Menu luk

Hvad gør Danmark rigtigt?

”København kan tiltrække talent, fordi der er gode forhold for at udvikle og sparre med andre i miljøet”, lød et af svarene, da den politiske dimension af fintech-miljøerne blev debatteret på årets Money20/20 konference, der fandt sted i Bella Center i København.

​Amerikanske Ghela Boskovich, der er bosat i London, hvor hun arbejder for at bygge bro mellem fintech-virksomherne og bankerne i sit firma FemTechGlobal, var ordstyrer ved paneldebatten "The politics of FinTech: Whose hub is it anyway" tirsdag den 27. juni på Money20/20-konferencen i Bella Center i København.

I panelet sad schweiziske Fintech-entreprenør Marc P. Bernegger, Nasir Zubairi, der er CEO for den luxembourgske pendant til Copenhagen Fintech ved navn LHoFT, og Radboud Vlaar, som er en af grundlæggerne bag fintech-firmaet Orange Growth Capital.

Nasir Zubairi, CEO for LHoFT, lagde ud med at fortælle om sin egen oplevelse af, hvordan de europæiske fintech-storbyer kæmper mod hinanden.

"Jeg møder til tider et element af konkurrence for at blive Europas fintech-hovedstad. Specielt i London er folk meget kompetitive. Prøv selv at gå en tur en tidlig morgen og se, hvordan folk kæmper sig frem i trafikken og dytter helt vildt for at komme frem", sagde Nasir Zubairi, og fik samtidig forsamlingen til at grine.

"Det giver ikke mening at tænke, at talenterne vil komme til for eksempel Luxembourg for at løfte miljøet her. Hvis vi i stedet tænker på at få talenter til de forskellige byer for at løfte miljøet i hele Europa, vil vi alle få mere ud af det på længere sigt", sagde Nasir Zubairi.

De andre paneldeltagere nikker genkendende, og derefter falder snakken på, hvordan det perfekte fintech-start-up-miljø vil se ud. Ordstyrer Ghela Boskovich lægger selv ud.

"Åbenhed. De sidste par år har jeg arbejdet i London, men efter Brexit-rystelserne er jeg allerede begyndt at overveje, hvor jeg nu skal rykke hen. Og der er mange virksomheder og iværksættere, der tænker det samme. Det er ikke længere attraktivt for internationale virksomheder at bosætte sig eller outsource til England, for de ser ikke længere England som en del af Europa", siger Ghela Boskovich.

Lyt og lær

Hollandske Radboud Vlaar, som selv har været med til at grundlægge fintech-firmaet Orange Growth Capital i Amsterdam, er enig i, at det er afgørende, at der er gode muligheder for at hente internationale medarbejdere, men at det samtidigt er vigtigt, at der bliver taget nogle initiativer, som kan bringe iværksætterne sammen og hjælpe dem på vej.

"København kan tiltrække talent, fordi der er gode forhold for at udvikle og sparre med andre i miljøet. Der bliver arrangeret forskellige sandboxes, sparring og netværk med store etablerede virksomheder, og så er det min opfattelse, at de etablerede banker er villige til at lytte til firmaerne og ikke bliver skræmt af de nye idéer", sagde Radboud Vlaar.

Og netop villigheden til at lære og lytte griber ordstyrer Ghela Boskovich fat i.

"Villigheden til at lære og lytte har ikke noget med penge og banker at gøre. Det har noget med mennesker at gøre, og derfor er det vigtigt at bringe alle de rigtige og passionerede mennesker sammen", afslutter Ghela Boskovich.

 

Seneste nyt