Menu luk

Chefen skal styre sig ved julefrokosten

De må godt feste med, men chefer skal ikke skeje for voldsomt ud, hvis de vil bevare troværdigheden over for medarbejderne på den anden side af julefesten

1. dec. 2016
5 min

Gang i den! Sprut, mad, dans, flirt og utroskab – det er julefrokostens hardcore image. Selv om den fås i blødere varianter, er den løsslupne udgave, hvor medarbejdere har lov til at slippe kontrollen lidt, stadig fremherskende. Chefen er dog ikke omfattet af det kollektive kontroltab. Han eller hun skal ikke flippe for meget ud, er der tilsyneladende bred enighed om.

"Jeg har altid liggende i baghovedet, at man på få minutter risikerer at ødelægge den credibility, det har taget år eller måske årtier at opbygge", siger HR-direktør hos Nordea Niels Gregers Hansen.

"Hvis det kom dertil, at jeg ikke kunne køre hjem på cykel efter vores julefrokost, ville det ikke skade voldsomt. Men hvis jeg blev så hønefuld, at jeg risikerede at falde i søvn i et hjørne, ville det være et problem. Så ville medarbejderne kunne tvivle på min dømmekraft efterfølgende: 'Hvis han ikke engang har selvkontrol til at klare en julefrokost …'".

Han mener, at almindelig sund fornuft må styre den enkelte chef sikkert gennem julefrokosten:

"Det er meget individuelt, hvordan den enkelte chefs tilgang er. Nogle holder sig til at drikke meget begrænset og gå tidligt hjem, andre kan med succes feste mere igennem. Vi har forskellige tilgange og roller til fester. For mit eget vedkommende afhænger det lidt af dagsformen, hvor længe jeg bliver".

Intakt slipseknude

Sådan oplever Michael Christensen, der er tillidsrepræsentant og analytiker i salgs- og ledelsessekretariatet hos BRFkredit, også cheferne. Hos BRFkredit fejrer man julen grundigt. Dels med en stor fest, der samler op til 600 medarbejdere til spisning og dans, hvor alle chefer har mulighed for at deltage. Dels har den enkelte afdeling mulighed for at holde en julefrokost for sig selv.

"Mit indtryk er, at cheferne går meget forskelligt til julefrokost. Nogle går hjem, mens slipseknuden stadig er intakt, andre glemmer det i kampens hede og er blandt de sidste, der går hjem ud på den lyse morgen".

Er det en gevinst eller ulempe at have en chef, der bliver længe?

"Det afhænger meget af, hvilket forhold man har til sin chef. Jeg synes, vi er ganske heldige i vores afdeling, hvor chefen også er en af dem, der holder ud. Det ser jeg som et tegn på, at vi har det godt sammen".

At ikke alle har det samme ukomplicerede forhold til chefen, har Michael Christensen også set eksempler på:

"Jeg har i tidens løb set optrapning til konflikter og diskussioner. Både chefer og medarbejdere bliver jo vældig kloge under indflydelse af alkohol og kan få en overbevisning om, at ting lige kan klares sådan en aften. Men generelt synes jeg, at cheferne har været meget gode til at afparere og sige: 'Den tager vi lige i morgen'".

Følger af festen

Det lykkes ikke altid at få lagt låg på i tide.

Claus Bo Pedersen, der i mere end tredive år har arbejdet for Nets Danmark og været tillidsmand i en årrække, har gennem tiden set enkelte eksempler på, at det har fået konsekvenser:

"Der har været episoder, hvor medarbejderne fik sagt noget til chefer, og det fik konsekvenser – ligesom der har været episoder, hvor chefer har haft en adfærd, som fik konsekvenser. Men det er langtfra noget, der sker hvert år".

Nets holder en stor fest, hvor op til 70 procent af medarbejderne er samlet, omkring 700 medarbejdere og chefer:

"Nogle chefer forstår at holde på etiketten og være chef, selv om der er julefrokost, andre drikker igennem og bliver halvfulde. De er aldersmæssigt meget spredt, og der er også forskel på, hvordan en chef i 20'erne og en chef i 60'erne fester. Jeg mener, at man som chef skal holde en vis distance til medarbejderne, selv om man er til julefrokost. Sådan ville jeg selv agere, hvis jeg var chef".

Parkér scorebukken

En del chefer overvejer deres rolle til julefrokosten og er opmærksomme på, at de kan blive fanget på det forkerte ben, har ledelsesrådgiver Michael Uhrenholt bemærket.

"Det er noget, der debatteres flittigt, og der er ingen tvivl om, at der er øjne på én, når man er chef. Man er rollemodel også til festen. Man skal huske, at det er en ulige magtrelation, selv om det ikke er så tydeligt i den situation. Det er fint at drikke nogle glas, men man skal lade være med at drikke for meget og holde takt og tone".

Må en chef score en medarbejder til festen?

"Det er en rigtig dårlig idé. Måske bliver man ikke konfronteret direkte med det som chef, men man kan være sikker på, at det er blevet bemærket, og at man derefter er en scorebuk blandt medarbejderne. Man risikerer at tabe seriøsitet", siger Michael Uhrenholt.

Det betyder omvendt ikke, at chefen skal vælge det sikre og blive helt væk.

"Det er en social sammenkomst, hvor der bygges relationer, og hvor man som chef har mulighed for at vise, at man ikke kun er den seriøse, der sidder bag skrivebordet dagen lang og træffer afgørelser".

HR-direktør Niels Gregers Hansen vil heller ikke gå glip af festen for afdelingens cirka 25 ansatte. Den holdes i en kælder, som en af medarbejderne har mulighed for at leje, og det er en god aften, synes han:

"Jeg føler altid, at jeg har noget med hjem – jeg oplever medarbejderne på en ny måde. For eksempel viste det sig sidste år i en quiz, at en af medarbejderne kendte alle tv's julekalendere fra de sidste 25 år. Det er en sjov ting, som viser en side af en person, som man ikke oplever på arbejde. Selv om man har et godt forhold medarbejdere og chef imellem, og selv om ens dør altid står åben og så videre, kommer man ikke uden om, at der er en form for afstand mellem chef og medarbejdere i det daglige. Ved julefesten oplever man et befriende frirum fra det. Og jeg tager det gerne med, hvis jeg får nogle ekstra gode råd med på vejen af medarbejdere sådan en aften".

Seneste nyt