Vellykket generalforsamling i Finansforbundet i Sydbank
Lederne får travlt med at implementere den nye lønpulje, som en del af den lokalaftale Finansforbundet Sydbank Kreds har forhandlet. Det omtalte formanden på generalforsamlingen, der samlede deltagere både fysisk og digtitalt
”Jeg tror, at vi bliver glade for den nye lønpulje, når vi vænner os til den. I hvert fald gladere end for den nuværende model for individuelle lønstigninger.”
Formanden for Finansforbundet Sydbank Kreds, Jarl Oxlund, omtalte den lønpulje, man netop har forhandlet på plads med forsigtig begejstring, da han orienterede om den på kredsens generalforsamling.
Den samlede i sidste uge såvel digitale deltagere som omkring 50 fysisk fremmødte på Comwell Kellers Park i Børkop.
Lønpuljen er noget helt nyt for Sydbank, mens den i mange andre pengeinstitutter er en gammel kending. Med den nye treårige overenskomst blev der åbnet for, at banken kunne indføre lønpulje på i alt 1 procent af lønsummen hvert år.
Vi bliver gladere for den nye lønpulje
Jarl Oxlund fortalte, at kredsen i forhandlingerne om puljen har lagt vægt på, at den ikke tilgodeser de samme år efter år – hverken de samme personer eller de samme profiler i forhold til fx alder, område, køn og leder/ikke-leder.
Det er en fælles hensigt, at 2/3 dele af alle omfattede medarbejdere bliver tildelt stigning fra lønpuljen over de tre år.
”Der har været meget stor utilfredshed med den tidligere lønfordeling,” konstaterede han fra talerstolen med armen i gips efter et cykelstyrt.
Sydbanks ledelse er ivrig efter at få implementeret lønpuljen inden 1. juli i år:
6-1 til kvinderne
Også i kredsen har man haft travlt i den forløbne periode. Kredsen er blevet skåret med et bestyrelsesmedlem og er i dag syv om opgaverne:
”Vi er en god blanding i forhold til alder og kompetencer. Men når vi ser på køn, er det en anden sag. Det står 6-1 til kvinderne,” konstaterede formanden med et skævt smil.
En oplagt kvinde
I forhold til diversitet, eller mangel på samme, havde han også gjort sig en iagttagelse i forhold til bankens bestyrelsesformand Ellen Trane Nørby:
Ingen gættede forud for hendes nylige udnævnelse på hende i en artikel i Børsen, med en stribe bud på, hvem der kunne blive ny formand.
”Og det til trods for, at hun hidtil har haft posten som næstformand i Sydbanks bestyrelse.”
Han berettede om et godt samarbejde og en respektfuld og konstruktiv dialog med topledelsen i Sydbank. Om den administrerende direktør, Mark Luscombe, som afløste Karin Frøsig sidste år, sagde han:
”Mark har med sit solide humør skabt gejst i banken og gjort den skepsis, der var hos enkelte ved hans tiltrædelse, til skamme.”
Hvervning virker
Kredsen fik på generalforsamlingen opbakning til at ændre navn til Finansforbundet i Sydbank, for at gøre det lettere at afkode og mindre nødvendigt at forklare blandt andet i forbindelse med hvervning – som kredsens tillidsrepræsentanter har haft fokus på og været dygtige til.
Sydbank er oppe på at have knap 86 procent af de mulige medlemmer organiseret, og i løbet af de sidste to år er der netto kommet 81 medlemmer mere til. En del medlemmer har forladt banken, så det dækker over, at markant mere end 200 brutto er blevet hvervet.
Lytte til de tavse
Finansforbundets formand, Dorrit Brandt, deltog i generalforsamlingen og lykønskede kredsen med det lokale resultat i forhold til de aftalte kriterier for lønpulje:
”Det er virkelig godt kæmpet”.
Hun talte også om overenskomstforhandlingerne på den store klinge.
”Vi oplevede, at vi skulle kæmpe for de goder, vi allerede har. Derfor var der mindre plads til nyt, end vi er vant til. Når vi sammenligner med det øvrige arbejdsmarked, er vi rigtig tilfredse med både proces og resultat.”
Næsten 85 procent af de afgivne stemmer var for overenskomsten, men formanden sagde, at resultatet havde givet anledning til et opmærksomhedspunkt:
”Hvordan lytter vi til dem, der ikke sætter deres kryds - de tavse stemmer?”
Blinde vinkler
En stemme, der bliver brugt flittigt, tilhører journalist Abdel Aziz Mahmoud. I forbindelse med generalforsamlingen talte han om diversitet, inklusion og blinde vinkler.
Han har palæstinensisk baggrund og fortalte om sin opvækst i Danmark:
”Jeg ville gerne være som de andre, rigtig dansk.”
Men det var ikke så ligetil, for alle slæber rundt på bias overfor andre hudfarver, hvad enten de vil eller ikke, konstaterede han:
”Det behøver vi slet ikke at diskutere, for det er bevist. Du kan ikke gøre for det.”
Han opfordrede deltagerne til at bruge deres privilegier til at arbejde for diversitet og inklusion:
”Skam dig ikke over dit privilegie, brug det aktivt til at lukke nogen ind. Og bliv ved med det, for vi bliver aldrig færdige med at arbejde for bedre inklusion.”
Fakta
Jarl Oxlund genopstillede som formand uden modkandidater og blev valgt for fire år.
På valg var også næstformand Gitte Larsen, Luise Amstrup og Marie-Louise Sløk, som alle genopstillede og blev valgt uden modkandidater - ligeledes for fire år.
Som suppleanter til bestyrelsen blev følgende valgt uden modkandidater: Julie Brunsgaard Sjöblom fra Område Sjælland, Pernille Severin fra Peberlyk og Daniel Brusen fra Område Fyn.
Bestyrelsen har efterfølgende konstitueret sig.
Se video
Få et kig ind i generalforsamlingen 2025 i Finansforbundet i Sydbank