Menu luk

Digitalisering gør ikke den samlede sektor mindre

”Der vil være lige så mange job i den finansielle sektor om 5-10 som i dag, hvis definitionen af sektoren ændres, så den også omfatter fintech”, sagde Mads Skovlund Pedersen, Deputy Head of Banking i Nordea i en paneldebat på CBS’ konference om fremtidens banker.

30. okt. 2017
2 min

​For 10 år siden var der ansat 1 (en) compliance-medarbejder inden for personal banking i Nordea, i dag er der 500-600, som er beskæftiget med compliance i samme område af banken, og mange af dem har tidligere haft andre jobfunktioner i Nordea.

Denne udvikling beskrev Mads Skovlund Pedersen, Deputy Head of Banking i Nordea Danmark, da han mandag den 30. oktober debatterede forandringer i sektoren og deres betydning for fremtidens arbejdsmarked på CBS konference "Banking on the future – rethinking the Financial sector".

"Der vil være lige så mange job i den finansielle sektor om 5-10 år som i dag, hvis definitionen af sektoren ændres, så den også omfatter fintech", sagde Mads Skovlund Pedersen.

Direktør for Finanssektorens Uddannelsescenter Søren Laursen vurderer heller ikke, at antallet af job vil blive færre trods den igangværende digitalisering i sektoren.

"I dag er der faktisk flere ansatte i finanssektoren end for 30 år siden, og tallene for beskæftigelsen er nogenlunde konstante. Digitaliseringen betyder, at de medarbejdere, der ikke er agile, bliver ofre for udviklingen. Men vi ser også modtendenser, som når nogle virksomheder siger folk op, er der andre virksomheder, som ansætter", sagde Søren Laursen i paneldebatten om fremtidens arbejdsmarked, der var arrangeret af Finansforbundet.

Marie Louise Kildegaard Hansen, fra Network of Young Academics, ville gerne have svar på, hvad man som medarbejder skal gøre for ikke at være en af dem, der bliver fyret.

"Du skal løbende tage nogle gode snakke med din leder om, hvad der skal til af kompetencer i fremtiden", lød svaret fra Keld Thornæs, HR- og kommunikationsdirektør i Lån & Spar Bank.

Han fortalte, at Lån & Spar Bank i den seneste strategiperiode har fjernet 200.000 arbejdstimer fra medarbejdere, fordi robotter nu varetager de pågældende opgaver. Men det har ikke betydet, at antallet af medarbejdere er reduceret væsentligt, fordi banken har ansat folk til at overvåge robotternes arbejde.

De unge vil også komme i filialer

Keld Thornæs er overbevist om, at der også findes fysiske bankfilialer om 10 år, og at også unge mennesker vil bruge dem – for det viser bankens egne undersøgelser.

Det er Søren Laursen enig i.

"Ikke alle i Generation Z eller alle Millennials, som de digitalt indfødte kaldes, vil klare deres bankforretninger online. Undersøgelser viser, at cirka halvdelen gerne vil komme ind i en bank og tale med en rådgiver", sagde direktøren fra Finanssektorens Uddannelsescenter.

Mads Skovlund Pedersen, hvis virksomhed Nordea forleden annoncerede, at man vil afskedige 4.000 medarbejdere over de næste fire år, understregede, at Nordea også vil bevare fysiske filialer, hvis kunderne ønsker det.

"Vi skal være der, hvor kunderne er. Hvis kunden vil møde os i by-x i en fysisk filial, så bliver vi der", sagde Mads Skovlund Pedersen.

Seneste nyt