Menu luk

Whistleblowere er ladt i stikken

Efter glæden over at have fået positive reaktioner på at stå frem med deres belastende viden om, hvad der foregik i Andelskassen J.A.K., har tømmermændene meldt sig for Elsebeth Hansen og Sigvald Jensen. Sidstnævnte er overbevist om, at sagen har forringet hans muligheder for at få nyt arbejde.

19. jun. 2017
4 min

"Jeg har mistet al tro på systemet".

Det er en oprørt Sigvald Jensen, der gør status over de erfaringer, han og den tidligere kollega Elsebeth Hansen har indsamlet, siden de for to år siden gik til Finanstilsynet. Her fortalte de om, hvad der foregik af ulovligheder og fiksfakserier på deres tidligere arbejdsplads, Andelskassen J.A.K.

Hele historien blev bragt i Magasinet Finans i oktober sidste år, og de to fik umiddelbart derefter en stribe positive tilkendegivelser fra omgivelserne. Det gav dem et forstærket håb om, at der ville ske noget i sagen. Både i forhold til de konkrete ulovligheder, de har påpeget, og – for dem vigtigere – at det ville føre til opstramning af lovgivning og tilsyn, så noget lignende ikke kan gentage sig. Samt at der bliver sikret bedre forhold for mennesker, der vælger at stå frem med viden om ulovligheder.

Skidt for cv'et

Sigvald Jensen, som ad flere omgange var projektansat i Andelskassen J.A.K., føler sig overbevist om, at sagen har forringet hans muligheder for at få nyt arbejde:

"Jeg har søgt mange job siden, som jeg har været 100 procent kvalificeret til. Desværre får jeg altid standardsvar tilbage om, at jeg vil blive kontaktet – og næste gang jeg hører fra arbejdsgiverne, er det med et: 'Desværre, stillingen er besat til anden side'. Man kan ikke engang sige, at jeg er sat på udskiftningsbænken, jeg er helt nede i omklædningsrummet", siger den 57-årige, der tidligere har arbejdet i blandt andet Danske Bank.

"I sagens natur kan jeg ikke bevise, at det udelukkende er på grund af sagen, at jeg får det ene afslag oven i det andet. Måske spiller min alder også ind. Men jeg er sikker på, at det ikke styrker mit cv at være whistleblower".

Samfundsgavnligt

Han fortæller, at han af en bankrådgiver for nylig fik en reaktion, som signalerede: "Hvorfor ville du dog sætte dit gode job på spil for at afsløre det?" Det gør Sigvald Jensen forstemt:

"I disse tider er jeg bange for, at der spreder sig en holdning i sektoren i retning af, at man skal passe på sit job og holde snuden for sig selv, selv om man er vidne til tvivlsom praksis og ulovligheder. Derfor synes jeg, at det er enormt vigtigt, at forholdene bliver bedret for whistleblowere, så det klart signaleres, at det er en samfundsgavnlig handling. Det kan blandt andet gøres ved at gøre det lettere at få erstatning, hvis det viser sig umuligt at få job efterfølgende – også hvis man går psykisk ned".

Han understreger, at han som sådan ikke er specielt optaget af, at han selv får erstatning. Langt mere vægt lægger han på, at der sker noget lovgivningsmæssigt.

"Det, der foregik i den lille bolsjebutik til J.A.K. skulle stoppes, men det er de store linjer, der er interessante. At det kan foregå, uden at myndighederne griber ind. Selv om Finanstilsynet havde ført skærpet tilsyn med andelskassen igennem fem år, blev direktør og bestyrelse først afsat, da Elsebeth og jeg serverede dokumentationen på et sølvfad".

De to har svært ved at forstå, at Finanstilsynet ikke selv var i stand til at reagere på de gentagne ulovligheder langt tidligere.

"Nu er direktør og bestyrelsesformand hængt ud som de eneste skyldige. Vi mener, at Finanstilsynet på grund af deres ineffektivitet er mindst lige så skyldige i, at det kunne gå så galt", siger Sigvald Jensen, der ønsker sig politikere på banen i sagen – og at især erhvervsministeren giver sin holdning til kende.

Ingen info

I frustration over, at der ikke sker noget i sagen, har Elsebeth Hansen og Sigvald Jensen blandt andet i oktober haft en dialog med Skat for at få afklaret, om et beløb på godt 900.000 kroner er afregnet. Pengene har Skat til gode, fordi godt ti personer i bestyrelsen og blandt personalet i J.A.K. – på opfordring af J.A.K.s direktør – hævede af deres ratepensioner for at skaffe andelskassen ansvarlig kapital.

"Gør man det, skal der betales 60 procent i skat, og det skete ikke. Hos Skat fik vi telefonisk oplyst, at de ikke kendte noget til forholdet. Det må betyde, at hverken Finanstilsynet eller Finansiel Stabilitet, som skulle rydde op efter krakket, har foretaget sig noget, selv om de har kendt til forholdet længe".

De to whistleblowere finder det urimeligt, at de i det hele taget ikke holdes orienteret om, hvad der sker i sagen:

"Vi aner ikke, om det har haft nogen konsekvens, at vi har valgt at kaste os ind i det her. Jeg forstår ikke, at det kan være rigtigt", siger Sigvald Jensen.

Han og Elsebeth Hansen har lovet hinanden at holde fast:

"Vi bliver ved, ligegyldigt hvor mange år det skal tage, før der bliver lukket nogle huller i systemet. Ellers ender det med, at de, der vil dyrke lyssky forretninger, kan gøre det helt åbenlyst. De kan stå med en trillebør og skovle millionerne op ved højlys dag, uden at nogen gør indsigelse".

 

 

Seneste nyt