Menu luk

Alt for mange har det skidt

Danmarks store pensionsselskab, PFA, har over de seneste fem år noteret en stigning i erhvervsevneskader, som er forårsaget af noget psykisk frem for noget fysisk.

19. jan. 2021
2 min

Vi er blevet en nation, hvor alt for mange har det skidt.

Trods mange virksomheders investeringer i at fremme trivsel er der en udbredt mental mistrivsel på arbejdspladsen. Ifølge den seneste Nationale Sundhedsprofil oplever hver fjerde dansker i dag et højt stressniveau. I 2010 gjaldt det for hver femte.

Selvom coronakrisen for mange har været en god mulighed for at få noget ro i dagligdagen, er der også en stor del af danskerne, som er psykisk påvirket af krisen og går med bekymringer for fremtiden. For eksempel om de mister jobbet, om de bliver smittet eller smitter andre, eller hvornår den pandemi overhovedet ender.

Den utryghed mærker de hos PFA, hvor de får mange henvendelser fra kunder, som er ængstelige og bange, siger Rikke Haaber, chef for Strategisk Sundhed hos forsikringsselskabet PFA:

”Når det påvirker vores mentale helbred, handler det grundlæggende om, at vi ikke føler, at vi er i kontrol i øjeblikket. Det skaber usikkerhed og bekymring, og i værste fald kan denne tilstand medføre både stress og angst”.

Der har været fokus på mental sundhed og stress i mange år, uden at det har gjort den store forskel. Organisationer fortæller, at de har en stresspolitik og handler, hvis medarbejdere bliver ramt.

Psykiske diagnoser

Ifølge PFA’s tal på psykiske diagnoser blandt kunderne i PFA går det den forkerte vej: Andelen af nye anmeldelser vedrørende PFA’s forsikring mod tab af erhvervsevne, som omhandler psykiske diagnoser, er steget fra 28 procent i 2016 til 31 procent i 2019.

De mest udbredte diagnoser på Early Care-forløbene i PFA er psykiske lidelser (69 procent), bevægeapparatsskader (16 procent) og kredsløbssygdomme (8 procent).

Rigtig mange mennesker har siden pandemiens udbrud levet mere isoleret – såvel arbejdsmæssigt som privat. Når vi ikke har dialog med andre mennesker omkring tanker og følelser, kan det blandt andet føre til angst og andre mentale udfordringer.

Hos PFA stiger bekymringen for den psykiske trivsel.

“Vi ser en klar afmatning på den mentale front. Flere kan ikke overskue deres situation nu, hvor hjemmearbejde er blevet permanent for mange”, siger Rikke Haaber og tilføjer, at når isolationen øges, påvirker det den mentale sundhed, hvilket er nyt for PFA som forsikringsselskab og således også en udfordring for arbejdsgiverne.

Hjælp til det mentale

Et Early Care-forløb er et individuelt tilbud til PFA’s sygemeldte kunder, hvor de tilknyttes en fast tovholder fra Early Care-teamet, som hjælper dem tilbage til arbejde via arbejdsrettet, social- og sundhedsfaglig sparring, rådgivning og behandling.

Seneste nyt