Menu luk

Italienske banker truet af EU-budgetslagsmål

Værdien af italienske banker rasler ned i takt med at armlægningen mellem landets populistiske regering og EU-Kommissionen intensiveres.

22. okt. 2018
2 min

​Den italienske regering afviste i går mandag den 22. oktober at skrotte et planlagt budgetunderskud for næste år på 2,4 procent af bruttonationalproduktet (BNP) trods en utvetydig henstilling fra EU-Kommissionen, der sidste uge talte om et hidtil "uset" brud på EU's fælles budgetregler.

Italiens tidligere centrum-højre-regering havde lovet at barbere underskuddet ned til 0,8 procent i 2019, men det løfte vil landets nye populistiske regering blæse på for at finansiere skattelettelser, højere pensioner og indføre borgerløn.

Med løftebruddet mener mange økonomer, at det har særdeles lange udsiger med at nedbringe statsgælden i eurozonens tredjestørste økonomi, der ligger på over 130 procent af BNP. Over dobbelt så meget som EU-reglerne tillader.

Kreditvurderingsbureauet Moody's nedgraderede fredag Italiens kreditværdighed til blot ét niveau over såkaldt 'junk'-status. Markedernes tillid til den italienske stats økonomi er nu så lav, at investorer kræver over syv gange så meget i rente for at købe italienske i stedet for tyske 10-årige statsobligationer. Med andre ord er værdien af italienske statsobligationer raslet ned i værdi - og det samme er værdien af landets børsnoterede banker. De ejer nemlig en stor del af den italienske statsgæld, påpeger kreditvurderingsbureauet Fitch.

Den samlede værdi af italienske bankaktier på børsen i Milano fik i går endnu et nøk nedad - den er nu 36 procent lavere end i midten af maj, hvor det blev klart, at den populistiske Femstjernebevægelse og det højreradikale Lega Nord ville danne regering.

Banker i farezonen

Situationen er kritisk for italienske banker, advarede Credit Suisse i en analyse tidligere på måneden. Falder værdien af italienske statsobligationer blot en smule mere, risikerer flere italienske banker ikke at kunne leve op til EU's nye kapitalkrav.

Der er tale om "en risiko for bankerne, som vi ikke kan ignorere", medgav Giancarlo Giorgetti, juniorminister i regeringen og højstående medlem af Lega Nord, i et interview med avisen Il Messaggero søndag;

"Det er nødvendigt at begynde en åbenhjertig og konstruktiv dialog med den Europæiske Union".

Lederen af Lega Nord, indenrigsminister Matteo Salvini, ser en smule anderledes på sagen.

"Rentespændet, spekulanterne, kreditvurderingsbureauerne, EU-Kommissionen, centralbankerne, IMF ... Vi må gøre modstand", tordnede Salvini på et vælgermøde fredag.

"Eurokraterne i deres bunker i Bruxelles bliver snart fyret af 500 millioner vælgere", sagde Salvini tidligere på måneden med henvisning til næste forårs Europa-Parlamentsvalg.
Også lederen af koalitionspartneren fra Femstjernebevægelsen, Luigi Di Maio, nægter at give efter fra pres fra hverken finansmarkederne eller kollegerne i EU: "Der kommer et jordskælv på europæisk niveau og alle reglerne bliver ændret", forudså han for nylig i et tv-interview.

Seneste nyt