Menu luk

Bankernes renteindtægter falder markant

Fra 2013 til 2017 faldt pengeinstitutternes renteindtægter med 32 procent, viser tal fra Finanstilsynet. Til gengæld sørgede større gebyrindtægter, positive kursreguleringer og meget lave nedskrivninger for, at pengeinstitutterne alligevel kunne lande det bedste samlede resultat i en årrække med et resultat på 41, 3 milliarder kroner før skat.

25. jun. 2018
1 min

​Pengeinstitutterne tjener langt mindre på at låne penge ud end tidligere. I 2017 beløb institutternes samlede renteindtægter sig til 47, 1 milliarder kroner, hvilket er 7,1 procent lavere end året får og hele 21,8 milliarder mindre (32 procent) end i 2013.

Det viser de samlede tal for pengeinstitutternes regnskabstal, som Finanstilsynets for nylig offentliggjorde i rapporten "Markedsudvikling 2017 for pengeinstitutter".

Til gengæld er indtægterne fra gebyrer og provisioner steget med 5, 9 milliarderkroner i perioden 2013 til 2017. Kursreguleringer er mere end tredoblet i perioden, og så er nedskrivninger på udlån og tilgodehavender faldet fra et niveau på knap 15 milliarder i 2013 til, at pengeinstitutterne i 2017 tilbageførte nedskrivninger for over en milliard kroner.

Derfor blev det samlede resultat for de 66 danske pengeinstitutter i 2017 det bedste i de seneste ti år. 41,3 milliarder kroner før skat mod 34,4 milliarder kroner før skat i 2016, der er det næstbedste år.

Bankaktionærer forgyldes

2017 var også et særdeles godt år for bankaktionærerne. Omkring 20 milliarder kroner sendte pengeinstitutterne ned i deres lommer, og det møder kritik fra Finanstilsynet, som i rapporten påpeger, at overskuddene er drevet af lave nedskrivninger og kursreguleringer som følge af en sund makroøkonomisk situation.

"Man kan ikke forvente, at de gode økonomiske tider fortætter i al uendelighed. Pengeinstitutterne bør derfor være tilbageholdende med deres udbyttebetalinger", skriver Finanstilsynet.

Øgede kapitalkrav som følge af international lovgivning – herunder færdiggørelsen af Basel III og de kommende såkaldte NEP-krav – ventes i de kommende år at få en vis negativ betydning for pengeinstitutternes  resultater.

Seneste nyt