans mandat udløber næste år - og på grund af centralbankens uafhængighed kan regeringen ikke uden videre afsætte ham.
Sagen har ført til spændinger mellem den Europæiske Centralbank (ECB), fordi den lettiske centralbankchef gennem 16 år ligeledes er et indflydelsesrigt medlem af ECB's magtfulde styrelsesråd. På grund af et udrejseforbud har han dog ikke kunnet deltage i møderne, og ECB har derfor bedt EU-domstolen gribe ind.
Skandalerne i Letland - og efterforskning af Danske Banks estiske afdeling og en maltesisk bankmand i forbindelse med separate anklager om hvidvask - har medvirket til at EU-Kommissionen har foreslået nye regler for udveksling af bankoplysninger på tværs af EU-landene.
Irsk bankboss idømt fængsel
I Irland er den tidligere topchef for Anglo Irish Bank blevet idømt seks års fængsel for bedrageri og regnskabsfusk under finanskrisen.
Den i dag 51-årige David Drumm spillede en afgørende rolle i Irlands økonomiske kollaps ved at puste Anglo Irish Banks aktiver op for at få det til at se ud som om, at banken havde over 50 milliarder kroner mere i indlån end sandt var.
I 2009 kollapsede banken, og den irske regering vurderede bagefter, at omkostningerne ved at redde banken kostede de irske skatteydere langt over 200 milliarder kroner.
Drumm rejste efterfølgende til USA, men endte med at blive udleveret efter seks måneders varetægtsfængsling. Anglo Irish Bank var den mest kendte af agressive irske banker, der lånte penge ud til højre og venstre under den såkaldte Keltiske Tigers boligboom i nullerne.
Drumm hævdede i retten, at der var tale om "en enorm fejlbedømmelse" fra hans side. Den forklaring købte dommeren dog ikke.
"Denne lovovertrædelse var overlagt og planlagt, og det er bevist at der stod betydelig planlægning bag dette bedrageri," sagde dommeren. Hun understregede, at Drumm ikke blev dømt for "finanskrisen" eller den generelle økonomiske krise, der fulgte i kølvandet på de irske bankers kollaps, men udelukkede for bedrageri og regnskabsfusk i Anglo Irish Bank.