Menu luk

Ingen udløbsdato for vores arbejdsliv

Aldersgruppen 55+ bliver gerne længere tid på arbejdsmarkedet, men der mangler modeller for en fleksibel og sikker overgang til den sene del af arbejdslivet, siger programchef Jesper Brask Fischer fra PFA.

7. sep. 2021
2 min

En 61-årig kan let have 5, 8 eller 12 år tilbage på arbejdsmarkedet.

Mens seniorerne ikke mangler motivation, så efterspørger de til gengæld nogle bedre og mere fleksible rammer om deres senkarriere. I en undersøgelse blandt 2.500 PFA-kunder oplever halvdelen, at det ikke er muligt at få en konstruktiv samtale om senkarrieren.

”Hvis virksomhederne ikke tager fat på dialogen med deres seniormedarbejdere og dermed hjælper med at planlægge senkarrieren, er risikoen, at de ældre medarbejdere forsvinder nærmest fra den ene dag til den anden”, siger Jesper Brask Fischer, programchef i landets største pensionsselskab, PFA.
Han minder om, at seniorer med gode pensionsordninger jo i virkeligheden selv bestemmer.

Seniorpolitik

Ifølge Jesper Brask Fischer står vi midt i en kæmpe omstilling af vores arbejdsmarked, hvor vi alle sammen skal forstå, at vi ikke længere har nogen fast pensionsalder eller en klar udløbsdato for vores arbejdsliv.

Det at gå fra 37 timer til nul fra den ene dag til den anden er en ret stor omstilling.

”Man kan ryge i et sort hul, hvis man ikke har tænkt tingene igennem”, siger Jesper Brask Fischer, der vil have os væk fra en forældet enten-eller-tankegang, hvor arbejdslivet slutter brat fra den ene dag til den anden.

Men tre ud af fire virksomheder har end ikke udarbejdet en politik eller en strategi for de ansattes senkarriere, viser PFA’s analyse.

”Ledere har ikke noget at spille ud med, og medarbejderne mangler noget at bede om og spille op til”, siger Jesper Brask Fischer.

Langt størstedelen af de medarbejdere, der har besvaret PFA’s undersøgelse, forbinder den sene del af arbejdslivet med nedsat tid og øget fleksibilitet – en gradvis nedtrapning, som kan forlænge tiden, man er på arbejdsmarkedet, og sikre en bedre overgang til pensionsalderen.

Flere går tilbage

Seniorpolitikker kommer reelt til at bremse et mål om fastholdelse, når de signalerer fratrædelse og antyder, at det efter 60+ handler om afvikling. Ikke desto mindre er den gode nyhed, at mange seniorer gerne vil fortsætte med at arbejde.

Jesper Brask Fischer forklarer, at undersøgelsen afslører et stort mismatch mellem virksomhedernes behov for arbejdskraft og medarbejdernes ønske om senere tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet.

”Man skal ikke undervurdere de kompetencer, livet giver – og dermed den værdi, seniorer tilfører arbejdspladsen. Det er en win-win for virksomhed og medarbejder”.

Det at gå på pension er en stor beslutning, man træffer én gang i livet. Og det er så alligevel ikke helt rigtigt, siger Jesper Brask Fischer:

”Der er faktisk en stigning i folk, som går på pension for så at finde ud af, at det var helt anderledes, end de havde forestillet sig. Der var alligevel noget med det netværk, de havde på arbejdspladsen, og en mening med arbejdet, så de går tilbage i arbejde”.

Seneste nyt