Menu luk

Vi skal læne os op ad hinanden

Hvordan skal jeg forholde mig til min arbejdsplads og danske kolleger? Det håber NIM, netværket for internationale medlemmer i Finansforbundet at hjælpe sine medlemmer med. NIM’s første fysiske møde bød på et foredrag om dansk arbejdskultur og ”human bingo”.

28. sep. 2021
3 min

Hvordan fungerer det danske skattesystem? Kan jeg få barsel, og hvordan får jeg mit sydafrikanske kørekort konverteret til et dansk?

Det kan være svært at navigere på det danske arbejdsmarked, når du kommer fra udlandet. Derfor er det det godt at have et internationalt netværk, du kan læne dig op ad, fortæller Rachel Browning og Kalina Guldberg, som begge sidder i styregruppen for NIM, Network of International Members i Finansforbundet.

”Som expat (udstationeret) er der mange ting, som vi IKKE ved, at vi IKKE ved. Vi ved ikke, at der er en regel eller lov, der kan hjælpe os med et bestemt problem. Det er der, hvor Finansforbundet kan hjælpe os med at finde ud af arbejdsrelaterede ting, som danskerne tager for givet som fx at navigere i det danske skattesystem, som kan være ret overvældende for en expat”, siger 36-årige Rachel Browning, kundeforvalter i Nasdaq Copenhagen, også kendt som Københavns Fondsbørs.

”Vi har brug for hjælp til at forstå værdien af en fagforening. Finansforbundet har mange gode ting at tilbyde os, men vi skal introduceres for den viden”, siger 32-årige Kalina Guldberg, projektleder i Group Compliance i Danske Bank.

Dansk humor er underlig

NIM blev dannet i 2020 og er delvist drevet af frivillige ex-pats og Finansforbundet. På grund af COVID-19 har netværket først fornyeligt afholdt sit første fysiske møde. 50 internationale medlemmer mødte op i Finansforbundet den 8. september til et kick-off-arrangement, hvor de mødte ligesindede fra hele verden.

”Der var en vidunderlig energi. Folk var engagerede. Det var rigtig dejligt at tale med andre, høre om deres liv og karriere og føle, at jeg ikke er den eneste, som synes, at dansk humor nogle gange er underlig,” siger Rachel Browning, som kommer fra Sydafrika, men har boet i Danmark de sidste fire år sammen med sin danske mand.

Deltagerne lyttede til et foredrag af Kay Mellish om dansk arbejdskultur og deltog i ”human bingo”, en leg, hvor deltagerne skulle spørge ind til hinandens liv og finde en makker, de matchede med. Det kunne fx være, at de begge havde købt en hund under samfundsnedlukningen.

Efter mødets afslutning valgte flere at tage videre på en pub til glæde for arrangørerne, som tog det som en indikation på et vellykket arrangement.

”Vi vil gerne forbinde folk med hinanden og være det sted, hvor folk socialiserer professionelt. Vi vil gerne hjælpe medlemmerne med at inspirere hinanden, dele events og gode erfaringer, som kan skabe trivsel, glæde og et godt arbejdsmiljø for andre internationale kolleger,” siger Kalina Guldberg, som kommer fra Bulgarien, men er dansk gift og har boet i Danmark de sidste syv år. 

Vi skal inspirere hinanden

Ifølge de to kvinder er en af de grundlæggende udfordringer for NIM, at mange expats kommer fra lande, hvor der ikke er en stærk fagforeningskultur. Fagforeningen indgår typisk ikke som en naturlig del af de internationale medarbejderes mind-set, og er derfor ikke en organisation, de overvejer at kontakte, hvis de møder problemet på arbejdsmarkedet.

Rachel Browning og Kalina Guldberg håber, at det internationale netværk kan bidrage til at ændre den opfattelse. De føler sig begge privilegeret over at have et sted, hvor de kan møde ligesindede og få professionel hjælp fra Finansforbundet til at begå sig på det danske arbejdsmarked og de fordomme og udfordringer, du som expat uundgåeligt møder.

”Jeg håber virkelig, vi kan få formatet rigtigt, så vi kan fortsætte samtalerne og bygge videre på netværket, så vi fremover kan læne os op ad hinandens oplevelser og erfaringer i netværket. Jo mere, vi forstår vores fælles bekymringer og kampe, jo bedre kan vi håndtere dem”, siger Rachel Browning.

Seneste nyt