Menu luk

Mangel på talenter hæmmer udviklingen af kunstig intelligens

Fremtrædende danske it-forskere pegede på, at der mangler dygtige it-folk til at udvikle anvendelsen af kunstig intelligens i samfundet på Fintech Symposium mandag morgen på Københavns Universitet, som er en del af Copenhagen FinTech Week, der med over 1.100 deltagere finder sted i denne uge.

17. jun. 2019
2 min

​Kunstig intelligens anvendes allerede i dag mange steder i vores hverdag. For eksempel i apps, i søgemaskiner, til billedgenkendelse, til diagnosticering og ansigtsgenkendelse samt til automatisering i industrien. Men hvis Danmark skal leve op til målet om at gå forrest med ansvarlig udvikling og anvendelse af kunstig intelligens, som det er formuleret i den nationale strategi for kunstig intelligens, som VLAK-regeringen fremlagde i foråret, er der en alvorlig barriere; der mangler talenter, som kan forske i kunstig intelligens.

Sådan lød det samstemmende fra et panel af førende danske it-forskere på Fintech Symposium mandag den 17. juni på Københavns Universitet, der fandt sted i anledning af Copenhagen FinTech Week.

"Mange af de bedste studerende fra min studietid tog efterfølgende til Silicon Valley og arbejder i dag for virksomheder som Apple og Google", sagde Søren Dahlgaard, der efter sin ph.d på Datalogisk Institut på Københavns Universitet var med til at grundlægge it-virksomheden SupWiz, hvor han nu er Chief AI Officer.

Ole Winther, professor ved DTU, og Anders Søgaard, professor ved Datalogisk Institut på Københavns Universitet, er enige i, at der mangler unge, som vil forske i kunstiog intelligens.

"Etablering af et nationalt center for kunstig intelligens, hvor forskere i virksomheder og forskere fra universiteterne, kan mødes, vil også kunne styrke udviklingen af kunstig intelligens", foreslog Ole Winther i paneldebatten.

Mads Nielsen, grundlægger af SCIENCE AI Centre og leder af Datalogisk Instituts Business Club, var moderator for debatten. Han refererede statistik, der viser, at fire procent af væksten i Danmark kommer fra it-branchen, men kun to procent af forskningsmidlerne går til forskning i it. Til gengæld glædede han sig over, at det er lykkedes at tredoble andelen af kvindelige it-studerende de senere år takket være en vellykket kampagne på ungdomsuddannelserne.

Paneldebatten om kunstig intelligens blev afløst af en række forskningsbaserede indlæg om blockchain. 350 deltagere havde tilmeldt sig Fintech Symposium.

I de kommende dage – tirsdag den 18. juni og onsdag den 19. juni – afvikles hovedkonferencen i Copenhagen FinTech Week på Halvandet på Refshaleøen i København. Her vil repræsentanter fra 100 virksomheder være til stede, og 50 nordiske startups vil fra en af de to scener i løbet af dagene pitche deres forretningsideer.
CEO i Copenhagen FinTech Thomas Krogh Jensen oplyste i sin velkomsttale til symposiet, at tilstrømningen de seneste dage til Copenhagen FinTech Week har været så stor, at man søndag måtte lukke for billetsalget. På det tidspunkt havde over 1.100 mennesker købt billet til fintechugen, der dermed i deltagerantal overgår sidste års tilsvarende begivenhed.

Læs mere om Copenhagen FinTech Week her.
 

Læs den nationale strategi for kunstig intelligens her.

Seneste nyt