Kolleger afslørede svindel
To medarbejdere, Elsebeth Hansen og Sigvald Jensen, samlede belastende materiale fra Andelskassen J.A.K. Slagelse og gik til revisionsselskabet og Finanstilsynet. De blev whistleblowere, fordi de ikke så andre muligheder.
I september sidste år blev en bankdirektør for første gang afsat af Finanstilsynet for overtrædelse af loven om hvidvask. Nu viser det sig, at tilsynet få måneder forinden var blevet forsynet med stakkevis af dokumenter fra to tidligere medarbejdere i det pågældende pengeinstitut, Andelskassen J.A.K. Slagelse, som siden er krakket.
Den politianmeldte bankdirektør Wolmer Møller siger, at han havde en "til vished grænsende formodning" om, at der var nogle blandt hans tidligere ansatte, der var gået til Finanstilsynet. Og han har ret. Den mangeårige medarbejder Elsebeth Hansen og hendes projektansatte kollega, Sigvald Jensen, valgte at blive whistleblowere, fordi de ikke kunne sidde "himmelråbende" ulovligheder, sjusk og vennetjenester overhørigt.
Efter at have drøftet sagen og samlet dokumentation, forsøgte de forgæves at bruge andelskassen interne whistleblower-ordning, og gik derefter til pengeinstituttets revisionsselskab, som bad Elsebeth Hansen om at samle yderligere dokumentation. Det gjorde hun i al hemmelighed, mens hun var på arbejde, en stressfyldt periode, som tærede på hende psykisk.
"Jeg lod, som om jeg arbejdede normalt, og havde en masse papirer liggende på bordet. Under nogle af dem lå de noter, jeg hurtigt skrev ned, når jeg havde fundet en af de efterspurgte oplysninger".
Tabte kæben
Derefter gik turen til Finanstilsynet, der i fem år havde haft andelskassen under luppen og givet diverse påbud, men alligevel blev overraskede, fortæller Elsebeth Hansen:
"De tabte kæben, da de hørte, hvad vi havde at fortælle."
Fire måneder efter de to tidligere kollegers møde i tilsynet, blev direktøren afsat og Finansiel Stabilitet, statens oprydningsselskab, overtog ledelsen af andelskassen, der nu er solgt.
De to whistleblowere er tilfredse med, at der blev grebet ind efter deres henvendelse og opfordrer andre finansansatte til at blæse alarm, hvis de er vidne til ulovligheder.
Samtidig har de det dårligt med, at andelshaverne har tabt 22 millioner kr., og Sigvald Jensen fortæller, at der er fulgt menneskelige skæbner i kølvandet på krakket, konkurser og lignende.
"Der er heller ikke flere tilbage af de oprindeligt ansatte. Men det kunne jo ikke fortsætte. Det var ikke forsvarligt."
Læs artiklen fra Magasunet Finans "Vi kunne ikke lade det fortsætte" her.