Menu luk

Trivsel er et fælles ansvar

Tillidsrepræsentant Magnus Bloksgaard holder jævnlige ’hvordan-går-det’-møder for at sikre trivslen og den gode dialog mellem ledelse og medarbejdere i Nationalbanken.

10. feb. 2022
4 min

At være tillidsrepræsentant (TR) var egentlig ikke en rolle, som Magnus Bloksgaard gik rundt og drømte om. Men da den forhenværende tillidsrepræsentant for et par år siden opfordrede ham til at stille op som kandidat til at overtage hvervet, gav det god mening:

”Jeg vil gerne deltage aktivt og gøre en indsats for at få en god arbejdsplads, og det flugter jo meget godt med opgaverne for en tillidsrepræsentant”, fortæller Magnus, som vi møder i Pier 47-bygningen på Langelinie i København.

I det moderne rødstensdomicil med et mylder af små og store vinduer langs facaden residerer Nationalbanken - foreløbig frem til 2028 - mens hovedkvarteret i Havnegade gennemgår en omfattende og nødvendig renovering og restaurering.

”I Havnegade har vi udsigt til Børsen og Christiansborg og er omgivet af arkitekttegnet inventar – fra dørhåndtag til Bankers Clock-ure på væggene. Det er et ikonisk sted i sin helt egen vægtklasse. Til gengæld har vi fordelene af at kunne samarbejde mere fleksibelt i de moderne åbne kontorer her på Langelinie”, fremhæver Magnus.

Samarbejde og åbenhed er også i fokus i Magnus’ virke som tillidsrepræsentant. Han er bevidst om at varetage rollen som bindeled mellem medarbejdere og ledelse på den nutidige måde, hvor tillidsrepræsentanten ikke kun træder i karakter og galper op, når noget er gået galt.

”Tillidsarbejdet handler i høj grad om at samarbejde og sparre med ledelsen for at sikre de bedste rammer og forebygge, at der opstår problemer”, mener Magnus, som holder jævnlige møder med henholdsvis afdelingschefen og personaleledelsen.

”Vi mødes, uanset om der er specifikke punkter på dagsordenen eller ej. Så vi har mulighed for at få vendt alt, hvad der kan komme ind under overskriften: Hvordan går det?”, fortæller Magnus.

Trivsel er et fælles ansvar

Ud over at prøve at være synlig og tilgængelig i afdelingen Finansiel Statistik, hvor Magnus er tillidsrepræsentant for cirka 30 medlemmer af Finansforbundet, holder han også jævnlige ’hvordan-går-det’-møder med kollegerne.

”Trivslen på en arbejdsplads er et fælles ansvar. Derfor er det et godt møde, hvis folk byder ind med noget”, bemærker han.

Under Corona-pandemien blev der skruet op for frekvensen af møderne, som foregik online.

”Vi er en meget social afdeling. Vi samarbejder meget og er afhængige af hinanden i det daglige arbejde. Vi kan også godt lide at gå ud og drikke en øl sammen. Så Corona har været en udfordring for alle – både dem, som har arbejdet meget hjemmefra, og dem, som har været på kontoret”, fortæller Magnus.

Et virtuelt socialt udvalg holdt lidt liv i løjerne med ugentlige udfordringer som ’gæt et køleskab’ og en gå-konkurrence for hold, som fik kollegerne til at gå omkring derhjemme under møderne for at toppe op på dagens tilbagelagte skridt.

”Den slags er jo ikke klassisk tillidsrepræsentantarbejde, men for mig er det også vigtigt at understøtte det sociale liv på arbejdspladsen”, siger Magnus.

Under pandemien var han i daglig dialog med HR-afdelingen for at have fingeren på pulsen i forhold til trivslen.

”I starten var optimismen helt i top. Alle var indstillet på at finde løsninger – vi kørte for fuld skrue. Senere var der flere, som var trætte af det og savnede hverdagen på kontoret”, fortæller Magnus.

Fokus på hvervning

Som tillidsrepræsentant er Magnus glad for at kunne hjælpe sine kolleger med både konkrete spørgsmål om regler og mere personlige ting.

På det seneste har han fået en del spørgsmål om den nye ferielov og joblønnen, som for stadigt flere ansatte i sektoren afløser aftaler om fast arbejdstid og mulighed for at få overarbejde vekslet til penge eller frihed.

Magnus ruster sig til TR-opgaverne på flere måder: dels er han godt i gang med Finansforbundets grunduddannelse for tillidsrepræsentanter, dels har han en tæt dialog med forbundets specialister. Derudover har tillidsrepræsentanterne og Nationalbankens Personaleforening et rigtigt godt samarbejde.

”Da jeg startede som tillidsrepræsentant, var det en kæmpe fordel for mig at kunne sparre med en nær kollega, som er formand for Nationalbankens Personaleforening”, indskyder han.

Magnus fremhæver Nationalbanken som en arbejdsplads, hvor omgangstonen er god - man hjælper hinanden, og der er ingen hierarkisk hakkeorden eller rundsave på albuerne.

Før i tiden var det nærmest en selvfølge, at medarbejderne organiserede sig i Finansforbundet, som forhandler overenskomsten for de ansatte i Nationalbanken.

I dag er der – ligesom mange andre steder i sektoren – en større variation af fagligheder blandt de ansatte. Nogle er derfor organiseret andre steder, mens andre er uorganiserede. Det skulle dog gerne se anderledes ud, når 2022 er omme, for hvervning er et af årets fokuspunkter for Magnus og hans TR-kolleger i forbundet.

”Jeg lægger vægt at sælge Finansforbundet på noget positivt. Udover de mange gode vilkår, som Finansforbundet løbende har sikret os, vil jeg pege på tilbuddene om målrettet rådgivning og kompetenceudvikling. Her er mulighederne i Finanskompetencepuljen virkelig værd at slå et slag for”, slutter Magnus Bloksgaard.

Fakta

Magnus Bloksgaard
31 år.
Uddannet cand.polit.
Økonom i Nationalbanken. Arbejder med finansiel statistik - blandt andet kvalitetssikring af Nationalbankens kreditstatistik.
Tillidsrepræsentant siden 2020.
Bor på Frederiksberg med sin kæreste, som også er økonom.

Seneste nyt