Menu luk

Når kommunikationen foregår på engelsk

At tale og skrive på engelsk kan være en udfordring for mange, når man er vokset op med dansk som modersmål. Det var også en udfordring for Anne-Mette Nørgaard Elefsen, personlig rådgiver i Aalborg, indtil hun smed sig selv ud af komfortzonen og ind i engelskundervisningen.

Kompetenceudvikling.

For nogle er det lig med koldsved og kuldegysninger, for hvordan skal deadlines og opgaveløsningen overholdes tilbage i afdelingen, mens man er væk på efteruddannelse. For slet ikke at tale om kursusdage med udfordrerende opgaver, hvor hjernen bliver sat på overarbejde. 

Men rent faktisk behøver kompetenceudvikling ikke være så kompliceret. Det handler om prioriteter og at skubbe sig selv ud af komfortzonen.  

Tag nu bare Anne-Mette Nørgaard Elefsen, personlig rådgiver i Aalborg Rådgivningscenter, som netop har gennemført kurser inden for et område, hvor mange gerne vil have genopfrisket gloser og grammatik:

Engelsk er nok kommet for at blive som koncernsprog i Danske Bank og for dem, der sidst talte engelsk tilbage i folkeskolen eller gymnasiet, kan det være udfordrerende at skulle formulere sig på engelsk på jobbet. 

Anne-Mette Nørgaard Elefsen, personlig rådgiver i Aalborg Rådgivningscenter

”Jeg trak mig, hvis det foregik på engelsk”

Anne-Mette Nørgaard Elefsen har været i banken i 30 år. Og dermed er det også 30 år siden, hun havde de sidste engelsktimer på handelsskolen.

”Jeg må bare erkende, at mit skoleengelske ikke rækker mere. Jeg kunne også mærke, at jeg havde en tendens til at trække mig og sige mindre, hvis møder var på engelsk. På et tidspunkt måtte jeg sige til mig selv: ”Det går ikke mere””, siger hun.    

I stedet for at sætte sig over i hjørnet og blive mere og mere passiv på møderne, tog hun sagen i egen hånd og meldte sig til engelskundervisningen gennem Finanskompetencepuljen det har hun ikke fortrudt et sekund.

 ”Jeg har altid være en smule spændt på, hvad jeg møder ind til, når jeg kommer ud af min komfortzone på jobbet. Hvordan er de andre deltagere, og hvordan er underviseren? Det endte med at være et fantastisk kursus. Da jeg først lærte de andre at kende, var alle bekymringer væk, og jeg fik virkelig nogle brugbare kompetencer med hjem”

Det virker nemt at sige nu, men nogle gange skal man ud af din komfortzone.
- Anne-Mette Nørgaard Elefsen, personlig rådgiver i Aalborg Rådgivningscenter

Man skal skubbe til sig selv

Anne-Mette skulle skubbe til sig selv og prioritere at tage kurset.

”Mange – inklusiv mig selv – holder sig tilbage, fordi man føler, at det er nemmere at lade være. Det er det bare ikke i længden, hvis det er område – som engelsk for mit vedkommende – hvor man sakker bagud, hvis man ikke holder sig opdateret. Det virker nemt at sige nu, men nogle gange skal man ud af din komfortzone”, siger hun. 

Hun medgiver også, at det kan være svært at prioritere efteruddannelsen i en travl hverdag.

”Jeg har været privilegeret at have 100 procents opbakning fra min chef, og man skal vælge efteruddannelsen til i en travl hverdag. Men du bliver ofte bedt om at prioritere i dit arbejdsliv, og jeg vil klart anbefale, at man tilvælger kompetenceudvikling i sin prioritering”.