Menu luk

Gør det, for pokker!

Det har været en god oplevelse for Elsebeth Hansen og Sigvald Jensen at stå frem med deres belastende viden om, hvad der foregik i Andelskassen J.A.K. De opfordrer kolleger i branchen til at følge deres eksempel.

18. dec. 2016
2 min

​"Nej, hvor er det sejt gjort! Den slags skal bare frem! Hvor var det godt, du gjorde det".

Den melding, ledsaget af et stort knus fra en tidligere kollega, som hun tilfældigt mødte, er blot én af de mange positive tilkendegivelser, Elsebeth Hansen har fået i den seneste tid. Som reaktion på, at hun sammen med sin tidligere kollega i Andelskassen J.A.K. Slagelse, Sigvald Jensen, valgte at stå frem i Magasinet Finans i oktober og fortælle om de ulovligheder, de havde været vidne til på deres arbejdsplads.

Forinden var de sidste år gået til revisionen og Finanstilsynet, der efterfølgende tog det usædvanlige skridt at fyre direktøren for andelskassen, Wolmer Møller. Derefter krakkede J.A.K. Slagelse – det første bankkrak herhjemme i tre år.

Godt for samvittighed og psyke

"Jeg har hørt fra tidligere kolleger, som jeg ikke har været i kontakt med i årevis, som bare ville sige, at de syntes, at det var modigt og godt gjort. Det varmer, og jeg har fået det meget bedre psykisk nu, hvor det er kommet ud i det åbne", siger Elsebeth Hansen, som i årevis var stærkt plaget af at gå med sin belastende viden.

"Hvis andre går rundt på samme måde, som jeg gjorde så længe, og ikke helt har modet til at komme ud med det, vil jeg bare sige: Gør det, for pokker! Det er forfærdeligt at gå rundt med tynget samvittighed, og det er det eneste rigtige at gøre opmærksom på ulovlighederne. Det er en rigtig god følelse".

Håb om konsekvens

Artiklen blev genfortalt og citeret i mange medier, og hun og Sigvald Jensen blev også interviewet af Politiken, Sjællandske Medier og TV 2 Øst – sidstnævnte arbejder stadig med historien.

Sigvald Jensen håber, at mediedækningen vil føre til, at sagen får flere konsekvenser:

"Mit håb er fortsat, at mere af det, der foregik i J.A.K., vil blive afdækket, og at det vil få konsekvenser for de ansvarlige. Og at politikerne vil stille spørgsmål til, hvad man skal med et finanstilsyn, der ikke er i stand til at stoppe ulovligheder eller hindre, at det ender med et krak – på trods af at andelskassen var under skærpet tilsyn i årevis".

Selv om Sigvald Jensen stadig har den del til gode, har han på ingen måde fortrudt, at han blev whistleblower.

"Jeg kan kun opfordre kolleger i branchen til at gøre det samme, hvis de sidder inde med viden om, at der foregår noget ulovligt på deres arbejdsplads. Og jeg håber, at de eksisterende whistleblowerordninger bliver forbedret, så flere vil føle sig trygge ved at følge trop".

Læs hele Elsebeth Hansen og Sigvald jensens historie her.

Seneste nyt