Menu luk

I Kina kan du låne på dit glatte ansigt

Kinesiske banker bruger kunstig intelligens til at scanne kunders ansigtsudtryk for at vurdere risikoen for, at de lyver ved låneansøgninger.

29. okt. 2018
2 min

​Øjne der blinker for mange gange i træk - eller holdes lukkede i mere end ét sekund ad gangen. Læber der spidses for at fugte munden. Eller øjne der uvilkårligt bevæger sig fra side til side.

Banker i Kina er begyndt at bruge kunstig intelligens til at analysere mikrobevægelser i ansigtet for at vurdere risikoen for, at en låneansøger lyver eller holder oplysninger tilbage.

Finanskoncernen Ping An, nummer 10 på Forbes' liste over verdens største børsnoterede virksomheder, hævder at have succes med at bruge kunstig intelligens til at analysere videosamtaler med kunderne.

"Vi har reduceret tab på kredit med 60 procent ved at bruge denne teknologi. Den er mere præcis end andre tilgange til afsløring af bedrageri", fortæller Ping Ans forsikringschef Lee Yuansiong til Financial Times.

Indbygget i mobil-app

Ping An har selv udviklet teknologien gennem dets fintech-datterselskab Ping An Technology. Man hævder at kunne identificere 54 bittesmå udtryk, der ofte formes ufrivilligt inden hjernen når at kontrollere ansigtets bevægelser.

"I løbet af de sidste tre år er vores systemer blevet trænet til på millisekunder at genkende mikroudtryk, de mindste bevægelser af muskler i øjne og omkring læberne", siger Jessica Tan til magasinet Forbes, der beskriver hende som finanskoncernens uformelle teknologi-chef.

"Vi bruger dette i rigtige låne-interview udført på mobil-app'en af vores kreditvurderings-personale, der stiller tilfældige spørgsmål blot for at se om en kunde lyver - med en forudsigelsesrate på over 80 procent".

Fungerer som løgnedetektor

Låne-ansøgningen bliver ikke alene afgjort på baggrund af den ansigtsbaserede troværdighedsanalyse. Men hvis programmet slår ud, vil kundens ansøgning få en anmærkning og blive sendt til ekstra undersøgelse.

Også Standard Chartered eksperimenterer med lignende teknologi - i bankens kinesiske afdeling vel at mærke. "Mikro-bevægelses-teknologi fungerer som en løgne-detektor", siger en talsmand for den britiske bank i Kina til Financial Times.

Andre er mindre overbeviste over teknologiens lyksagligheder og påpeger, at man kan lære at kontrollere sine ansigtsbevægelser. Med andre ord skal man optage og analysere kundernes ansigtsbevægelser uden at de er klar over det for at få et mere validt resultat.

Og som den britiske finansavis tørt bemærker, er den slags ikke ligefrem i overensstemmelse med i hvert fald de europæiske databeskyttelsesregler.

Business Insider har med hjælp fra den tidligere FBI-agent Mark Bouton lavet en oversigt med animationer af ansigtsudtryk, der kan tyde på at folk lyver.  Se den her.

 

Seneste nyt