Menu luk

Medarbejdere chokerede over Handelsbankens salgsplan

”Ingen medarbejdere havde set der her komme. Det er en total atypisk situation, at vi er sat til salg, og at vi ikke ved, hvem der vil købe os”, siger Helle Rank, fællestillidsrepræsentant i Handelsbanken og roser ledelsen for at kommunikere nyheden hurtigt ud til alle medarbejdere.

26. okt 2021
3 min

Nyheden om, at Handelsbanken ønsker at sælge sine aktiviteter i Danmark og Finland tirsdag 19. oktober, ramte de knap 600 ansatte i Danmark med chok og forundring.

”Ingen havde set det her komme. Det er en total atypisk situation, at vi er sat til salg, og at vi ikke ved, hvem der vil købe os. Først når vi er solgt, ved vi medarbejdere, hvad der skal ske med vores arbejdsliv. Ingen har indflydelse på det nu”, siger Helle Rank, fællestillidsrepræsentant i Handelsbanken til Nyhedsbrevet Finans.

Hun har arbejdet i den finansielle sektor siden sidst i 1970’erne og siden 1994 i Handelsbanken, der dengang kun beskæftigede 25 medarbejdere i Danmark.

”Jeg har set en hel del forandringer i sektoren op gennem 1980’erne og 1990’erne, og der sker enormt mange forandringer lige nu med digitalisering, fusioner og opkøb. Om det ville være en fordel for os medarbejdere først at vide, at vi skulle sælges den dag, det rent faktisk skete, i stedet for som nu at vide det i nogen tid, er svært at sige. Nu kan man vænne sig til tanken”, siger Helle Rank, og understreger at hun og Handelsbankens øvrige 29 tillidsrepræsentanter har fokus på at være klar til at hjælpe kollegerne den dag, en køber er fundet.

Ledelsen var hurtigt til at kommunikere nyheden om et planlagt salg til medarbejderne tirsdag aften, hvilket Helle Rank er glad for. Selv om mange holdt efterårsferie, fornemmer hun, at ledelsen har nået ud til alle med en forklaring på salget.

Ledelsens begrundelse for salget

Set gennem danske briller klarer Handelsbanken sig flot. Udlånet på 80 milliarder kroner er højere end Sydbanks, de årlige indtægter er cirka 1,7 milliarder kroner, og de 600 medarbejdere – fordelt på 40 filialer – er med til at give Handelsbanken i Danmark et driftsoverskud på knap 700 millioner kroner, som har været nogenlunde konstant de senere år.

På et pressemøde begrundede Handelsbankens topchef Carina Åkerström beslutningen om at sætte bankaktiviteterne i Danmark og Finland til salg med, at der er blevet sværere at udnytte synergierne på tværs af lande i takt med øgede lovgivningskrav.

”I de første ni måneder gav Danmark og Finland os 10 procent af vores indtægter og 13 procent af vores udgifter”, lød det fra den svenske banks topchef på pressemødet onsdag 20. oktober.

Ingen masseafskedigelser i Danmark

Helle Rank har selv været ansat i Handelsbanken i 27 år, og mange kolleger – især dem med en fortid i Midtbank og Lokalbanken, som Handelsbanken overtog i henholdsvis 2001 og 2008 – har også haft 25års jubilæum.
”Vi har i min tid aldrig haft større afskedigelsesrunder. Kulturen i banken har været, at man ikke skal ansætte ekstra, når det går godt og derfor heller ikke afskedige, når der er lavkonjunktur. Det betyder, at man i perioder skal løbe meget stærkt”, siger Helle Rank.

Seneste nyt