Menu luk

For lidt søvn kan forkorte dit liv

Hvis man sover for dårligt, enten meget for meget eller meget for lidt, kan det give et kortere liv. Eksperter er enige om, at et godt psykosocialt arbejdsmiljø er relateret til bedre søvn.

28. maj 2018
4 min

​Hvor svært kan det være? At lægge sig ned, lukke øjnene og glide ind i den dybeste søvn. Undersøgelser viser, at næsten hver tredje dansker døjer med søvnforstyrrelser.

I dag er der mange ting, der kan forstyrre søvnen. Vores moderne livsstil, det grænseløse arbejde og de allestedsnærværende smartphones og tablet, der til sammen skruer op for underholdningen og ned for sovetiden.

Hvert andet år tager Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø temperaturen på arbejdsmiljøet, og på spørgsmål om søvnkvalitet – hvor ofte er du vågnet flere gange, og har du svært ved at falde i søvn – svarer næsten 30 procent, at de ofte eller altid er vågnet flere gange og har svært ved at falde i søvn igen.

På det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø konstaterer professor Anne Helene Garde helt generelt, at faktorer som f.eks. høje krav og lav kontrol i arbejdet peger på, at dårligt psykosocialt arbejdsmiljø er relateret til dårlig søvn.

"Omvendt, hvis man har god social støtte og høj kontrol i sit arbejde, har man mindre risiko for at have søvnproblemer", siger Anne Helene Garde, der finder gode grunde til at gå op i folks søvnproblemer:

"Når man bliver træt, bliver man irritabel, ens reaktionstid falder, og risikoen for bestemte typer fejl stiger. Desuden har studier vist, at dem, som sover kort tid, har en større risiko for diabetes, hjerte-kar-sygdomme og et kortere liv."

Søvn har betydning for restitution af kroppen, så den kan genopbygge muskler og væv, som er blevet beskadiget i løbet af dagen. Desuden har dårlig søvn betydning for læring, hukommelse og en oprydning i hjernen, som man dog ikke har fuldt overblik over endnu.

Ifølge Anne Helene Garde vil det alt andet lige være en fordel med et godt psykisk-socialt arbejdsmiljø:

"Søvn er ligeglad med, om forstyrrelsen kommer fra arbejdet eller fra det private. Men vi har et ret konsistent billede af, at der er faktorer i arbejdsmiljøet, som er relateret til dårlig søvn."

Søvn og sygdom

I en rapport fra Vidensråd for Forebyggelse konkluderede forskerne i 2015, at søvn er vigtigere end hidtil antaget, og at søvnforstyrrelsen kan have helbredsmæssige konsekvenser.

Man ved fra meget store befolkningsundersøgelser, at mennesker, der sover meget for lidt, og mennesker der sover meget for meget, har øget dødelighed, forklarer professor på Psykologisk Institut ved Aarhus Universitet, Bobby Zachariae om de mekanismer, der er på spil:  

"Søvnforstyrrelser ser det ud til at øge mængden af sulthormoner, så man simpelt hen har mere lyst til fedt og sødt. For lidt søvn ser ud til at forstyrre immunsystemet, så man bliver mere modtagelig for infektioner. Desuden stimuleres betændelsestilstande i kroppen, som er en medvirkende årsag til en lang række sygdomme, eksempelvis depression, hjerte-karsygdomme og kræft", siger Bobby Zachariae:

"Søvn ser altså ud til at være en mekanisme, som har effekter mange steder i vores krop, på samme måde som stress."

Problemer med at falde i søvn er stressende. Kroppen er indrettet til at sørge for, at vi er vågne, hvis der er fare på færde: "Det at have søvnproblemer bliver i sig selv en stress-faktor, der bidrager til at vedligeholde søvnproblemet", siger Bobby Zachariae.

Psykologisk søvnbehandling

Når folk ikke kan sove, er spørgsmålet, hvad de har at gøre godt med? Og det er typisk sovemedicin. Det fjerner ikke årsagen, og når man holder op med at tage pillerne, er problemet der igen.

"Igennem årene har man udviklet forskellige psykologiske metoder til behandling af søvnproblemer. Kognitiv adfærdsterapi for søvnproblemer er betegnelsen for kombinationer af disse metoder, og der foreligger i dag god videnskabelig dokumentation for, at kognitiv adfærdsterapi for søvnproblemer er mindst lige så effektiv som sovemedicin. Dertil kommer, at psykologisk søvnbehandling faktisk kurerer problemet", siger Bobby Zachariae, fordi patienterne skal arbejde på at ændre den adfærd og de tanker, som vedligeholder deres søvnproblem:
"Den psykologiske søvnbehandling løser problemet, fordi det ændrer folks mønstre."

 

Gode søvnråd

  • Gør ikke andre ting i soveværelset end at sove eller have sex.
  • Sørg for at soveværelset er mørkt, støjfrit og hverken for varmt eller for koldt.
  • Gå ikke i seng før du er søvnig.
  • Hvis du ikke kan falde i søvn indenfor 15-20 minutter, stå ud af sengen og gå ind i stuen.
  • Sov ikke længere, end du har brug for, for at blive udhvilet.
  • Tag ikke problemer med i seng – men tænk over og notér ned, hvordan du vil håndtere dem, inden du går i seng – og læg dem til side.
  • Sørg generelt for at gå i seng og stå op på faste tidspunkter.
  • Har du søvnproblemer om natten, skal du undgå at tage en lur i løbet af dagen.
  • Vær fysisk og socialt aktiv om dagen.
  • Undgå kaffe og andre stimulanser i timerne inden sengetid. Det gælder også alkohol, som forstyrrer søvnen.

Seneste nyt