Menu luk

Ny virksomhedsoverenskomst

Vi er nået til enighed med Nykredit om indholdet af en ny overenskomst for ansatte i Nykredit. Bliver den vedtaget af medlemmerne, er den gældende fra 1. april 2025 til 31. marts 2028.

Status på forhandlingerne

Virksomhedsoverenskomsten for 2025-2028 er nu forhandlet på plads.  

Finansforbundet i Nykredit er tilfredse med, at vi har opnået en aftale, som i høj grad imødekommer de ønsker, I som medlemmer har givet udtryk for.

Forhandling af en overenskomst betyder også forhandling af allerede opnåede rettigheder. Vi er glade for, at vi har sikret, at stort set alle vilkår, som vi gennem årene har opnået, er bevaret uden forringelser.  

 Virksomhedsoverenskomsten skal til urafstemning hos medlemmerne fra 5. til 20. maj 2025. 

Her på siden kan du læse om aftalens hovedpunkter samt vores FAQ. Du kan blandt andet få svar på, hvornår du skal stemme, hvordan du stemmer og hvornår overenskomsten gælder fra.  

Hovedpunkterne i virksomhedsoverenskomsten

Løn

Som overenskomstansat er du sikret de generelle lønstigninger. Derudover er der mulighed for at få del i lønpuljen via Nykredits lønstruktur, der trådte i kraft sidste år. I 2024 fik næsten halvdelen af de overenskomstansatte medarbejdere del i lønpuljen.

De samlede lønstigninger består af generelle lønstigninger og pulje til individuel fordeling via Nykredits lønstruktur. Det vil sige, at de samlede lønstigninger udgør i alt 8,6 % i overenskomstperioden og fordeles således:

 Generelle lønstigninger Individuel lønpulje Samlede lønstigninger i alt

 

Generelle lønstigninger

Individuel lønpulje

Samlede lønstigninger i alt

Pr. 1. juli 2025

1,8 %

1 %

2,8 %

Pr. 1. juli 2026

1,9 %

1 %

2,9 %

Pr. 1. juli 2027

1,9 %

1 %

2,9 %

Det har været et ønske både fra Nykredit og fra Finansforbundet i Nykredit, at der udover de generelle lønstigninger skulle være midler til at understøtte den lokale løndannelse ved at anvende den lønstruktur, der blev implementeret sidste år.

Fra de centrale forhandlinger (fra Standardoverenskomsten) blev det besluttet at afsætte op til 1 % hvert år til lokale puljer under forudsætning af, at virksomheden og kredsen kunne opnå enighed om puljens anvendelse. Hvis der lokalt ikke kunne opnås enighed om puljens anvendelse, ville der kun være 0,6 % hvert år til lønregulering, det vil sige lønstigninger samlet set på 7,4 %.

Da Nykredit og Finansforbundet i Nykredit er enige at anvende de 1 % til individuel lønpulje hvert år i overenskomstperioden, er der samlet set en lønstigning på 8,6 %.

Det har ikke været muligt at forhandle yderligere til løn udover de centralt aftalte lønstigninger. 

 

Regulering af faste satser

Faste satser i virksomhedsoverenskomsten reguleres således: 

Pr. 1. juli 2025

2,4 %

Pr. 1. juli 2026

2,5 %

Pr. 1. juli 2027

2,5 %

Grænsen for ansættelse uden højeste tjenestetid reguleres med de satser, der er besluttet i overenskomsten. 
Medarbejdere med nedenstående pensionsgivende månedsløn eller derover (eksklusiv Nykredits pensionsbidrag) ansættes uden højeste tjenestetid: 

Pr. 1. juli 2025: 61.396 kr. 
Pr. 1. juli 2026: 62.931 kr.
Pr. 1. juli 2027: 64.504 kr.

Grænsen for kontraktansatte reguleres med de satser, der er besluttet i overenskomsten. 
Nykredits lønstruktur omfatter alle medarbejdere med en månedsløn eksklusiv Nykredits pensionsbidrag, omsorgsdage, ekstra Nykredit Feriedage og særligt ferietillæg på op til: 

Pr. 1. juli 2025: 79.206 kr.
Pr. 1. juli 2026: 81.186 kr. 
Pr. 1. juli 2027: 83.216 kr. 

Betalt frihed ved lægeanbefalede scanninger ved graviditet

Fremover får medarbejdere, der er far eller medmor, frihed med løn til deltagelse i lægeanbefalede scanninger.

Den gravide medarbejder har i forvejen ret til fri med løn til lægeanbefalede scanninger.

Betalt frihed til barns undersøgelser

Fremover har medarbejdere ret til fri med løn til deltagelse til hjemmeboende børns undersøgelser (henvist af læge eller speciallæge) i forbindelse med udredning.

Medarbejdere har i forvejen ret til fri med løn i forbindelse med barn syg. Denne ret udvides nu til også at gælde fravær i forbindelse med barnets udredning.

Fleksibel ansættelse for studerende, som holder pause eller orlov fra studiet

Fremover kan studerende, som holder pause eller orlov fra studiet, ansættes som timelønnede efter samme bestemmelser, som studerende, der har studiekort til en videregående uddannelse.

Finansøkonom- og finansbachelorstuderende ansættes som timelønnede efter samme bestemmelse. Med ovenstående ændring udvides denne mulighed således, at studerende, der holder pause eller orlov fra studiet, i en periode får mulighed for at fortsætte deres ansættelse på samme vilkår.

Ændrede vilkår for seniordeltid

Aldersgrænsen for, hvornår man kan gå på seniordeltid, ændres 58 til 60 år. Ændringen træder først i kraft i 2030.

Seniorordningen er dermed stadig bedre end i standardoverenskomsten, hvor man fra 2030 har ret til seniordeltid, når man fylder 61 år.

Som noget nyt kan man vælge at opspare op til 10 dages seniordeltid til afholdelse på et senere tidspunkt over en 12 måneders periode.

Friheden skal afholdes efter aftale med leder og skal ske under hensyntagen til virksomhedens drift og medarbejderens ønske om, hvornår friheden skal holdes.

Forbedring af sundhedsforsikringen

Sundhedsforsikringen ændres, så du som medarbejder forventeligt fra 1. juli 2025 er dækket af:

  • Udredning for neurodivergens (f.eks. ADHD)
  • Cancer care - second opinion vurdering af cancer-diagnose samt behandling i udland, hvis behandling ikke kan tilbydes i Danmark

Det vil også være muligt at tegne tilsvarende ekstra dækninger for ægtefæller/partnere, ligesom børn også kan blive omfattet, hvis man tegner en sundhedsforsikring for børn med ekstradækning.

Ordningen træder i kraft senest to måneder efter aftalen er underskrevet – forventeligt 1. juli.

Medarbejderne modtager yderligere information om den nye dækning og mulighederne for at tegne forsikring for sin familie.

Kompetenceudvikling på AI-området

Enighed om at benytte flest mulige midler fra Finanskompetencepuljen til lokale kompetencetiltag i Nykredit, med særligt fokus på kompetenceudvikling inden for AI.

Ændret honorering ved særlige arbejdsopgaver af markedsføringsmæssig art

Fremover får man ikke yderligere tillæg til lønnen ved særlige arbejdsopgaver af markedsføringsmæssig art, idet nuværende § 10 i virksomhedsoverenskomsten udgår. Hvis der er tale om merarbejde, vil det honoreres efter de almindelige regler om merarbejde. Det vil sige 1:1 og for medarbejdere med højeste tjenestetid kan merarbejdes udbetales efter de almindelige regler om timebank/fritvalgsbank.

Bestemmelsen udgik i standardoverenskomsten i 2020.

Ansatte på individuel kontrakt

Det var et af kredsens ønsker at benytte overenskomstforhandlingerne til at forbedre forholdene for ansatte på individuel kontrakt. Dette har Nykredit afvist og henvist til, at disse forhold skal aftales individuelt og ikke kollektivt.

Ændringerne i virksomhedsoverenskomsten får dog indflydelse på langt de fleste individuelle kontrakter, da der er henvist til overenskomsten og husaftalen på stort set alle vilkår – undtagen generel lønregulering og seniordeltid.

Det betyder, at f.eks. forbedring af sundhedsforsikringen og ret til fri med løn til barns udredning (udvidelse af barn syg) også vil gælde for langt de fleste på individuel kontrakt.

Du er altid velkommen til at få din kontrakt gennemgået af kredsens jurister for at få tjekke op på, hvor mange af ændringerne fra virksomhedsoverenskomsten, der også gælder for dig.

Om forhandlingerne

Alle elementer i en overenskomst er i princippet til forhandling hver gang, vi forhandler en ny overenskomst. Derfor er det også vigtigt at understrege, at en forhandling også handler om fastholdelse af elementer og goder.

Vi er glad for, at vi blandt andet kunne fastholde:

  • Grænse for ansættelse uden højeste tjenestetid fastholdes og reguleres som øvrige faste satser.
  • Grænse for ansættelse på kontrakt fastholdes og reguleres som øvrige faste satser.
  • Mulighed for forlænget opsigelsesvarsel for opsigelser begrundet i strukturelle ændringer. 
    Ved overenskomstforhandlingerne i 2023 blev det besluttet at udfase bestemmelsen, så den ikke gælder for nyansatte efter 1. april 2023 og således at det forlængede opsigelsesvarsel pr. 1. april 2028 maksimalt kan udgøre 8 måneder. 
    Ved overenskomstforhandlingerne i år er der ikke aftalt forringelser i bestemmelsen om forlænget opsigelsesvarsel.
  • Husk at du beholder andre rigtig gode vilkår, du allerede kender - fx fem omsorgsdage, fem dages frihed ved sygt barn, tandforsikring, lang barsel til alle, fri efter Kristi himmelfartsdag, mulighed for børnedeltid og mange flere.
Øvrige væsentlige tiltag fra standardoverenskomsten, som skal implementeres i Nykredit

•    Timebanken bliver afløst af Fritvalgsbanken. Det bliver fremover nemmere at afspadsere med kort varsel. Man har nu krav på at afspadsere op til 3 sammenhængende dage senest 1 måned og 5 sammenhængende dage senest 2 måneder efter ønske herom er fremsat. 
Den nuværende maksimale saldo på 400 timer bibeholdes, men Nykredit får mulighed for en gang årligt den 1. maj at udbetale timer over 320, medmindre der mellem virksomheden og medarbejderen indgås aftale om noget andet. 
Samtidig er det muligt at gå i underskud med 37 timer mod tidligere 21 timer. 

•    Medarbejdere får ret til at placere to overenskomstbestemte feriedage (Nykreditdage) på dage af særlig betydning for medarbejderen. Der er tale om to af de eksisterende fem overenskomstbestemte feriedage – ikke nye dage. Nykredit kan gøre indsigelse, hvis det er driftsmæssigt begrundet, men der er ingen krav til, hvad der er dage af ”særlig betydning”. Det kan være mærkedage eller kulturbestemte dage.
 
•    Medarbejdere, der er i fertilitetsbehandling, får ret til fri med løn til denne behandling Det kræver henvisning fra praktiserende læge eller speciallæge.

•    Finanskompetencepuljen styrkes. Virksomhedernes bidrag til Finanskompetencepuljen forhøjes med 300 kr. til i alt 1.055 kr. årligt pr. medarbejder.
Det betyder, at Finanskompetencepuljen tilføres yderligere 11 mio. kr., så der fremover er flere midler til at sikre relevant kompetenceudvikling til de ansatte i sektoren.

 

FAQ om VOK '25

Hvor længe gælder virksomhedsoverenskomsten?

Virksomhedsoverenskomsten er gældende i 3 år. Fra og med den 1. april 2025 til og med den 31. marts 2028.

Hvorfor anbefaler I medlemmerne at stemme JA til virksomhedsoverenskomsten?

En enig kredsbestyrelse mener, at der er tale om et godt resultat, idet

  • Det er den maksimale af den centralt aftalte økonomiske ramme, der anvendes til løn
  • Bedre vilkår for kolleger, der skal være far eller medmor
  • Bedre vilkår for kolleger med børn, der skal udredes
  • Forbedring af sundhedsforsikringen
  • Mere fleksibel seniordeltid

· 

Hvor længe kører urafstemningen?

Du kan stemme om overenskomsten fra 5. maj og frem til 20. maj.

Klik her for at afgive din stemme.

Hvordan stemmer jeg til urafstemningen?
Hvor meget får jeg i lønforhøjelse og hvornår træder lønforhøjelsen i kraft?

Som overenskomstansat er du sikret de generelle lønstigninger. Derudover er der mulighed for at få del i lønpuljen via Nykredits lønstruktur, der trådte i kraft sidste år. I 2024 fik næsten halvdelen af de overenskomstansatte medarbejdere del i lønpuljen%.

De samlede lønstigninger består af generelle lønstigninger og pulje til individuel fordeling via Nykredits lønstruktur. Det vil sige, at de samlede lønstigninger udgør i alt 8,6 % i overenskomstperioden og fordeles således:

 

Generelle lønstigninger

Individuel lønpulje

Samlede lønstigninger i alt

Pr. 1. juli 2025

1,8 %

1 %

2,8 %

Pr. 1. juli 2026

1,9 %

1 %

2,9 %

Pr. 1. juli 2027

1,9 %

1 %

2,9 %

Lønstigningerne træder i kraft den 1. juli 2025, 1. juli 2026 og 1. juli 2027.

Jeg er på individuel kontrakt. Er overenskomstresultatet relevant for mig?

Det korte svar er JA.

I langt de fleste individuelle kontrakter er der henvist til overenskomsten og husaftalen på stort set alle vilkår – undtagen generel lønregulering og seniordeltid.

Det betyder, at f.eks. forbedring af sundhedsforsikringen og ret til fri med løn til barns udredning (udvidelse af barn syg) også vil gælde for langt de fleste på individuel kontrakt.

Du er altid velkommen til at få din kontrakt gennemgået af kredsens jurister for at få tjekke op på, hvor mange af ændringerne fra virksomhedsoverenskomsten, der også gælder for dig.

Bliver der ændret i grænsen for ansættelse uden højeste tjenestetid?

Grænsen for ansættelse uden højeste tjenestetid reguleres med de satser, der er besluttet i overenskomsten. 
Medarbejdere med nedenstående pensionsgivende månedsløn eller derover (eksklusiv Nykredits pensionsbidrag) ansættes uden højeste tjenestetid: 

Pr. 1. juli 2025: 61.396 kr. 
Pr. 1. juli 2026: 62.931 kr.
Pr. 1. juli 2027: 64.504 kr.

Har man stadig ret til forlænget opsigelsesvarsel ved opsigelse på grund af strukturelle ændringer?

Ja - ved overenskomstforhandlingerne i år er der ikke aftalt forringelser i bestemmelsen om forlænget opsigelsesvarsel.

Ved overenskomstforhandlingerne i 2023 blev det besluttet at udfase bestemmelsen, så den ikke gælder for nyansatte efter 1. april 2023 og således at det forlængede opsigelsesvarsel pr. 1. april 2028 maksimalt kan udgøre 8 måneder. Bestemmelsen om ret til forlænget opsigelsesvarsel ved opsigelse på grund af strukturelle ændringer er stadig gældende for medarbejdere ansat før 1. april 2023. 

Hvad er forskellen på virksomheds- og standardoverenskomsten?

I skemaet her, har vi beskrevet de overordnede forskelle på virksomheds- og standardoverenskomsten.