Menu luk

De færreste bankrøvere går fri

Antallet af sigtelser i sager om røveri mod pengeinstitutter er markant højere end antallet af begåede røverier, viser tal fra Rigspolitiet. De seneste tre år er i alt 69 personer blevet sigtet for bankrøveri, mens det faktiske antal røverier i perioden er 51.

27. feb. 2017
2 min

​Sidste år blev der registreret 16 bankrøverier i Danmark, året før var tallet 14, mens der ifølge Finans Danmark blev begået 21 røverier mod pengeinstitutter i 2014. Det er markant færre end tidligere. Eksempelvis blev der i 2010 registreret 135 bankrøverier.

"Bag den fortsat positive udvikling ligger ikke mindst en målrettet indsats hos bankerne for at gøre deres filialer mere sikre og trygge, for både medarbejdere og kunder", siger Rasmus Engbæk Larsen, sikringsansvarlig i Finans Danmark.

Flere filialer er blevet kontantløse og fungerer nu udelukkende som rådgivningsfilialer. Desuden er man i pengeinstitutterne blevet bedre til at sikre sig mod røverier ved hjælp af videoovervågning og tidslåse på pengeskabene.

Tal fra Rigspolitiet indikerer, at langt de fleste bankrøvere bliver anholdt og sat i fængsel. En egentlig opklaringsprocent opererer Rigspolitiet ikke med. Derimod opgør man antallet af sigtelser.

For årene 2014 – 2016, hvor der er registreret i alt 51 bankrøverier, har politiet i alt sigtet 69 personer i sager om røverier mod pengeinstitutter. Og for perioden 2011-2016 har der været 437 sigtelser, mens antallet af røverier mod pengeinstitutter i perioden har været 273.

Finansforbundets næstformand Solveig Ørteby glæder sig både over, at antallet af bankrøverier er markant lavere end for 5-10 år siden, og indikationen på, at de fleste røverier opklares.

"16 bankrøverier i år er stadig 16 for mange. Man skal huske på, at røverierne ofte kan medføre store psykiske problemer efterfølgende for de ansatte, der har været til stede i filialen", siger Solveig Ørteby til Nyhedsbrevet Finans.

18 angreb mod pengeautomater

Tal fra Finans Danmark og Rigspolitiet viser, at der i 2016 var i alt syv sprængningsforsøg og 11 gennemførte sprængninger mod pengeautomater. Til sammenligning var der i 2015 fem sprængningsforsøg og 12 tilfælde, hvor sprængningen blev gennemført.
 
"Vi ser lidt flere sprængningsforsøg i 2016, til gengæld er der en sprængning mindre, der er lykkedes. Men det er kun anden gang, vi offentliggør statistikken, og derfor er det for tidligt at sige noget præcist om udviklingen, fx om vi står over for et stigende eller faldende problem", siger Rasmus Engbæk Larsen fra Finans Danmark.

Seneste nyt