Menu luk

En bikube under opbygning

Hiveonline er eksemplarisk for de nye startups, der i eget regi, men i samarbejde med bankerne vil skabe løsninger, kunderne efterspørger – hurtigere end bankerne kan gøre det inden for murene. Platformen vil gøre administration og kommunikation lettere mellem små og mellemstore virksomheder, kunder og bank.

1. maj 2017
5 min
Af Elisabeth Teisen
et@finansforbundet.dk

​Ved første blik falder britiske Sofie Blakstad lidt udenfor i Copenhagen FinTech Lab. 50-årig kvinde. Pæn striktrøje. Nydeligt opsat hår. Den typiske indbygger i laboratoriet for fintech-startups – skabt af blandt andet Finansforbundet og Københavns Kommune – ser lidt anderledes ud: yngre mand, lettere forpjusket, og hvis noget er strikket, er det huen – den fintech-hub, der er. Sofie ville uden at skulle ændre en tøddel kunne sidde i hvilken som helst kundefunktion i en helt traditionel bank.

Men mentalt passer Sofie perfekt ind. Tingene kan gøres på en mere effektiv, hurtigere, billigere og mere kundeorienteret måde, er tankegangen. Og Sofie ved, hvad hun taler om. Hendes cv er imponerende. Hun har leveret teknologiske løsninger til en lang række af verdens helt store banker: UBS, RBS, Citigroup, Goldman Sachs, Merrill Lynch, Chase Manhattan, Lehman Brothers og senest Nordea.

Sofie er vant til at falde lidt uden for det gængse, og det trives hun fint med.

"Da jeg i sin tid startede min bankkarriere, kom jeg uden uddannelse, og jeg var enlig mor. Først da jeg var sidst i trediverne, tog jeg en master i infoscience og startede siden på en doktorgrad".

Doktorgraden er dog midlertidigt sat på standby, fordi hun også lige ville skrive en bog om forandringsledelse og risiko og nu er i gang med en ny bog med arbejdstitlen: How to make a bank.

Hun blev hentet til Danmark af Nordea, der ville have hende som rådgiver på sit simplificeringsprogram, men sidst i 2016 valgte hun i god forståelse med banken at blive selvstændig, dog med blandt andet Nordea og SDC som partnere i hendes nye projekt.

"For banker er det ofte svært at levere de simple løsninger, kunder gerne vil have, især når målgruppen er små og mellemstore virksomheder. Banker har en tung arv med masser af udgifter bare til at opdatere og tilrette de gamle systemer og til at honorere de regulerende og kontrollerende myndigheders krav. Desuden ændrer kundeadfærden sig hurtigere, end bankerne kan nå at følge med. Derfor er det hurtigere at bygge nye systemer uden for bankerne, hvor man ikke er begrænset af tung, nedarvet teknologi og lange kommandoveje", siger Sofie Blakstad.

Sofie Blakstad er ved at opbygge en platform, "hiveonline", baseret på blockchain, der skal gøre det meget lettere at drive små og mellemstore virksomheder. Den skal håndtere alle de administrative rutiner som bogføring, regnskaber, fakturaudskrivning, lønudbetaling og skat.

Medarbejdere spredt over hele verden

Platformen skal være stedet, hvor man kommunikerer i real time med sine kunder og medarbejdere, og hvor alle planer og ændringer er dokumenteret. Den skal også være stedet, hvor kunderne kan se virksomheden i kortene og sikre sig, at det er et firma, der kan levere og har finanserne i orden, og hvor kontrakt og betalingsbetingelser ligger. Og så skal den være stedet, hvor virksomhederne skal finde partnere, der kan hjælpe med større projekter, og hvor man kan håndtere cash flow og finde mikrolån, hvis der er ender, der skal mødes. Kort sagt en platform, der gør det let at drive virksomhed og let at være kunde, og hvor den opbyggede tillid mellem parterne ikke er baseret på subjektive anmeldelser, men på umanipulerbare data baseret på blockchainteknologi.

Sofie Blakstad har bygget et team op på cirka syv kolleger til at løse opgaven. Nogle af medlemmerne i teamet har hun truffet på et MIT-kursus om fintech. MIT (Massachusetts Institute of Technology) er en af USA's mest prestigiøse uddannelsesinstitutioner. Kurset var online, forstås, og kursisterne kom fra hele verden.

Derfor er manden, der er ekspert på blockchain, brite, bosat i Australien. Der sidder en produktionsfyr i Stockholm, en udvikler og ansvarlig for brugerfladen i Amsterdam, og så sidder der et par kolleger i USA, som er med på projektet. Indtil videre er Sofie den eneste kvinde, men det håber hun at råde bod på, når hun nu meget snart skal ansætte et par egentlige medarbejdere her i København.

København frem for London

Med det internationale setup kan man undre sig over, hvorfor briten Sofie sidder i København og trækker i trådene.

"Da jeg blev ansat i Nordea, fik jeg frit valg mellem at slå mig ned i Oslo, Stockholm eller København. Valget var ikke svært. Jeg synes, København er den mest kosmopolitiske af de tre. Jeg elsker at cykle, jeg kan lide at svømme udendørs, og jeg kan lide opera og god mad. Derfor blev det København, og her bliver jeg, selvom jeg nu er selvstændig. London er blevet rædselsfuld. Forurenet og et trafikalt mareridt. Storbritannien er blevet snæversynet. Så kunne jeg have valgt Frankrig eller Italien, for jeg kan lide landene, har prøvet at bo der og kan sprogene, men Norden kan noget helt specielt, når det gælder teknologisk innovation", siger hun og fortsætter:

"Danmark er et af de mest kontantløse samfund, der er ved at blive opbygget et stærkt økosystem for fintech, folk er teknologisk velbevandrede, og så er danskerne gode til at kommunikere og samarbejde. Det er faktisk et enestående miljø, som jeg tror hen ad vejen vil tiltrække mange af vores slags".

Og så er der det helt konkrete rum og miljø skabt med Copenhagen FinTech.

"Det er jo helt fantastisk. Det giver så meget værdi at sidde sammen med nogle, der arbejder inden for samme felt. Vi har fået et stærkt netværk, vi lærer af hinanden, vi kan støtte hinanden, når det er op ad bakke, og glæde os med hinanden, når noget rykker. Og så er både udsigten, kaffen og kantinen jo fantastisk. Det er simpelt hen et skønt sted, der er blevet bygget op, og en fantastisk hjælp, vi kan få, når det handler om at blive introduceret til virksomheder, investorer og partnere".

Sofie satser på, at hiveonline er klar til at gå online inden udgangen af 2017.