Menu luk

Fintech nyder godt af europæisk regulering

Den Europæiske Banktilsynsmyndighed (EBA) har udviklet et roadmap, der skal hjælpe i arbejdet med at regulere fintech på europæisk niveau. Ifølge formand Andrea Enria er der nemlig mange misforståelser i debatten om fænomenet, og her kan regulering være et kvalitetsstempel for fintech-virksomhederne.

18. mar. 2018
2 min

​Fredag den 9. marts havde Copenhagen Business School fint besøg, da formand for Den Europæiske Banktilsynsmyndighed (EBA) Andrea Enria fremlagde Den Europæiske Banktilsynsmyndigheds nye roadmap, der skal hjælpe med at navigere i reguleringen af den voksende europæiske fintech-verden.

En af Andrea Enrias klare pointer var, at det er en misforståelse, at den digitale verden adskiller sig så markant fra den fysiske, at der bør være helt anderledes regler for digitale teknologier som fx fintech.

"Debatten er generelt meget forsimplet. Det er en misforståelse, at onlineverdenen er meget forskellig fra offline-verdenen, og at den skal reguleres meget anderledes", sagde han.

Formanden understregede dog, at der er en risiko, for at reguleringen bliver for omfattende og kompleks. I den forbindelse påpegede han, at debatten om fintech og nye teknologier ofte bærer præg af den misforståelse, at regulering kvæler innovation.

Tværtimod forklarede Andrea Enria, at regulering faktisk kan være en værdifuld medspiller for fintech-virksomhederne, fordi det kan give dem et bedre ry, at de er underlagt EU-regulering, samt give virksomhederne bedre konkurrencemuligheder, hvis der er lige vilkår for alle på tværs af landegrænser.

"Fintech-virksomhederne har forskellige vilkår, alt efter hvilket land de bor i. De lokale regler skal ikke komme til at stå i vejen, for at virksomhederne kan skalere på europæisk niveau", sagde han.

Bedre dialog er nøglen

Som en del af Den Europæiske Banktilsynsmyndigheds roadmap vil man oprette sin egen "knowledge hub", sådan så myndigheder og aktører på markedet får et videncenter, hvor der kan skabes en ramme for bedre dialog mellem myndigheder og virksomheder ved blandt at kunne videndele om tendenser og risici på markedet.

"Det første man tænker, når man hører om fintech, er måske disruption, men mange banker samarbejder allerede med fintech-virksomheder. Forbrugerne skal have gavn af de nye teknologier, men de skal forblive beskyttede, og netop er kan de nye teknologier kan for eksempel også bruges, fordi de kan regulere og overvåge", sagde formand Andrea Enria i den forbindelse.

 

Læs mere om EBA's roadmap her.
  

Seneste nyt