Menu luk

Samarbejde kan gøre dansk fintech til noget stort

”For den gennemsnitlige danske fintech start up er det eneste realistiske at blive en del af den eksisterende sektors økosystem. Her taler vi ikke om, at de bliver disruptere på den helt store klinge, der river transaktioner eller hvad det nu måtte være i stor stil ud af bankernes, pensionsselskabernes eller forsikringsselskabernes hænder”, siger Mikael Munck, der er ny bestyrelsesformand for Copenhagen FinTech.

19. feb. 2017
3 min

​"Faktisk har jeg altid arbejdet med Fintech. For 25 år siden hed det bare ikke Fintech", siger Mikael Munck, ny bestyrelsesformand for Copenhagen FinTech.

Mikael Munck har været rundt i mange funktioner i store nordiske banker, men efter den første start som porteføljemanager og trader altid i funktioner med ansvar for at opbygge it-systemer til at styre risici, opbygge tradingsystemer eller smidiggøre forretningsgange. Senest har han været chef for Saxo Banks IT udvikling og Global Head of Technology and Operations i Saxo Bank.

Selv ser Mikael Munck det som en kæmpe fordel, at han har den indgående viden og forståelse for, hvordan de store banker fungerer og er bygget op.

"Bankerne og medarbejderne har allerede været på en gevaldig rejse. Problemet lige nu er, at der ofte er bygget op på gamle systemer, der grundlæggende har struktureret banken. Nu kommer der så nogle helt nye iværksættere udefra, som har andre måder at tænke på og andre idéer om, hvordan banken skal interagere med kunderne på".

Den "disruption", der med et nyt ord foregår i øjeblikket, er netop det gennemgribende opbrud. Dels i interaktionen med kunderne med muligheder for bedre kundeoplevelser og hurtigere og billigere service. Dels mere grundlæggende helt nye måder at formidle betalinger på.

"Det er i dette krydsfelt, jeg ser en stor opgave i at formidle viden og åbne for samarbejder. Bankforretning og banksystemer er utrolige komplekse. Iværksætterne kommer med et helt andet mindset og nye måder at gøre tingene på. Hvis ikke de får sparring med viden og forståelse for sektoren, risikerer de at komme med løsninger, der er svære at tage i brug".

Del af den eksisterende sektors økosystem

Samarbejde er et af nøglebegreberne i Mikael Muncks vision for, hvad bestyrelsesposten i Copenhagen FinTech skal bruges til.

"For den gennemsnitlige danske fintech start up er det eneste realistiske at blive en del af den eksisterende sektors økosystem. Her taler vi ikke om, at de bliver disruptere på den helt store klinge, der river transaktioner eller hvad det nu måtte være i stor stil ud af bankernes, pensionsselskabernes eller forsikringsselskabernes hænder", siger Mikael Munck.

Når Mikael Munck taler samarbejde er det bredt forstået, ikke bare mellem start ups og etablerede virksomheder i den finansielle sektor, men også med inddragelse af FinansDanmark, universiteter og andre interessenter.

"Og her har vi noget at byde på i Danmark. Vi har lært at samarbejde og være kreative sammen fra vi var helt små, og derfor kan vi blive noget rigtigt stort, selvom vi er "små". Det er ikke bare selvros, sådan ser de også på os internationalt".

Michal Munck har stor respekt for, hvor hurtigt det er gået med at bygge Copenhagen Fintech op og roser både Finansforbundet og Københavns Kommune for det fremsynede projekt.

"Men det skal også gå hurtigt. Der er ingen tid at tabe. Og både start up'erne og ledere og ansatte i den finansielle sektor skal ud på en rejse sammen, der kræver meget af begge parter. Start up'erne kan eksperimentere, korrigere og generere nye løsninger, men løsningerne skal transformeres ind i den finansielle sektor. Her skal man til gengæld indstille sig på at gøre op med en masse traditionelle tankesæt og processer. Så det er også vigtig at forstå at det handler ikke kun om teknologi", siger Mikael Munck.

Seneste nyt