Menu luk

Bitcoin-investorer frygter tyveri

Efterspørgslen efter sikker opbevaring af kryptovaluta er steget dramatisk på grund af hacking. Nu går også Wall Street ind i branchen.

26. nov. 2018
3 min

​Selvom prisen på bitcoin er faldet med knap 40 procent den seneste måned, tror investorer i stigende grad på verdens første - og fortsat dyreste - kryptovaluta, der netop er fyldt ti år.

Det gælder også institutionelle investorer som kapitalfonde, der hidtil har afholdt sig fra at investere af frygt for tyveri - ifølge en rapport fra den amerikanske kryptobørs Coinbase er koder til kryptovaluta for over 10 milliarder kroner nemlig blevet hacket gennem årene.

Og det har fået markedet for sofistikerede - og drastiske - løsninger til sikker opbevaring af de virtuelle penge til at vokse markant, fortæller kilder i branchen til Nyhedsbrevet Finans.

"Det er et faktum, at efterspørgslen er steget dramatisk de seneste 18 måneder, og jeg kan ikke se tegn på en pause", fortæller Thomas Liechti, administrerende direktør for Mount10, der udlejer serverplads til kunder i to atom- og jordskælvssikrede bunkere bygget af det schweiziske militær under Alperne.

Bevogtes af schweizisk hær

De to bunkere, kendt som Swiss Fort Knox 1 og Swiss Fort Knox 2, indeholder identiske kopier af kundernes data - uanset om det er koder til bitcoin eller industrielle hemmeligheder - i det usandsynlige tilfælde at serverne i den ene bunker skulle blive ødelagt.

For ikke at lægge alle æg i én kurv, bliver den ene bunker desuden bevogtet af et privat vagtværn, den anden af den schweiziske hær. "Jeg går ikke ind for halve løsninger", lyder det fra Thomas Liechti.

Mens Mount10 både har alle typer virksomheder og sågar offentlige myndigheder på kundelisten, specialiserer nye selskaber sig i udelukkende at opbevare kryptovaluta i tidligere schweiziske militærbunkere. Og de melder om stor succes.

Stor del opbevares i Schweiz

"Generelt opbevares en væsentlig del af [verdens, red.] kryptoaktiver i Schweiz, og blandt disse en væsentlig del i bunkere", siger Philipp Vonmoos, administerende direktør i Swiss Crypto Vault, der tidligere på året åbnede for opbevaring af blandt andet bitcoin, etherium, bitcoin cash og litecoin i to andre schweiziske bunkere.

Blandt Swiss Crypto Vaults nærmeste konkurrenter finder man selskabet Xapo, der har hovedkvarter i Hong Kong, men også gør brug af en nedlagt schweizisk militærbunker. "Udover Xapo opfatter vi Coinbase og BitGo som konkurrenter, der spiller på samme niveau som os", siger Vonmoos. "Imidlertid er markedet for opbevaring af kryptoaktiver ungt og voksende, og fokus er ikke på at mase vores konkurrenter ud, men på at indfange økosystemets vækst".

Wall Street på banen

Senest har Wall Street også meldt sig på banen. I oktober offentliggjorde Fidelity Investments, en af verdens største kapitalfonde, at man har tænkt sig at grundlægge et separat selskab med fokus på sikker opbevaring af kryptovaluta for institutionelle kunder.

Bare tre dage senere investerede Goldman Sachs sammen med kapitalfonden Galaxy Digital Ventures knap 100 millioner kroner i amerikanske BitGo, der opbevarer servere med kundernes koder i bankbokse i USA. "Vi ser vores investering i BitGo som en spændende mulighed for at bidrage til udviklingen af denne kritiske markedsinfrastruktur", udtalte Rana Yared, Goldman Sachs direktør for området, ved den lejlighed.

Opbevarer trecifret milliardbeløb

Tilsammen opbevarer Xapo, Swiss Crypto Vault, BitGo og Coinbase ifølge Nyhedsbrevet Finans' oplysninger kryptovaluta for et trecifret milliardbeløb i kroner.

Men den administrerende direktør for BitGo, Mike Belshe, har ambitioner om at opbevare helt andre summer for sine kunder i fremtiden.

"Vi er fokuseret på at finde ud af, hvad det kræver at sikre en billion dollars [cirka 6,6 billioner kroner, red.]. Markedet er der ikke helt endnu, men det er vores job at være de første, der er klar".

Video: Se den danske fintech-ekspert Christian Holm fortælle, hvordan Swiss Crypto Vault brugte to år på at sikre kryptovaluta mod tab, tyveri og atomkrig her.

Seneste nyt