Menu luk

Facebook udfordrer banker med elektroniske penge

Facebook ventes i dag at offentliggøre detaljer om sin nye kryptovaluta, der dog ifølge eksperter mest af alt vil ligne elektroniske penge - og udfordre både betalingsplatformen PayPal, markedslederen for kontante pengeoverførsler Western Union og bankernes internationale pengeoverførselssystem Swift.

17. jun. 2019
4 min

​Med over en tredjedel af verdens befolkning som potentielle kunder vil både kommercielle banker, centralbanker og betalingsplatforme over hele verden følge nøje med, når Facebook i dag tirsdag 18, juni ventes at afsløre detaljer om sin kommende kryptovaluta.

Fra næste år skal det nemlig "være så nemt at sende penge til nogen som det er at sende et foto" for at bruge Facebook-stifter Mark Zuckerbergs ord.

Techgiganten har det seneste års tid under stor diskretion arbejdet på at lancere sin egen kryptovaluta, der tilsyneladende får navnet 'libra' - et varemærke som Facebook i maj registrerede i forbindelse med etableringen af datterselskabet Libra Networks i Schweiz.

Rent konkret er det meningen, at man skal kunne sende penge - i første omgang måske endda gratis - via Facebooks økosystem, der samlet set tæller 2,7 milliarder brugere om måneden. Det vil med andre ord sige til andre brugere af naturligvis Facebook, men også dets datterselskaber WhatsApp, Messenger og Instagram.

Men det stopper formentlig ikke der, for flere internationale medier rapporterer, at indtil videre 28 partnere har skudt penge i projektet. Herunder Visa, Mastercard og PayPal, men også andre techgiganter som Uber, eBay og Spotify, kryptobørsen Coinbase og sågar tre non-profit-organisationer der arbejder med humanitære projekter og mikrolån i udviklingslande. 

Styres af fond med valutareserve

Facebook har holdt kortene tæt ind til kroppen, men Wall Street Journal, franske Les Echos, tyske WirtschaftsWoche og specialmediet TechCrunch har talt med kilder i virksomheden, der forklarer at der ikke vil være tale om en pendant til verdens mest berømte kryptovaluta bitcoin.

Selvom Facebook - akkurat som bitcoin - vil benytte sig af såkaldt blockchain-teknologi til at holde styr på transaktionerne, vil libra være en såkaldt 'stablecoin', hvis værdi er låst til en eller flere internationale reference-valutaer som den amerikanske dollar. I stærk modsætning til bitcoin hvis værdi svinger som vinden blæser.

Når brugere af Facebook investerer eksempelvis en dollar i at købe libra vil i hvert fald en del af dollaren blive investeret i lavrisiko-obligationer - ideen er at brugerne dermed har sikkerhed for til enhver tid at kunne veksle deres libra tilbage til rigtige penge, forlyder det.

"I øjeblikket har de 28 partnere valgt mindst fire møntfødder: dollaren, euroen, det britiske pund og yennen. På sigt kan yuannen blive tilføjet. I takt med at brugerne køber libra, vil de 28 partnere akkumulere valutabeholdningerne i en 'reserve' styret af den schweiziske Libra-stiftelse", skrev finansavisen Les Echos således i går mandag. 

Elektroniske penge vokser

Ifølge Tobias Adrian, afdelingsdirektør i den Internationale Valutafond, er stablecoins i virkeligheden elektroniske penge på linje med eksempelvis 'M-Pesa' og 'Orange Money' - udviklet af teleselskaber i Afrika, hvor størstedelen af befolkningerne hverken har bankkonti eller kreditkort. I stedet bruges elektroniske penge i stigende grad til at overføre penge til familie og venner, købe ind eller betale regninger.

Fordelen ved elektroniske penge er enkel: transaktionen kan foregå stort set omgående og - især når der er tale om internationale overførsler til den anden side af jorden - til en brøkdel af den pris, som bankernes internationale pengeoverførselssystem Swift tilbyder. For slet ikke at tale om de gebyrer på 10 eller 20 procent som Western Union, markedslederen for kontante pengeoverførsler, tager, når migranter sender penge til familien i Asien eller Afrika. Der kan også være penge at spare på de gebyrer som forretninger betaler, når deres kunder betaler med kreditkort eller PayPal.

"I Kenya bruger 90 procent af befolkningen over 14 år for eksempel M-Pesa. I Kina nåede transaktioner af elektroniske penge op på 18,7 billioner dollar - mere end alle Visa og MasterCards transaktioner på verdensplan til sammen", sagde Tobias Adrian på en konference i sidste måned.

Bekymring for hvidvask

Indtil videre har Irland udstyret Facebook med licens til at udstede og håndtere elektroniske penge, hvilket i henhold til EU-reglerne dermed også dækker hele det såkaldte Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde.

Tobias Adrian spår, at udbredelsen af elektroniske penge "kan ske ekstremt hurtigt - men kan medføre betydelige risici".

Facebook har diskuteret sine planer med centralbankerne i både EU, England, Japan og selvfølgelig USA. Myndighederne er især interesserede i at vide, hvordan techgiganten og dets partnere har tænkt sig at håndtere risikoen for hvidvask og beskyttelse af kundernes private oplysninger.

I USA beretter den såkaldte Commodity Futures Trading Commission, der overvåger markedet for handel med derivater, at man er i "meget indledende stadier af samtaler" med Facebook.

"Vi er meget interesserede i at forstå det bedre", sagde Christopher Giancarlo, chefen for Commodity Futures Trading Commission, til Financial Times for to uger siden.

Seneste nyt