Menu luk

Banker flytter job fra London til Frankfurt og Paris

Efter lang tids tøven begynder bankerne så småt at flytte arbejdspladser til kontinentet som følge af den forestående Brexit. Men ikke så mange som ventet, konkluderer rundspørge.

9. apr. 2018
2 min

​Goldman Sachs har ifølge Reuters forberedt over et dusin medarbejdere i London på, at de skal kunne tage til Frankfurt med ugers varsel. Standard Chartered er også i gang med at interviewe ansatte der vil flytte til den tyske finanshovedstad, mens andre banker siden januar har slået job op i Frankfurt til funktioner, der i dag bliver varetaget af deres afdelinger i London.

Goldman Sachs' beslutning kom angiveligt efter premierminister Theresa May i sidste måned afviste, at britisk-baserede banker vil kunne beholde deres "pas" til det europæiske marked for finansielle tjenesteydelser. Efter Brexit bliver de med andre ord nødt til at få et banklicens mindst ét andet sted i de tilbageværende EU-lande for at bevare retten til at lave bankforretninger på kontinentet.

Frankfurt og Paris i spidsen

"De to byer vi ser mest på er Frankfurt og Paris", sagde Jörg Kukies, en af de to chefer for Goldman Sachs i Tyskland, på en konference. Man har således planlagt mindst at fordoble medarbejderskaren i Frankfurt til 400 personer og har skrevet under på en leasingkontrakt i en skyskraber under opførelse. Den amerikanske investeringsbank vil også øge beskæftigelsen i Paris, der skal fungere som et 'dobbelt knudepunkt' i det nye EU minus Storbritannien.

Frankfurt – der huser den Europæiske Centralbank – har længe været spået som favorit til at lokke flest finansielle arbejdspladser fra London. Amerikanske Morgan Stanley og Citigroup, britiske Standard Chartered samt japanske Nomura har alle valgt Frankfurt som deres kommende EU-hovedkvarter.

Men også Paris har held med at lokke bankerne til, skriver finansavisen Les Echos – ikke mindst på grund af Emmanuel Macrons sejr ved præsidentvalget sidste år. Senest har Morgan Stanley meldt ud, at man vil oprette 80 ekstra stillinger i Paris.

Dermed står mellem 2.500 og 3.000 udenlandske investeringsbankfolk til at slå sig ned i Paris i den første bølge af Brexit-flytninger ifølge den franske finansavis' optælling. Herunder først og fremmest 1.000 fra britiske HSBC, der har valgt byernes by som nyt EU-hovedkvarter. Dertil kommer omkring 1.000 job som franske banker planlægger at trække hjem fra London.

Rundspørge viser mindre jobtab

En rundspørge som Reuters har foretaget blandt over hundrede finansielle etablissementer i Storbritannien konkluderer endda, at den franske hovedstad vil kunne snuppe langt flere finansjob fra London end Frankfurt, nemlig henholdsvis 2.280 (Paris) og 1.420 (Frankfurt).

Lige så opsigtsvækkende er det – hvis man altså skal tro rundspørgen - at Londons City desuden vil tabe langt færre job end ventet som følge af Brexit, nemlig kun knap 5.000 i alt. Konklusionerne står i skærende kontrast til en lignende rundspørge foretaget i efteråret.

Eksempelvis lyder det i dag fra Deutsche Bank, at man kun forventer at trække få hundrede jobs hjem fra London, mens den tyske bank tidligere talte om flytning af op til 4.000 job.

Også andre europæiske byer forventes at få flere bankjob som følge af Brexit. Bank of America og britiske Barclays har valgt Dublin som deres EU-hovedkvarter. Derudover lægger flere banker an til at udvide i eksempelvis Milano, Madrid, Amsterdam, Luxembourg og Stockholm.

Seneste nyt