Menu luk

Syv ud af ti bankaktiviteter kan gøres grønnere

Som en af de første banker i verden har Jyske Bank analyseret, hvor meget CO2 den enkelte bankforretning udleder. Næste skridt er uddannelse af rådgivere i det bæredygtige.

9. jun. 2020
2 min

En vindmølle er til at forholde sig til. Jyske Bank meldte i februar, at banken vil anskaffe sin egen for at blive CO2-neutral som virksomhed. Vindmøllen er også et symbol på det komplekse arbejde, der i øjeblikket foregår i banken.

”Vi forurener ikke meget, men vi tager vores egen medicin og vil være helt CO2-neutrale”, forklarer Senior Director Ole Sørensen, der arbejder i Jyske Bank Capital Markets.

Banken har, ligesom banker verden over, for længst skrevet under på FN’s principper for ansvarlig bankvirksomhed. I Jyske Bank er der taget en række initiativer for at leve op til det, og for Ole Sørensen betyder det, at han de seneste små to år har brugt op mod halvdelen af sin arbejdstid på at fordybe sig i den bæredygtige agenda. Både i banken og på anden vis, blandt andet som deltager i Finans Danmarks styregruppe i forhold til Bæredygtig Finans, som nylig har udgivet ti trin til at sætte fart på den bæredygtige agenda i sektoren.

Sideløbende har man i Jyske Bank som en af de første banker i verden fremlagt en analyse af, hvor stort CO2-aftryk bankens aktiviteter medfører.

”Vi har gennemgået alle grene af vores forretninger, som vi direkte eller indirekte har mulighed for at påvirke. Det drejer sig om et samlet forretningsomfang på 648 milliarder kroner”, fortæller Ole Sørensen.

Ti procent af beløbet kommer fra forretninger, der trækker i den rigtige retning, mens hele 70 procent af beløbet har rod i sektorer og aktiviteter, hvor der er gode muligheder for at skrue ned for udledningen af drivhusgasser.

”Noget af det, der fylder mest og har bedst mulighed for at blive grønnere, er bygninger. Det er ikke, fordi danske bygninger er voldsomt CO2-belastende i forhold til nogle af de problemer, man står med i andre lande. Det er det mest markante område for os, fordi Jyske Realkredit er en væsentlig del af koncernen”.

Nu da banken har blotlagt, hvor der er bedst mulighed for at fremme det bæredygtige, bliver næste trin at uddanne investerings- og erhvervsrådgivere i det og tilbyde kunderne flere produkter, der understøtter det bæredygtige. Hvornår er endnu uklart, da der kom en virus på tværs, men uddannelsen vil blive omfattende, siger Ole Sørensen:

”Det kræver et andet tankesæt og nye kompetencer at rådgive omkring bæredygtighed. Det skal gennemsyre hele banken, så jeg tror faktisk, at de fleste ansatte vil blive omfattet af uddannelsesprogrammet”.

 

Bæredygtige udlån

Jyske Bank vil finansiere yderligere produktion af bæredygtig elektricitet i 2025 svarende til seks procent af den danske produktion.

Jyske Bank vil udvikle produkter, der hjælper og motiverer kunder med at energirenovere deres ejendomme.

40 procent af nyudlån til finansiering af køretøjer i 2025 vil være til energirigtige af slagsen.

Seneste nyt