Meget at glæde sig over
Optimismen var i højsædet på generalforsamlingen i Finansforbundet Jyske Bank Kreds – men der er stadig masser af plads til forbedringer.
Ord som ”succes”, ”glæde”, ”stolthed” og ”tilfredshed” blev luftet i beretningerne fra kredsens formand og -næstformand ved årets generalforsamling i Finansforbundet Jyske Bank Kreds.
Udenfor Vingsted hotel- og konferencecenter på Vejle-kanten var vejret en gråmeleret omgang lørdag 18. marts, men indenfor i den store sal var stemningen varm og mild.
Og det var ikke kun fordi temperaturen i lokalet var over de famøse 19 grader, som banken har sat som standard i forbindelse med energikrisen. En temperatur, der har skabt klaprende tænder og gjort indkøb af plaid til medarbejderne nødvendigt i det forløbne år. I øvrigt en post på 49.000 kr. for kredsen, som betalte halvdelen af tæpperne, mens banken betalte resten.
Nej, den gode stemning skyldtes, at det overordnet har det været et år med medvind, fortalte formand Marianne Lillevang og næstformand Johnny Christensen.
Selv om de begge pegede på forskellige udfordringer, var det samlet set oplevelsen, at tingene bevæger sig den rigtige vej og at kredsens arbejde giver afkast på en lang række områder.
Du kan læse mere i deres beretninger her.
En god overenskomst
Næstformand i Finansforbundet, Michael Budolfsen, fortalte fra podiet om de nyligt overståede overenskomstforhandlinger og om baggrunden for, at forhandlingerne i første omgang brød sammen. Parterne var simpelthen for langt fra hinanden, lod han forstå, og klædte de delegerede på med fakta om forløbet.
”At lande en overenskomst er et håndværk, og vores side af bordet havde samlet en anciennitet på over 70 år”, fortalte næstformanden.
Ud over lønstigningen fremhævede han blandt andet de forbedrede barselsregler, 26 uger til fædre og medmødre.
”Det er simpelthen så fedt, det er med til at skabe lige vilkår”, sagde Michael Budolfsen. Det er der behov for, eftersom nogle ledere stadig henviser til, at det er svært at finde tilstrækkeligt med kompetente kvinder til ledelsesstillinger.
Hvordan vil du arbejde?
Overenskomsten rummer også bestemmelser om mere smidige regler for distancearbejde.
”Intet er bedre end andet. Det handler om, hvordan har du lyst til at arbejde? Nogen trives ved at være på arbejde fem dage om ugen, som mig, andre har det godt med at arbejde meget på distancen,” konstaterede han.
Mange dage på distancen har dog vist sig at være en udfordring for flertallet, og derfor er der behov for dialog med ledelserne om, hvordan man får arbejdslivet til at fungere bedst lokalt.
Dårlig normal
På trivselsfronten står det ikke for godt til generelt, der er meget at arbejde med fremadrettet. Selv om Jyske Bank ligger bedre end gennemsnittet i den seneste undersøgelse, går det også her den forkerte vej i forhold til under nedlukningen, sagde Michael Budolfsen:
”Vi er ved at være tilbage på normalen, en rigtig dårlig normal. Ledelserne er ved at søge tilbage til den sikre havn, hvor de kan se, at medarbejderne laver noget på kontoret. Det, der virkede godt med frisættelsen af medarbejderne under nedlukningen, er glemt.”
Debat om fællesskabet
De godt 100 deltagere debatterede efterfølgende emnet ’Fællesskaber ’ ved bordene ud fra tre hovedindfaldsvinkler – arbejdsmæssigt, fagforeningsmæssigt og samfundsmæssigt.
Hvert bord blev enige om en stribe ord, der var centrale at diskutere det store emne ud fra, blandt andet mente et bord, at der var behov for at gøre Finansforbundet mere sexet, i betydningen mere attraktiv for nye medlemmer.
For det er en udfordring at holde fødekæden i live og sikre, at der bliver ved at være unge, som kan se idéen i at deltage i fællesskabet. De unge skal have svar på spørgsmålet: ”Hvad kommer det mig ved?”, mente man ved et af bordene.
”Vi har stadig brug for at være fælles i fremtiden”, sagde en tillidsrepræsentant ved et andet bord. Han mente dog, at det krævede nye former, fx at man dyrker de digitale fællesskaber mere.
Andre lagde meget vægt på, at det fysiske samvær på arbejdspladsen stadig er helt centralt. Som en tørt konstaterede: ”Vi skal samles for at styre robotterne…”.
Bunken af ord og input blev samlet og modtaget med kyshånd af Marianne Lillevang, der lovede, at de vil blive studeret og brugt i kredsens videre arbejde.
Det arbejde kommer organisationskonsulent Mai Laustrup fra Finansforbundets sekretariat ikke til at deltage i længere – hun har valgt at gå på pension til sommer og modtog stående applaus for sit arbejde for kredsen i næsten hele sin ansættelsesperiode, knap 35 år.
Sæt X i kalenderen d. 16. marts 2024, hvor der igen er generalforsamling. Der vil som sædvanligt være mulighed for hygge og overnatning fra fredag.