Menu luk

Din løn og lønforhandling

Hvad bør du få i løn, og hvordan kan du forberede dig, så du øger dine chancer for mere i lønningsposen? Se også video og bliv klogere på myter og skrøner om løn, og hvorfor lønforhold er så tabubelagt.

At forhandle løn i Danske Bank er anderledes end i andre banker.

I denne video kommer Lars Aabling-Thomsen og Gunver Sommer fra Finansforbundet i Danske Bank ind på, hvad du skal være opmærksom på før, under og efter din lønforhandling i Danske Bank. 

4 trin inden din næste lønforhandling

Video: Sådan forbereder du dig til din næste lønforhandling i Danske Bank.

Læs uddybning af videoen, og hvad du ellers skal være opmærksom på

Forberedelse 
Første punkt er også det allervigtigste. Det er forberedelse. Du kan aldrig forberede dig for meget, når du skal have en løn snak med din leder, så er det vigtigt, at du har forberedt dig på de argumenter, du vil bringe frem.  

Vær skarp i forhold til hvad du har bidraget med - både resultater, indsats og socialt
Du skal kunne argumentere for hvad er det for nogle resultater du har opnået i den forgangne periode. Overvej nøje hvad du vil fremhæve som begrundelse for, at du skal have en lønstigning? 

Sæt dig grundigt ind i din jobprofil og sammenlign med de opgaver du løser
Du skal have kigget på din jobprofil. Hvordan lever du op til de krav der står i den og i den næste jobprofil, der måske kunne være på din karrierevej  

Skab et realistisk billede af lønniveauet 
En anden ting du kan gøre for at forberede dig, er at få dannet et realistisk billede af dit lønniveau. Det kan du for eksempel gøre ved at tale med dine kolleger om løn. Det må du meget gerne gøre.  

Brug din tillidsrepræsentant – det kan være guld værd
Og vi anbefaler faktisk, at du taler med en ven om det her, og sådan en kunne faktisk være din tillidsrepræsentant. Skulle der ikke være en tillidsrepræsentant i team, så kan du altid søge hjælp hos Finansforbundet i Danske Bank eller hos Finansforbundets karriererådgivere.  

Brug lønberegneren som supplement til din øvrige research om løn
Når du skal forberede dig, så er der nogle forskellige hjælpemidler og værktøjer, du kan bruge.

På Finansforbundets hjemmeside, er der en lønberegner. Det er dog vigtigt, at du ikke baserer din løn forventninger alene på lønberegneren. Men det er en vejledning og en guide og i sammenhæng med andre ting, som du for eksempel har talt med dine kolleger om, så kan den godt give en indikation af hvor du ligger lønmæssigt. 

Tjek jobprofilerne i Danske Bank
En anden ting du kan gøre, er at kigge på danske Banks jobprofiler. Du kan se på den jobprofil du har i dag. Hvilke krav er der og hvilke muligheder rummer den og du kan kigge på dit jobprofiler der ligger på din ønskede karrierevej.  

Vær konkret under lønsamtalen
Hav gerne et konkret udspil med i forhold til hvilken løn du mener er passende og levn gerne lidt plads til forhandling.  

Tænk også gerne i andre goder end løn
Og tænk også gerne i retning af andet end løn. Det kunne for eksempel være uddannelse eller nye opgaver eller mere ansvar.  

Dokumenter på skrift, hvad I bliver enige om
Og husk at dokumentere alt, hvad i taler om. 

Giv ikke op hvis det ikke lykkes første gang
Og skulle det ikke lykkes første gang at få hul igennem til din leder når i taler løn, så husk at med gode argumenter, gode overtalelsesevner og vedholdenhed, så lykkes det måske næste gang eller næste gang igen.  

Aftal konkrete mål for at komme til næste niveau
Aftal med din leder hvornår I følger op igen og hvad der helt konkret skal til for at du kan komme i betragtning til en lønstigning.  

Vi har tidligere fastslået i samarbejdet i Koncernsamarbejdsudvalget (SU), at ”manglende” overenskomstmidler IKKE kan være forklaring på, at medarbejdere, som har præsteret bedre og dermed anerkendes at være berettiget til forøgelse af løn ikke får en lønstigning.  

Skriv ned i løbet af året hvad du opnår af resultater
Husk løbende at få dokumenteret og få skrevet ned hvad det er for nogle resultater du opnår og hvad du bidrager med i perioden. Feks. i forhold til gennemførelse af projekter, af få hjulpet kunder med forskellige ting, fået ændret processer osv. 

 

Læs mere, der kan øge dine chancer for mere i lønningsposen.  

Bliv endnu klogere på løn og tag testen: Bliver du snydt i løn?

Myter og skrøner om løn

På alle arbejdspladser florerer myter og skrøner om løn, og hvordan du som medarbejder får mere i løn.

Få aflivet eller bekræftet dine fordomme om løn og lønstrukturer i Danske Bank.

Løn: Tabuet, der aldrig forsvinder

Hvorfor forbliver det tabubelagt at tale løn,  når fagforeninger skriger på mere  åbenhed?

Læs svar fra forsker i arbejdsmarkedsforhold og chefkonsulent fra Institut for Menneskerettigheder.