Menu luk

Beretning 2023-2025

Finansforbundet Sydbank Kreds' beretning giver et overblik over de vigtigste begivenheder og resultater de seneste to år.

Beretningen er redaktionelt afsluttet den 1.5.2025.

Kredsen generelt

Strategi

Med overskriften ”Et stærkt og agilt Finansforbund i Sydbank” og undertitlen: ”Vil vi styrke og udvide vores fællesskab(er) og arbejde for stærke relationer til vores ledelse, medlemmer og medarbejdere i Sydbank” har vi fastlagt vores nye strategi for en 3-årig periode 2024-2026.

Vi vil arbejde for udvikling af vores kerneopgave og har blandt andet opsat konkrete mål for:

  • Hvor mange ikke-medlemmer der skal kontaktes med henblik på at tegne medlemskab
  •  Hvordan vi får en bedre platform for at mødes med ikke-medlemmer
  • Hvordan vi arbejder mere effektivt i en kredsbestyrelse, der baserer sig på mandater og empowerment af den enkelte
  • Gennemførelse af lederuddannelsesforløb for kredsbestyrelsesmedlemmer
  • Arbejdet med KB-teamets psykologiske tryghed
  • Relationsopbygning til ny administrerende direktør
  • Relationsopbygning til øvrige interessenter (TR, AMR, medlemmer, medarbejdere i øvrigt, HR, ledere og Finansforbundet)
  • Kompetenceudvikling af de tillidsvalgte via Finansforbundets kurser og Finanskompetencepuljen
  • Kommunikative indsatser overfor tillidsvalgte og medlemmer
  • Forhandle lokalaftaler, som smidiggør samarbejdet med banken
  • Arbejde for fleksibilitet for medarbejderne
  • Arbejde for sundt arbejdsmiljø og psykologisk tryghed i banken

Her halvvejs i strategiperioden synes vi, at vi er lidt foran – i hvert fald over halvvejs i mål.

Holdet

I perioden har vi haft en normaliseret personalesituation, og i forhold til mange steder i banken ret stabil, faktisk. Det har vi haft meget glæde af. Winnie Emmeline Ingemansen kom til ved sidste generalforsamling i maj 2023, men pga. barselsorlov startede hun først i august og fik straks godt styr over vores budget, regnskab og daglige økonomi. Marie-Louise Sløk kom til 1. februar 2024 og fik ansvaret for at få nye medlemmer. Arbejdet var tilrettelagt med nogle gode skinner, der var lagt ud af Mette Wollesen og Luise Amstrup, og Marie har vist, at toget kunne nå op på nye hastigheder ved hjælp af de nye skinner. Det kunne DSB lære noget af. Under overskriften ”Medlemmer” i beretningen kan du læse om, hvor godt det er gået med vores organisationsprocent og nye medlemmer.

Vi blev én mindre, da vi gik fra 8 til 7 kredsbestyrelsesmedlemmer i forbindelse med, at Margrethe Weber blev 67 år og gik på folkepension i sommeren 2023. Vi måtte derfor lave en omfordeling af områder og opgaver, hvor alle tog deres andel af ekstra opgaver. 

Gitte Larsen deltog i bankens kursus ”Talent for ledelse” i efteråret 2023 og et konkret udbytte af det forløb blev, at vi fik kigget på snitfladerne i formandskabet og fik dem gjort langt mere klare og effektive. Det har været win-win på den måde, at Gitte som næstformand fik uddelegeret autoritet med en række ledelsesopgaver, og Jarl som formand blev mærkbart aflastet. Tak til banken for også at spotte Gitte som talent.

Gennemsnitsalderen i kredsbestyrelsen er nu 49 år, med en spredning fra 35 til 60 år. Det, synes vi, er en god blanding af erfaring og friskt blod. Når det kommer til spredningen på køn, er der mere ubalance med stillingen 6-1 til kvinderne.

Vores nye administrator Anna-Mette Farcinsen blev ansat pr. den 1. juni 2024 og holder med stor kærlighed styr på vores møder, medlemsregistrering, hun er PA’er for formandskabet og servicerer tillidsvalgte og kredsbestyrelsesmedlemmerne, hvilket nok fylder allermest. Anna-Mette arbejder på den der måde, hvor vi ikke rigtig opdager alt det, hun klarer for os. Det skal vi huske at påskønne noget oftere, og generalforsamlingsberetningen er en fin anledning. Tusind tak, Anna-Mette.

I kredsbestyrelsen er det formelt formanden, som er registreret som tillidsrepræsentant. Med de forandringer, som vi trods alt har været i gennem, har kredsbestyrelsen haft glæde af, at Helle Krogh, som en af de erfarne KB-medlemmer fra tid til anden reelt har fungeret som en tillidsrepræsentant og talerør i vores egen gruppe og ud mod vores nære omverden. Det har helt konkret mindet os om, hvor vigtig en forskel en tillidsrepræsentant gør.

I anledningen af generalforsamlingen vil vi gerne rette en tak til de afgående i perioden. Tina Haurvig for en stor indsats – ikke mindst omkring samarbejde og sagsbehandling på Peberlyk og i Operations. Lone Mikkelsen, der efter en sygeperiode indgik en fratrædelsesaftale med Finansforbundet. Lone var en kæmpe administrativ hjælp for hele kredsen gennem mere end 15 års godt samarbejde. I Lones sygeperiode skylder vi Lene Enghave stor tak for at tage orlov fra banken og vikariere i et halvt år. Vi var på hælene, og Lenes hjælp og måde at være en skøn kollega på var noget, vi virkelig værdsatte.

Økonomi

Der henvises til de offentliggjorte regnskaber for 2023 og 2024.

2023 var præget af en ekstraudgift til konsulent på 140 tkr., som også blev varslet på generalforsamlingen i maj 2023. Vi havde været igennem en periode med meget sygefravær, hvilket betød, at vi havde brug for støtte til at komme igennem den periode og ikke mindst – til at komme ovenpå igen. I 2024 er vi tilbage på et normalt niveau i forhold til kredsbestyrelsens brug af konsulenter.

Kompetenceudvikling

Vi har onboardet Winnie og Marie, som også begge har taget både Finansforbundets sagsbehandleruddannelse og KB-uddannelse. Sidstnævnte sammen med Mette, som var på barsel, da de første hold løb af stablen. Alle i kredsbestyrelsen har nu dette fælles kompetenceniveau. Begge uddannelser er 5 dage med netværksmøder imellem og med afsluttende eksamen. Herudover har Luise taget et modul på akademi-uddannelsen i ledelse i form af ”Mindfullness i organisationer” og Helle er i færd med at tage en terapeutuddannelse i ”Selvværd”. Gitte er i gang med akademiuddannelsen i ledelse.

Vi har samme udfordring som medarbejdere i banken, at det kan være svært at finde tiden til efteruddannelse, men vi er heldigvis kommet i gang igen – efter en periode med lidt lav uddannelsesaktivitet. Der er også planlagt 3 forløb i ”Coaching og konflikthåndtering”, som er et modul på Akademiuddannelsen for ledelse - i den nye generalforsamlingsperiode.

Samarbejdet med banken omkring ”Kompetenceudvikling” har ligget stille i en kort periode på grund af chefskifte i Uddannelsesafdelingen, men møderne er kommet i gang igen, så vi kan fortsætte den vigtige kompetencedialog, herunder at Sydbank-medarbejdere får brugt Finanskompetencepuljen.

Bankbestyrelsen og direktionen har fokus på talentudvikling, så vi kan rekruttere til stillinger og lederstillinger internt. Det giver medvind på kompetenceudviklingsfronten, hvilket understøtter vores samarbejde med uddannelsesafdelingen.

Arbejdet i bankens bestyrelse og sektoren

Ny administrerende direktør

Mark Luscombe startede i Sydbanks direktion den 1. april 2024 og blev efter planen udnævnt til administrerende direktør den 1. august 2024. Nyheden om generationsskiftet blev modtaget med nogen skepsis hos medarbejderne og måske særligt i lederskaren, men Mark har gjort bekymringerne til skamme. Med sit solide humør og uformelle facon skaber han gejst og energi i banken.

Til trods for at Mark ikke har været vant til at samarbejde med en fagforeningskreds i sine tidligere direktørjobs, så sætter vi stor pris på samarbejdet og oplever, at vi taler samme sprog. Det går – kort sagt – rigtig godt. Vi er naturligvis ikke enige om alt, men vi er kommet fantastisk fra start og har en meget konstruktiv og respektfuld dialog.

Vi tog afsked med Karen Frøsig ad flere omgange. På seminaret for tillidsvalgte i maj 2024 fik vi anledning til at takke Karen for det solide mod, som hun udviste i efteråret 2019, hvor hun med et flertal i bestyrelsen med sig stod på mål for Sydbank, som selvstændig bank. Som bekendt resulterede situationen i, at fire repræsentantskabsvalgte bestyrelsesmedlemmer trak sig, herunder både formand og næstformand. Det var på samme 2024-seminar, at Karen blev så rørt over afskedssituationen og et velvalgt tørklæde i gave, at hun pludselig blev overvældet af følelser og måtte forlade flokken af tillidsvalgte med tårer i øjenkrogene.

Ny bestyrelsesformand

Ellen Trane Nørby, som er tidligere minister, herunder ligestillingsminister, tog over fra Lars Mikkelgaard Jensen i starten af 2025. Ellen har været i bestyrelsen i nogle år. Det sidste år som næstformand. I en artikel i Børsen blev der gættet på, hvem den nye bestyrelsesformand ville blive forud for generalforsamlingen i banken. Ingen i artiklen gættede på Ellen. Det må siges at være et grelt udtryk for den bias, som vi alle bør være mere opmærksomme på ikke at falde i. Det er et fantastisk signal, at en yngre dygtig kvinde bliver bestyrelsesformand i Sydbank. Søren Holm er ny næstformand og med de to, har vi et stærkt hold i spidsen for Sydbank.

Sektorforhold

At vi står stærkt både i direktion og bestyrelse er vigtigere end nogensinde. Det rumler i vores sektor med Nykredits købstilbud på SparNord, hvorved Nykredit bliver en markant anderledes konkurrent. Ikke helt uproblematisk, når vi i Sydbank køber stort ind ved Totalkredit. Det forskubber også størrelsesforholdene i sektoren, og hvordan kommer andre pengeinstitutter til at reagere på det? Vi står muligvis overfor et banklandskab, der ikke er lige så stabilt, som det har været længe.

Tillidsvalgte og medlemmerne

Tillidsvalgte

I generalforsamlingsperioden har vi afholdt to netværksdage og to to-dages-seminarer. Vi har arbejdet med at træne demokratimusklerne og modet til at være uenige. En af vejene er at arbejde med psykologisk tryghed igennem værktøjer, der fremmer en god platform for trivsel og resultater. Den udvikling er banken heldigvis også begyndt at arbejde med – så det er rigtig positivt.

De områdeansvarlige i kredsbestyrelsen er også i gang med udviklingssamtaler med de tillidsvalgte og erfaringerne er rigtig frugtbare. Når vi mødes under fire øjne, styrker det relationerne, og det kommer godt igen i det efterfølgende samarbejde.

I fjerde kvartal 2023 havde vi ordinært valg af tillidsrepræsentanter og arbejdsmiljørepræsentanter. Vi havde en del ledige områder, men oplevede den succes at supplere flokken med 20 nye tillidsvalgte. Således er vi nu i alt rundt regnet 100 kvinder og mænd, når vi regner kredsbestyrelsen med. Gennemsnitsalderen for de tillidsvalgte er faldet, og nogle mener, at vi i Sydbank har den gennemsnitligt yngste skare af tillidsvalgte. Det skal nok være rigtigt.

Medlemmerne

Vi har haft lidt svært ved at opfylde vores egne ambitioner om medlemsarrangementer i kølvandet på Corona, men i 2025 er vi kommet rigtig godt fra start og har måtte forhøje vores budget til 400 tkr. til det formål. Det glæder os meget, at vi kan gøre noget for vores medlemmer på den måde, og at det nu er mere efterspurgt. Kontakt Luise, hvis I har ønsker til, at vi arrangerer foredrag og lignende.

Vi har haft stor succes med medlemshvervningen til vores fællesskab og er blevet 86 flere medlemmer i generalforsamlingsperioden. Pga. af pensioneringer og personaleomsætning hører det med til billedet, at vi brutto har fået 236 nye medlemmer. Det kræver mange kalorier af os og tillidsrepræsentanterne at skulle løbe så mange nye medlemmer op. Det er godt, at Marie er en habil halvmaratonløber. Vi er intet mindre end pavestolte af resultatet.

Pr. 31.3.2025 har vi en organisationsprocent på 85,5, hvilket er i toppen blandt kredse i Finansforbundet.

Overenskomst

Ny overenskomst

Pr. 1.4.2025 fik vi stemt en ny overenskomst hjem for en periode af 3 år. Den nye overenskomst indeholder mange forbedringer, der understøtter, at man som medarbejdere kan komme helskindet gennem perioder i sit liv, hvor der er særlige udfordringer. Herudover er seniordeltid forbedret med muligheden for at afvikle deltid som hele dage. En 20%-arbejdstidsreduktion giver knap 10 ugers ekstra frihed.

Det har været vigtigt for Finansforbundet Sydbank Kreds, at antallet af medarbejdere på jobløn ikke blev udvidet ved overenskomsten, og det var en mærkesag, vi lykkedes med. Baggrunden for vores holdning er, at Sydbank fortsat ikke er lykkedes med at implementere den medfølgende selvstændige arbejdstilrettelæggelse – ud i alle hjørner af banken. De fleste steder fungerer fleksibiliteten tilfredsstillende, men en del steder er vi slet ikke tilfredse med graden af imødekommenhed fra ledelsens side.

Sidst men ikke mindst blev der forhandlet en generel lønstigning på 1,8% pr. 1/7-2025 og 1,9% 1/7 2026 og 2027. Det er en sats, der svarede til den forventede inflation og altså en reallønssikring. Herudover fik sektorens virksomheder mulighed for at tilvælge lønpulje, hvis de går med til at lægge 0,4% af lønsummen oveni en overenskomstmæssig puljelønstigning på 0,6% i hvert af de tre år.

På baggrund af den nye overenskomst har Sydbank – for første gang – ønsket at drøfte lønpulje med os. Der tages udgangspunkt i en standard lønpulje på 0,4%+0,6%, altså 1%, og vi er langt i konstruktive forhandlinger i skrivende stund – uden at vi dog har underskrevet en aftale, endnu.

Generalforsamling 2025

Finansforbundet Sydbank Kreds inviterer til generalforsamling onsdag den 7. maj 2025

Se materialet til generalforsamlingen