Menu luk

”Hvor skal jeg sidde – og flytter kaffemaskinen med?”

Det lyder måske som et banalt og ubetydeligt spørgsmål. Under normale omstændigheder, er det måske heller ikke lige noget, der vil holde dig vågen om natten. Alligevel er spørgsmålet ofte vigtigere, end det lige umiddelbart lyder. Bagved spørgsmålet gemmer sig en mikroforandring, og netop mikroforandringer var temaet på seminaret for tillidsvalgte.

Vi havde allieret os med organisations- og ledelseskonsulent Mille Mortensen til at gøre os klogere på emnet.

Forandringens vinde blæser generelt mere eller mindre heftigt for os alle. De kan være store og mærkbare, fx når vi skifter job, flytter til et nyt sted eller indleder en ny livsfase. Mikroforandringer er små, nære og umiddelbart ubetydelige ændringer i vores daglige (arbejds)liv. Det til trods kan de have enorm betydning for vores arbejdsglæde – desværre ofte i negativ retning.

På seminaret delte vi eksempler på mikroforandringer med hinanden ved bordene. Der kom mange forskellige fortællinger frem. Et af eksemplerne gik på vores kommende domicil i København. For nogen vil det have meget store konsekvenser at skulle til at arbejde i København, hvor parkeringsmulighederne er dårlige. Måske bor man langt fra offentlig transport, og så kan det fx for børnefamilien blive svært at få hverdagen til at hænge sammen i forhold til afhentning af børn mv. For andre er det slet ikke et issue. I halen kommer også spørgsmål som: ”Hvem skal jeg sidde sammen med?”, ”Får jeg en dejlig plads med lys?”, ”Er der støj i lokalet?”, osv. osv. ”Herregud” tænker du måske. ”Du har dit gode job – hvad er problemet?”

Men det kan altså være et kæmpe problem. Mikroforandringer er med Mille Mortensens ord de mest radikale forandringer, vi kan udsættes for.

For at håndtere mikroforandringer, er det vigtigt, at vi som medarbejdere er i et miljø med psykologisk tryghed. Vi skal kunne være trygge ved at dele vores bekymringer, så de mikroforandringer, vi hver især oplever, ikke hober sig op. Uden psykologisk tryghed får vi ikke sagt det, der bekymrer os. Vi tør ikke, fordi vi er bange for, hvordan det bliver modtaget. Det vil påvirke arbejdsglæden i den forkerte retning. Det er skidt, både for den enkelte og for vores arbejdsplads.

Deling af bekymringer og åbenhed overfor hinanden er ikke kun en styrke for den enkelte, men også en nødvendighed for at skabe en arbejdsplads, hvor vi trives. Ved åbent at dele bekymringer inviterer vi samtidig til, at andre kan hjælpe med perspektiver og løsninger, der kan gøre vores oplevelse af forandringen mere nuanceret.

Det er måske ikke raketvidenskab, men et fornyet fokus på gensidig forståelse for mikroforandringers betydning, kan løfte vores samlede arbejdsglæde og gøre Jyske Bank til en endnu bedre arbejdsplads.



Seneste nyt