Medlemsprocent på 50 er årets mål

Der skal ske noget med medlemsprocenten i de afdelinger, Casper Lykke Paetau er tillidsrepræsentant for. Den 34-årige, nye tillidsrepræsentant i Nykredit arbejder på at indfri konkrete mål, han selv sætter.

28. jun 2022
Af Birgitte Aabo
baa@finansforbundet.dk
”Ved du, hvorfor du har fri dagen efter Kr. Himmelfartsdag?”

Casper Lykke Paetau satte opslag med den ordlyd op rundt omkring på sin arbejdsplads for at gøre opmærksom på en af de mange goder, overenskomsten byder på. Som ny tillidsrepræsentant i Nykredit oplever han, at mange af kollegerne ikke er opmærksomme på, hvilke dele af deres arbejdsmæssige goder, de kan takke Finansforbundets overenskomst for.

”Jeg har fundet ud af, at der er mange, der oplever, at de bare får noget af arbejdsgiverne. En del er ikke opmærksomme på, at det er fordele, der er forhandlet på plads af Finansforbundet, og at de ved ikke at være medlem kører med som gratister”, siger Casper Lykke Paetau, der arbejder som Senior Analyst i Group Finance og har sat sig som mål at hæve medlemsprocenten til 50 i løbet af indeværende år. På langt sigt vil han gerne op på de cirka 80 procent, der gælder for sektoren generelt.

”Foreløbig har jeg hvervet 19 nye medlemmer og har nogle ’boblere’, der overvejer. Der er stort potentiale i de afdelinger, jeg dækker, for kun 30 af de 105 ansatte var som udgangspunkt medlemmer”.

Selv var han medlem af Djøf i adskillige år, inden han blev gjort opmærksom på, at han havde fået udbetalt for lidt i løn i flere år i sit tidligere job i Nordea.

”Da det er Finansforbundet, der forhandler overenskomsten, var det også herfra, man kunne tilbyde at gå ind og føre sagen og sikre, at jeg blev løftet til det rigtige niveau med tilbagevirkende kraft”.

Rundt i afdelingerne

Han havde gerne skiftet til Finansforbundet tidligere, men der var ingen, der foreslog ham at gøre det - det er noget af det, han nu prøver at rette op på i sin egen afdeling:

”Jeg gør meget ud af at komme rundt og snakke, selvfølgelig med de nyansatte, men også andre kolleger. Jeg har fået nogle til at melde sig ind, som har været her i 15 år, uden at blive medlem. Jeg fortæller dem om de mange fordele ved at være medlem, også, hvis de skulle komme i en situation, hvor de har brug for at føre en sag mod arbejdsgiveren – som jeg selv gjorde. Det er kun Finansforbundet, der kan føre en sag for dem i den situation, og nogle af dem har aldrig tænkt på den del”.

For Casper Lykke Paetau er det indlysende rigtigt at være medlem af fagforeninger, og da han også er meget udadvendt af natur, har han ingen problemer med at tage fat i kollegerne og tale for sagen.

”Begge mine forældre var medlemmer af 3F, min far var fabriksarbejder og min mor gartner, og de havde mange perioder med arbejdsløshed. Det skabte en stor nervøsitet for arbejdsløshed hos mig, så jeg var allerede som reklamebud medlem af 3F”.

Fagforeningen blev også, på et tidligt tidspunkt i hans liv, en vigtig del af hans netværk:

”Jeg sad i bestyrelsen i den lokale forening i Brønderslev og havde socialt udbytte af fagforeningen og de ting, der skete omkring den. Jeg tog kurser gennem den og var blandt andet med i Polen, hvor jeg så, hvad der sker, når man ikke er organiseret”.

Da han begyndte at læse økonomi i Aarhus, tog han sideløbende job i Bilka og var i den forbindelse organiseret i HK. Herfra fik han hjælp med at vinde sin første lønsag, da han var blevet snydt for 9.000 kr., som han var berettiget til for ekstraarbejde.

”Der er virkelig mange gode grunde til at være medlem af en fagforening. Det har jeg selv oplevet gang på gang, og jeg har let ved at argumentere for sagen”.