Menu luk

Mod lysere tider

Min optimisme giver mig mest lyst til at se på, hvilke muligheder, der er på det, jeg tror er bagsiden af krisen. Ved nærmere eftertanke er der ret mange og jeg vil her dvæle ved et par af de muligheder, der er opstået i forbindelse med mit arbejdsliv i Jyske Bank koncernen.

Forleden dag kom jeg i mit filosofiske hjørne. Da solen stod op, bankede den straks på min rude og lokkede mig og min lille hund udenfor. Vi blev mødt af masser af solskin, let frost og en lille smule kølig, men frisk vind, der fik det sidste søvn ud af kroppen. Jeg elsker solen og lyset. Især i januar, fordi jeg efter juletidens sammenkomster og nogle helligdage nemt kan bilde mig selv ind, at der er meget lang tid til, at foråret kommer. Det er der jo ikke, hvis jeg lige tænker mig om. Det er bare en følelse, der bor i mig.


Sådan en dag med solskin fjerner med et penselstrøg det mismod, jeg måtte have og får optimismen og glæden til at boble i hele kroppen. Jeg skal lige tage et billede af solen igennem træerne. Det ser så magisk ud. Når jeg kommer hjem og kigger på billedet samtidig med, at jeg indtager dagens første kop te, ser jeg, at det ligner de billeder, jeg har taget på omtrent samme tidspunkt sidste år, året før osv. Jeg samler på ”magic moments”. De fylder mine nogle gange lidt slunkne energidepoter op.

Mens jeg går, vælter de positive tanker ud. På min gåtur forleden blev jeg grebet af taknemmelighed over, at jeg bor i et land, hvor jeg kan blive vaccineret mod fx Corona og influenza, hvis jeg gerne vil det. Jeg kan også lade være, hvis jeg ikke vil. Jeg skal bare opføre mig ansvarligt som borger, og det er et helt fair krav at stille. Vi skal passe på hinanden og tage hensyn.


Selvfølgelig kom mine tanker også ind på Corona. Jeg kan virkelig se lyset nu og tror inderligt på, at der snart vil indfinde sig en form for normalitet, hvor vi kan ånde frit igen. Pandemien har været en verdensomspændende krise. Ærligt, så har det ikke været rart at stå midt i. Men ikke alt er skidt ved en krise. Et gammelt kinesisk skrifttegn for ”krise” er en sammensmeltning af ”fare” og ”mulighed”.

Min optimisme giver mig mest lyst til at se på, hvilke muligheder, der er på det, jeg tror er bagsiden af krisen. Ved nærmere eftertanke er der ret mange og jeg vil her dvæle ved et par af de muligheder, der er opstået i forbindelse med mit arbejdsliv i Jyske Bank koncernen.
Vi har nu mulighed for at tale meget mere om fleksibilitet i alle afskygninger. Det fleksible arbejdsliv. Hvad er det? For mig at se er det en blanding af mange ting. Det kan være hjemmearbejde eller mulighed for at arbejde i en Jyske Bank afdeling, der ligger tættere på bopælen end den, du ellers arbejder i. Det kan være at arbejde i toget, i sommerhuset osv. og så kan det faktisk også være tidspunktet, du arbejder på.


Det er også blevet mere fleksibelt at holde møde – det har vundet indpas at lave virtuelle møder. Der er mange fordele ved, at vi ikke altid behøver at rejse på kryds og tværs for at mødes om en fælles arbejdsopgave. Det kan give bedre videndeling, større effektivitet og ikke mindst et bedre arbejdsmiljø for den enkelte, der ikke skal bruge mange timer på transport, men i stedet kan bruge tiden på andre opgaver. De få erfaringer vi har, viser dog også, at der er møder, der slet ikke egner sig til det virtuelle set-up.


I Jyske Bank har Line, Selma og Sine fra Team Arbejdsmiljø ihærdigt og kærligt fortalt os, at det er godt for os at ”slippe stolen” og få mere bevægelse ind i hverdagen, uanset om vi arbejder hjemme eller møder fysisk ind i afdelingen. Det er også fleksibilitet. Du bestemmer selv, om du vil gøre brug af tilbuddet og hvornår i løbet af dagen – eller om du ikke vil gøre brug af det. Valget er dit. Jeg er selv opmærksom på at få mig bevæget i løbet af dagen. Det hjælper ikke kun på fysikken, men giver mig også et mentalt pusterum, hvor jeg lige kan puste ud.


Der er mange flere perspektiver ved fleksibilitet, som skal udforskes. Hvor er den rette balance? Hvordan kan vi rumme de individuelle behov samtidig med, at det ikke skader forretningen? Det bliver et af de temaer, som vi håber at blive endnu klogere på i 2022. Vi øver os og bliver klogere sammen – det var én af de grundpiller, vi lavede vores første aftale om hjemmearbejde på. En anden grundpille er, at vi ikke kan tale om det fleksible arbejdsliv uden at tale om gensidig tillid. Netop gensidig tillid er en fundamental tilgang i vores organisation. Det er klart vores erfaring, at det fungerer bedst i de relationer, hvor der er denne gensidige respekt.


Med andre ord venter der os mange dialoger, videndeling, forsøg og evalueringer i 2022.
Jeg glæder mig til sammen med jer at blive klogere på dette og andre gode og relevante temaer i det kommende år.


Godt nytår!

 

Seneste nyt