Menu luk

Goldman Sachs åbner op for Bitcoin

Investeringsbanken begynder om få uger at sælge egne derivater til kunder, der vil spekulere i kursen på Bitcoin. Desuden arbejdes der på at gå i en schweizisk og liechtensteinsk banks fodspor og tilbyde køb, salg og opbevaring af Bitcoins.

7. maj 2018
5 min

​Som den første bank på Wall Street har bestyrelsen i finanskæmpen Goldman Sachs besluttet at bruge bankens egne penge til at gå direkte ind i handlen med den stærkt omdiskuterede kryptovaluta Bitcoin.

Det bekræfter involverede medarbejdere i interviews med avisen New York Times.

I første omgang vil banken udstede og sælge egne Bitcoin-derivater, altså gældspapirer hvor kunder spekulerer i om prisen på Bitcoin i forhold til eksempelvis dollaren går op eller ned i fremtiden.

Og at prisen på Bitcoin vil stige og falde markant er så godt som stensikkert. Bitcoin styres ikke af nogen central organisation, og som andre virtuelle krypterede valutaer reguleres prisen ikke af nogen centralbank, men udelukkende af udbud og efterspørgsel.

Sidste år steg prisen på én Bitcoin fra 1.004 dollar den 1. januar til 19.435 dollar den 17. december, hvorefter den dykkede til 6.858 dollar den 5. februar 2018. Siden er prisen steget igen, men med store udsving fra dag til dag.

Andre banker vil følge

"Det er et stort skridt. Især når der er tale om Goldman Sachs, så forventer jeg at andre banker vil følge efter", siger Spencer Bogart, partner i investeringsfonden Blockchain Capital, til tv-stationen CNBC.

"De vil ikke kun følge efter, fordi det er Goldman Sachs - og at følge Goldman er hvad mange banker gør - men fordi dette marked er blevet så stort, at man ikke kan ignorere det længere", tilføjede Spencer Bogart.

Hos kryptobørsen WeMoveCoins, der har til huse i Copenhagen Fintech Lab, er medstifter Fredrik Grothe-Eberhardt også overbevist om, at Goldman Sachs' beslutning vil få andre banker til at følge efter.

"Ja bestemt. Men det gør de jo allerede på sin vis. Det kan godt være, at Nordea og Danske Bank siger, at de ikke vil have noget med Bitcoin at gøre. Men prøv at ringe til Danske Bank og hør, om du kan købe aktier i 'Exchange Traded Notes' i Bitcoin, som handles på Nasdaq-børsen i Sverige. Det kan du godt", siger Fredrik Grothe-Eberhardt.

Exchange Traded Notes er nemlig derivater, hvor investorerne får afkast afhængigt af om prisen på det underliggende aktiv, i det her tilfælde altså Bitcoin, stiger eller falder. De udbydes af svenske XBT Provider. Og det er formentlig et lignende type derivat, som Goldman Sachs vil tilbyde, selvom det ikke fremgår af artiklen i New York Times.

Den amerikanske investeringsbank har ikke ønsket at uddybe sagen.
"Vi giver desværre ikke interviews om dette emne i øjeblikket", skriver en talsmand fra Goldman Sachs til Nyhedsbrevet Finans.

Stor efterspørgsel fra kunder

Den amerikanske investeringsbank er kendt for at gå til stregen med sine avancerede finansprodukter, og ifølge kritikere også over. Især i forbindelse med finanskrisen hvor den tjente styrtende på handel med de såkaldte subprime-derivater.

Siden krisen har Goldman Sachs forsøgt at profilere sig som den mest teknologisk sofistikerede bank på Wall Street. Banken begrunder sin beslutning med et stigende antal henvendelser fra hedgefonde, men også stiftelser, der har modtaget donationer i form af virtuel valuta fra Bitcoin-millionærer. 

"Det giver mening for os, når en kunde siger 'Jeg ønsker at besidde Bitcoin eller Bitcoin-derivater, fordi jeg tror det er en alternativ måde at opbevare formuen på'", siger Rana Yared, Goldman Sachs direktør for området, til New York Times.

Investeringsbanken er dog endnu ikke klar til direkte at sælge eller købe Bitcoins. Men man har netop hyret Bitcoin-guruen Justin Schmidt til at udvikle en sikker måde at opbevare kryptovaluta for kunderne. Flere Bitcoin-børser har nemlig oplevet hackerangreb, og i januar stjal hackere kryptovaluta for over tre milliarder kroner hos den japanske kryptobørs Coincheck.

Offline-opbevaring af Bitcoins

Finder man en tilfredsstillende løsning på sikkerhedsproblemet - og får tilladelse fra både den amerikanske centralbank og børsmyndighederne - vil Goldman Sachs gå i fodsporene af schweiziske Falcon Private Bank, der sidste sommer gav dets kunder mulighed for at investere direkte i Bitcoins.

"Så vidt jeg ved er Falcon Private Bank den første private bank i verden der tilbyder kryptoaktiver direkte til dets kunder", udtalte danskeren Niklas Nikolajsen, stifter og daværende direktør for kryptovalutabørsen Bitcoin Suisse, der udviklede infrastrukturen for Falcon Private Bank.

Siden februar har Bank Frick i Liechtenstein også tilbudt køb, salg og opbevaring af Bitcoin og fire andre kryptovalutaer på vegne af sine kunder.

Kryptovaluta opbevares i elektroniske tegnebøger, typisk i form af en app på ens mobiltelefon som indeholder en privat nøgle, der - sammen med et kodeord - givero adgang til ens Bitcoins 24 timer i døgnet.

Den liechtensteinske bank har af sikkerhedsårsager valgt at opbevare kundernes Bitcoins i offline-tegnebøger - kendt som såkaldte 'cold storage wallets' på engelsk - der er fysisk adskilt fra internettet og som derfor ikke kan blive hacket udefra", lover banken.

Rent konkret betyder det, at banken opbevarer tegnebøgerne på en slags super-sikret ekstern harddisk, kendt som et Hard Security Module, som man skal have fysisk adgang til for at disponere over kryptovalutaen.

Enten hurtigt eller sikkert

"En kunde kan købe Bitcoin, Etherium, Litecoin, Ripple og Bitcoin Cash gennem Bank Frick og så opbevarer vi det for ham. Hvis for eksempel han har 100.000 euros på sin konto og giver os instruks om at købe Bitcoin for 100.000 euros, så køber vi Bitcoins for ham og opbevarer dem for ham offline i Bank Frick", forklarer bankens blockchain-chef Mauro Casellini til Nyhedsbrevet Finans.

"Hvis kunden ønsker at sælge kryptoaktiver sender han os en salgsinstruks på et bestemt beløb i for eksempel Bitcoin, og vi sælger dem via vekselerere som Bitcoin Suisse, som vi arbejder tæt sammen med. Handlen foregår altså mere eller mindre som hvis kunden solgte almindelige aktier".

Der er både fordele og ulemper ved at købe, opbevare og sælge kryptovaluta gennem banken i stedet for at gøre det selv. Fordi tegnebøgerne ikke på noget tidspunkt er i kontakt med internettet, skal hver eneste transaktion signeres offline af bankens personale på anmodning af kunden.

"Det er en tidskrævende proces at have adgang til aktiverne og sende dem ud, og vi gør det derfor kun én gang om dagen i øjeblikket. Hvis man vil have, det skal gå superhurtigt, kan man ikke få det supersikkert", siger Mauro Casellini.

Omvendt er fordelen ved at lade banken opbevare kryptoaktiverne, at kunderne ikke står alene med risiko og ansvar. "Hvis de sender Bitcoins til den forkerte adresse, er de væk. Hvis de glemmer deres kodeord eller private nøgler, er de væk. Hvis du har kryptovaluta for 10 millioner euros derhjemme" - altså enten i ens offline-tegnebog eller på ens smartphone-tegnebog - "og nogen kender til det, så er du et muligt mål".

Seneste nyt