Menu luk

Behovet for veluddannede it-folk er kæmpestort

Finansforbundets formand Kent Petersen finder det bekymrende, at man ikke er lykkedes med at udvikle tilstrækkeligt med uddannelser inden for finansiel teknologi og efterlyser politisk handling, der også fokuserer på et mere fleksibelt efter- og videreuddannelsessystem.

29. jun. 2021
4 min

For en måneds tid siden sendte Copenhagen Fintech Policy, som Finansforbundet, Finans Danmark, Forsikring & Pension, Dansk Industri, og Copenhagen Fintech står bag, en appel til Folketinget med ni anbefalinger, der kan styrke adgangen til talent for fintech i Danmark.

Blandt anbefalingerne er en forsøgsordning, som gør det muligt for fintech-medarbejdere fra udvalgte lande og deres familier at flytte til Danmark i 90 dage, hvor alt nødvendigt papirarbejde er klaret på forhånd, og hvor familierne kan overveje, om de vil flytte til Danmark og arbejde.
En anden anbefaling er et talentudlånsprogram, hvor tech-talenter kan blive udlånt fra større etablerede virksomheder til start-ups i en afgrænset periode.
Baggrunden for henvendelsen til politikerne er, at fintechbranchen mangler medarbejdere med kompetencer, der kan sikre den vækst, der er sket i de seneste seks år, hvor antallet af virksomheder er vokset fra 71 til 220 og beskæftigelsen øget fra 700 til 2.300.

”Fintech kan være med til at skabe arbejdspladser, fremtidig vækst og velfærd i hele landet. Derfor giver det rigtig god mening at skabe de bedste vækstbetingelser for virksomhederne i branchen. Det potentiale afhænger jo - som så mange andre steder - af medarbejderne og deres kompetencer, og der er brug for de rette rammebetingelser på det område”, siger Kent Petersen, formand for Finansforbundet.

Udbredt mangel på medarbejdere

Etablerede finansteknologiske virksomheder som Bankdata og BEC Financial Technologies melder også om mangel på veluddannede it-folk.

”Underudbuddet er åbenbart. De seneste fem år har Computer Science på Aarhus Universitet i snit udklækket 53 kandidater, så faktum er, at vi alene faktisk kunne ansætte hele årgange”, skrev Mette Marie Buhl, direktør for HR, kommunikation og strategi i Bankdata i et debatindlæg på FinansWatch.dk.

”Sidste år bestod en overvejende del af vores rekruttering af yngre, nyuddannede it-talenter. Det kunne vi klare via stillingsopslag, karrieremesser og lignende, hvilket fortsætter 2021. Men i år vi har flere stillinger til strategiske udviklingsprogrammer, og vi leder efter flere erfarne profiler på seniorniveau eller som leads på forretningskritiske områder”, skriver hun i indlægget.

BEC Financial Technologies har sløjfet edb-central i sit navn, skiftet arbejdssprog fra dansk til engelsk og skærpet sin rekrutteringsindsats. Alt sammen for også at være tiltrækkende for udenlandsk talent.

”Når vi leder efter tech-profiler, der både har viden inden for it og bank, så er det klart, at udbuddet bliver mindre. Derfor kigger vi også mere internationalt”, siger Mette Willemoes Wang, HR-direktør i BEC til FinansWatch.

Hun bakker op om Copenhagen Fintech Policys forslag om at styrke uddannelserne af fintech-specialister.

”Der er ingen tvivl om, at Danmark kan blive dygtigere til at sikre en mere fokuseret talentmasse. Det gælder også i forhold til anbefalingen om at styrke udbuddet af efter- og videreuddannelser”, siger Mette Willemoe Wang til FinansWatch.

Efteruddannelse af finansfolk

Kent Petersen savner politisk handling for at sikre virksomhederne de medarbejdere med finansteknologiske kompetencer, som der er stor efterspørgsel efter.

”Medarbejderne er jo helt afgørende for, at man kan skabe forretning og vækst på et område, hvor potentialet i allerhøjeste grad er til stede både i iværksættermiljøet og hos de mere etablerede virksomheder på det finansielle område. Derfor bør man også politisk sætte hårdt ind på at skabe mere målrettet uddannelsessystem i forhold til den arbejdskraft, der efterspørges på lidt længere sigt, og det kræver også bedre rammer for efter- og videreuddannelse”, siger Finansforbundets formand og fortsætter:

”Fintech og finans er defineret som nationale styrkepositioner i regeringens erhvervsfremmeplan for 2020-2023. Hvis vi ønsker at bevare og udvikle de sektorer, skal vi sørge for, at den fornødne arbejdskraft er til rådighed. Det kræver, at vi i højere grad målretter uddannelsessystemet, så det matcher efterspørgslen fra arbejdsmarkedet”.

Kent Petersen savner politisk fokus på at øge udbuddet af uddannelser inden for finansiel teknologi og på at skabe et mere tidssvarende og fleksibelt efter- og videreuddannelsessystem.

Finansforbundet har selv taget hul på et initiativ, der skal efter- og videreuddanne finansfolk til job inden for finansiel teknologi. I efteråret 2021 starter nemlig et helt nyt forløb i digital transformation for privat- og erhvervsrådgivere, hvor rådgiverne over fem moduler tilbydes efteruddannelse i digitalisering og nye teknologier. Forløbet finder sted i henholdsvis København og Skanderborg og er tilrettelagt i samarbejde med Finanssektorens Uddannelsescenter og konsulenthuset Knowit.

Læs om forløbet her

Seneste nyt