Menu luk

Danske Bank-ansatte går til kamp for kræftramt kollega

Patricia Simonsen, som er rådgiver i andelsboligteamet i Danske Bank i Høje Taastrup, fik i august konstateret en sjælden og aggressiv kræftsygdom. En gruppe af kolleger og ledere er i fritiden gået sammen i Team Patricia, som samler penge ind til et behandlingsforløb i USA til den 26-årige mor til to små piger.

23. nov. 2021
7 min

Den sidste dag i årets sommerferie opdagede Patricia Simonsen en knude i sit ene bryst. Hun tog til læge dagen efter og blev henvist til biopsi og siden operation. Først i forløbet tydede diagnosen på brystkræft, men det skulle vise sig, at Patricia lider af angiosarkom - en meget sjælden og aggressiv brystkræfttype.

Patricia er sygemeldt, men kollegerne på hendes arbejdsplads i andelsboligteamet i Danske Bank i Høje Taastrup ser hende jævnligt.

”Det er altid op til en sygdomsramt medarbejder, hvor meget åbenhed, der skal være. Patricia er meget åben. Det er befriende, at hun er så synlig og kommer ind til os, så vi kan se hende og snakke med hende”, siger Betina Smærup, som er forretningsdirektør for blandt andet Patricias område i banken, men udtaler sig som kollega og privatperson i denne artikel.

”Sådan har jeg det bedst med det”, fortæller Patricia Simonsen.

Kollegerne er løbende blevet informeret om hendes sygdomsforløb – også da hun fik den alvorlige diagnose.

”På et morgenmøde på Teams var der først en masse fagligt på programmet. Så kom Patricia på skærmen og fortalte om sin sygdom. Der ramte det for alvor - vi har helt færdige bagefter”, fortæller kollegaen Marianne Paludan, som lige måtte ud at gå en tur for at kunne kapere det.

Legitimt at sygdom fylder

Patricia skriver gerne i forvejen og spørger kollegerne, om det passer dem, at hun kigger forbi.

”Der har hele tiden været opbakning til, at jeg kommer ind uden at lave noget”, fortæller hun.

Det sker også, at kollegaen Michelle Skovbjerg Andersen fra andelsboligteamet tager hjem til Patricia og arbejder:

”Vi er jo vant til at sidde sammen på kontoret. Så sidder vi hjemme hos Patricia og hygger, som vi plejer”, fortæller hun.

Fra bankens side er ikke krav om, at kollegerne i andelsboligteamet skal nå det samme, som når de er fuldtallige.

”Men vi tager gerne et ekstra nøk, fordi der bliver passet så godt på os”, siger Marianne Paludan.

”Vi planlægger selv vores tid og flekser det til, så vi har tid til at se Patricia. Så løber vi hurtigere og holder møder på andre tidspunkter”, fortæller Michelle Skovbjerg Andersen, som har overtaget en del af Patricias arbejdsopgaver.

”Vi var buddies og er inde over hinandens opgaver i forvejen, så det faldt naturligt”, siger hun.

”Der er et klart signal om, at det er o.k., at det fylder, når en kollega – og i mit tilfælde en søster - er alvorligt syg. Man kan lige så godt gøre det legitimt at ventilere det på arbejdspladsen ved at være åben omkring det og kunne tale om det. Ellers vil det fylde alligevel – bare på andre og måske mere konfliktfyldte måder”, siger Maria Georges, som ligesom sin søster arbejder i banken – hun i afdelingen Ung Direkte.   

”Jeg har stor fleksibilitet i mit arbejde og kan tilrettelægge det, så der også er plads til jeg kan støtte og hjælpe min søster. Når ingen er smålige, har man lyst til at give og ikke gå i små sko. Det er en gave til alle”, mener hun.

”Ledelsen og kulturen på arbejdspladsen har stor betydning. Vi har en meget empatisk ledelse her. Jeg har tidligere været på arbejdspladser, som var helt anderledes. Jeg har kendskab til en chef, som gemte sig, da en meget syg medarbejder kom for at tage afsked. Det var svært at være i”, fortæller Marianne Paludan.

Kollegerne i Team Patricia har startet en indsamling til et behandlingsforløb i USA. Fra venstre: Maria Georges (Patricias søster), Christa Bang Olsen, Marianne Paludan, Patricia Simonsen, Michelle Skovbjerg Andersen og Betina Smærup. (Foto: Lars Bertelsen)

Samler ind til behandling i USA

I september fik Patricia afslag på kemobehandling i Danmark. Hendes søster fandt frem til et hospital i Texas i USA, hvor specialister har gode erfaringer med at undgå tilbagefald og spredning ved at give kemobehandling mod angiosarkom.

”Hvis Patricia skal behandles i udlandet, starter vi en indsamling”, sagde Christa Bang Olsen, og så var Team Patricia en realitet.

Holdet tæller kolleger og ledere i forskellige roller som blandt andre webmaster, ’fondsminister’ og marketingansvarlig.

Efter de første 10 dage havde Team Patricia indsamlet en halv million kroner og fået flere tusinde følgere på Facebook. Målet for indsamlingen er to millioner kroner, og det er der stadig et stykke vej til.

Team Patricia mødes i fritiden – en time om ugen på Teams. De har blandt andet arrangeret indsamlingsbanko og hver især aktiveret deres netværk, hvor mange har været klar til at hjælpe.

”Det føles rart at gøre noget i stedet for bare at sidde på hænderne. Vi har det til fælles, at vi er handlemennesker”, siger Marianne Paludan.

Nye perspektiver på tilværelsen

Patricias sygdom har sat gang i mange forskellige reaktioner og refleksioner – også hos kolleger i andre teams.

”Det har været en reminder om, at alvorlig sygdom også kan ramme unge. Det har fået flere kolleger til at revurdere deres eget liv: bruger jeg tiden rigtigt? Skal jeg have børn tidligere end planlagt – eller måske slet ikke have børn?”, fortæller Maria Georges.

Selv er hun blevet mere opmærksom på symptomer fra kroppen, som hun før ville have slået hen.  

”Sådan har vi det på forskellige måder hele vejen rundt. Patricias sygdom har skabt noget i os alle”, siger Maria Georges.

Dagligdagens snakke om vind og vejr er også blevet sat i perspektiv, fortæller Betina Smærup:

”Man er da heldig, hvis vejret er ens største problem. På den måde bliver tingene reframet. Man bliver mindet om alt det i hverdagen, som er værd at være taknemmelig for”.

”Jeg savner sådan en almindelig arbejdsdag med småsnak om vejret”, indskyder Patricia.

Det gode sammenhold i banken udspringer ikke af mange års tæt kollegaskab. Patricia Simonsen blev ansat i andelsboligteamet i august 2020.

”Jeg var nervøs for, om jeg ville blive en del af teamet pga. corona-nedlukningen. Men faktisk var hjemmearbejdet en fordel. Når jeg havde spørgsmål, ringede jeg til den kollega, som var ledig. På den måde fik jeg hurtigt et netværk. Vi fik talt om lidt af hvert, og jeg blev hurtigt en del af holdet”, fortæller Patricia, som i begyndelsen var på deltid. 

”Derfor kom vi med dig på planteskole og til pandekagebagning sammen med dine piger, når vi havde online-fredagsbar. Du har en fantastisk personlighed og blev inkluderet meget hurtigt”, fremhæver Marianne Paludan. 

Patricia Simonsen har valgt at være synlig og åben om sin sygdom. Hun skriver gerne i forvejen og spørger kollegerne i andelsboligteamet i Danske Bank, om det passer dem, at hun kigger forbi. (Foto: Lars Bertelsen)

Pauser uden sygdomssnak

Patricia Simonsen og Team Patricia-holdet ved godt, at det kan være svært for nogle mennesker at håndtere, når en kollega bliver alvorligt syg.

”Nogle er måske bange for at overskride mine grænser eller stille dumme spørgsmål, selvom jeg er åben”, fortæller Patricia.

Andre har det svært, fordi de selv har haft kræftsygdom tæt inde på livet.

”Vi reagerer forskelligt, og der er ikke noget, som er rigtigt eller forkert”, bemærker Marianne Paludan. 

Det var også voldsomt, da Patricia fik et opkald på jobbet med besked om at møde til en akut samtale på hospitalet og tage en pårørende med.

”Jeg knækkede sammen på gulvet, rystede over det hele og følte ikke, jeg kunne få luft. Da jeg kom hjem, tænkte jeg: gud, hvordan har mine kolleger det”, fortæller hun.

Patricia har ikke altid lige meget lyst til at tale om sin sygdom:

”Da Danske Bank fejrede 150-års fødselsdag, havde jeg det skidt efter en hård uge med mange nedslående beskeder fra hospitalet. Så jeg havde bare brug for at komme og hygge mig uden sygdomssnak, og det blev respekteret”, fortæller Patricia, som uden en dråbe alkohol festede med kollegerne til klokken 05.

”Det var godt for mig – det energiboost havde jeg virkelig brug for”, slutter hun.

Læs mere om Patricias sygdom og indsamlingen på Team Patricia-hjemmesiden

Og i Facebook-gruppen ’Team Patricia’.

Seneste nyt