Menu luk

Sådan træner du din sociale intelligens

Social intelligens er evnen til at kunne indgå i positive og konstruktive sammenhænge med andre mennesker. Erhvervssociolog Rikke Østergaard guider til, hvordan du kan blive mere social intelligent

18. nov. 2020
3 min

Lyt og vær nysgerrig

Undlad at sammenligne dig selv med andre og bedømme dig selv eller andre kritisk. Øv dig på at være mere nysgerrig og lyttende. Spørg hvorfor, og lyt til svaret, før du dømmer andre.

Lad være med at tromle andre – og sig fra, hvis andre tromler dig. Vær gerne betænksom over for andre, men ikke i en grad, hvor du mister dig selv. Social intelligens kræver mental balance – i dit indre og i forhold til andre.  

Fokuser på flokken

Sæt dit eget ego til side til fordel for flokken. Boost dine medarbejdere, og giv dem støtte og anerkendelse, hvis du er leder. Så performer hele dit team bedre.

Vis tillid til dine kolleger. Hjælp hinanden, og find frem til løsninger sammen. Det skaber en god stemning og gør det sjovere at være en del af holdet.

Socialt intelligente mennesker er bevidste om, hvilken stemning de smitter andre med.

Bonusinfo: Social intelligens er også for egoister – det gavner både den enkelte og holdet.

Skru op for din taknemmelighed   

Taknemmelighed skaber tillid og binder mennesker sammen. Vis, at du værdsætter mennesker omkring dig. Bare husk: Du skal mene det! Sig gerne tak for noget konkret og ganske småt i det daglige. Den store tak for årtiers godt samarbejde kan du måske skrive på et kort til jul. Hvis du har det svært med en anden person, vil der som regel alligevel være en lille positiv ting, du kan fokusere på. Ellers kan du inde i dig selv være taknemmelig for, at personen for eksempel har lært dig at sige fra – eller udfordrer dig til at skulle lære at sige fra. Det vil gøre din energi i forhold til personen mere positiv.    

Skærp din situationsfornemmelse

Socialt intelligente mennesker er gode til at lytte og fornemme en situation, før de handler. De reagerer ikke på automatpilot, men har en veludviklet radar for, hvornår tingene passer ind.

Øv dig i at vise empati frem for sympati over for andre. Empati er medfølelse, hvor I er lige. Sympati gør dig til en overhund, som synes, det er synd for den anden. Lad være med at overøse andre med gode råd og fikse deres problemer, uden at de har bedt om det. Spørg hellere: Hvad har du behov for? Hvordan kan jeg være en god leder/kollega for dig?

Kend triggerne, der gør dig socialt uintelligent

Hvis du er presset og stresset, bliver du naturligt socialt uintelligent og egoistisk. Du kan ikke tænke klart og være den bedste udgave af dig selv – det handler om ren overlevelse. Kend de triggere, som medfører, at du ikke er den bedste udgave af dig selv. Prøv at få ro på og få stressen ned eller løst konflikterne. Og fortæl dine omgivelser, at det ikke har noget med dem at gøre, men forklar dem, at du er presset for tiden.

 

Kilde:

Rikke Østergaard, erhvervssociolog, foredragsholder, rådgiver og trivsels- og mentaltræningsekspert. Underviser i Finansforbundet gennem mange år. Forfatter til bøgerne ”Tak – Der er altid noget at være taknemmelig for” og ”Sluk emhætten – Træn din hjerne og træf bedre beslutninger”. En lightversion af bogen om taknemmelighed kan downloades gratis på rikkeostergaard.com/da.


Emner

Seneste nyt