De unge vælger arbejde med mening
31-årige Varan Pathmanathan er stået af karriereræset og blevet iværksætter og deltidsmedarbejder for at få meningen tilbage i jobbet. Han er repræsentant for en ungdomsgeneration, der ifølge den nye bog ”Unge generationer på arbejde” i stigende grad søger job, der harmonerer med deres personlige værdier.
Hvorfor skal jeg vælge jeres arbejdsplads? Er det et sted, jeg kan se mig selv? Et job, der giver mig mening og harmonerer med mine personlige værdier? Det er nogle af de spørgsmål, arbejdsgiverne i højere grad skal vænne sig til, når de tager især de yngre generationer til jobsamtale. De unge er optaget af emner som formål og meningen med arbejdslivet, og deres ambitioner og værdier stemmer ikke overens med det arbejdsmarked, de møder i dag.
Det er en af konklusionerne i den nye bog "Unge generationer på arbejde" af ledelses- og forretningsrådgiver Alexandra Krautwald. Bogen er baseret på interview med over 200 studerende og mere end 450 færdiguddannede i alderen 22 til 33 år om arbejdslivet og deres forestilling om det gode og succesfulde arbejdsliv. De unge tilhører den såkaldte millennialsgeneration, som ifølge bogen er en samlebetegnelse for generation Y (årgang 1980-1995) og generation Z (årgang 1995 og frem).
Ifølge bogen er det værste, der kan ske for de unge, at leve et liv i meningsløshed eller blive set som taber. For de unge er, hvem man er, vigtigere, end hvad man er. Det handler om at gøre en forskel og sætte et positivt aftryk på verden. En virksomheds gode historie og omdømme er vigtigt for de unge, som gerne skifter emne, kurs, sted, mærkevare og arbejdsplads, hvis der ikke er bæredygtighed og retfærdighed til stede.
I bogen fremgår det, at fællesskab og fleksibilitet er vigtige elementer i de unges privatliv og arbejde. De unge forventer, at deres arbejdsgivere bidrager positivt til deres privatliv. Ifølge bogen oplever de unge arbejdet som en så stor del af dem selv, at de nærmest lever deres arbejde. De ønsker et stort medansvar, trives med initiativ og kreativitet og har iværksætteri i blodet.
En høj løn og fin titel gjorde mig ikke glad
Med sine 31 år tilhører Varan Pathmanathan generation millennials. Han beskriver sig selv som "millennial med et meget stort hvorfor bygget ind i sit DNA". Et hvorfor, der i dag har ført ham til en fleksibel arbejdsuge, hvor han tre dage om ugen arbejder som midlertidig marketingchef i softwarevirksomheden 2021.AI og de resterende to dage prøver at realisere drømmen om at blive fuldtidsiværksætter.
"Der er mange flere, især unge mennesker, der begynder at sætte spørgsmålstegn ved deres arbejdsliv. Hvorfor skal jeg gøre det her? Og vil jeg det? Jeg har en barndomsven, der arbejdede på fuld tid i McKinsey & Company og tjente mange penge, men som pludselig valgte at sige op og starte sit eget, fordi han ikke ville være en del af setuppet længere", fortæller Varan Pathmanathan.
Han startede sin karriere i 2011 som Graduate i Danske Bank og har siden arbejdet sig op ad karriere- og lønstigen i forskellige finansielle virksomheder som Saxo Bank, NNIT og Capital Market Partners (CMP), før han i år sprang ud som iværksætter og deltidsansat i 2021.ai.
"Tidligere var jeg meget optaget af at flytte mig karrieremæssigt. Jeg gik efter at få anerkendelse igennem nye stillinger, titler og højere løn. Det var jeg en sucker for de første fem år af min karriere. Men efter at jeg rykkede fra Danske Bank og videre, fandt jeg ud af, hvor meget værdier som integritet, fleksibilitet og samarbejde betød for mig. Og hvor ligegyldigt det var at have en god løn, fin titel og større bil, hvis jeg kunne mærke inde i mig selv, at jobbet ikke gav mig mening eller gjorde mig glad".
Fremtidens medarbejder arbejder flere steder
Efter jobskiftet har Varan Pathmanathan fået fornyet energi. Hans nye arbejdsgiver er selv iværksætter og har tilbudt ham at bruge virksomhedslokalerne på Nørrebro i København alle fem dage om ugen. Tre dage som virksomhedens midlertidige marketingchef og de resterende to dage som iværksætter i en startup, som vil hjælpe folk med at investere bæredygtigt.
Varan Pathmanathan har grundlagt sin startupvirksomhed sammen med en bekendt, som ligeledes arbejder tre dage om ugen i et lønnet job og to dage i deres nye virksomhed. Han tror, at virksomhedslederne i fremtiden skal være mere fleksible i deres måde at rekruttere og fastholde medarbejdere på, og så skal de være villige til at give afkald på klausulen om, at du som medarbejder kun må arbejde i én virksomhed.
"Generation freelance kommer mere og mere ind og bliver en del af den fremtidige arbejdsstyrke. Nogle af dem bliver ansat i konsulenthuse for at få en samhørighed med andre og følelsen af at være en del af noget større. Og så tror jeg også, at vi vil se folk, der gerne vil arbejde flere steder. Og hvis jeg i fremtiden skal være leder for nogen, vil jeg ikke kræve, at de skal arbejde fuld tid for mig, hvis det kan give dem noget at arbejde andre steder også", siger Varan Pathmanathan, der håber, at hans startupvirksomhed på sigt vil kunne give ham et fuldtidsjob.