Corona har lært os meget om arbejdsmiljø
Forandringsparathed, kollegaernes betydning og fleksibilitet i hverdagen er blot nogle af de områder, hvor corona-perioden har skabt nye indsigter.
Af arbejdsmiljørepræsentanter Line Skov Fuglkjær og Selma Ruud.
Set ud fra et arbejdsmiljømæssigt perspektiv lærte vi en masse af vores akut opståede nye arbejdsmetoder, som vi kan tage med videre.
Vi oplevede, at:
- vi er forandringsparate – måske mere, end vi selv havde forestillet os?
- vores fysiske indretning på kontorerne gør noget godt for os ergonomisk - måske mere, end vi lige tænker over til daglig?
- vi har brug for et arbejdsfællesskab, men samtidig sætter vi også stor pris på fleksibilitet i hverdagen og - måske motiverer medbestemmelse os mere, end vi vidste?
Og så lærte vi, at vi alle har et ansvar. For hver evig eneste dag hjemme fra privaten var du dit eget arbejdsmiljø – naturligvis i tæt samarbejde med din leder på distancen!
Flere steder har vi hørt, at den digitale udvikling er sprunget flere år frem i tid i løbet af foråret 2020. Det betyder selvsagt, at vi også har fundet nye måder at arbejde på, som smitter af på arbejdsmiljøet.
Nye arbejdsmåder kalder på nye løsninger både, hvad angår IT og indretning og vi er lige nu i gang med at høste gode erfaringer fra Corona-tiden sammen med Bygninger og Teknik og IT, så vi også fremadrettet får det bedst mulige arbejdsmiljø.
Trivsel – arbejdsglæde, engagement og loyalitet
Kært barn har mange navne. Når vi i Jyske Bank taler om trivsel gør vi det ud fra arbejdsglæde, engagement og loyalitet
Trivsel – både fysisk og psykisk, er vigtige byggesten for et holdbart arbejdsliv – derfor skal vi fortsat tale om det.
En af de vigtigste pointer omkring trivsel er, at det der virker for dig, ikke nødvendigvis virker for din sidemakker. Det, der giver dig rigtig god energi og arbejdsglæde, kan måske virke drænende for din nærmeste kollega. Derfor er det så vigtigt, at vi siger højt, hvad der virker for os og også, hvad der ikke virker. Det kan jo være, at der med små geværgreb kan ændres på noget, så vi hver især trives endnu bedre.
Finansforbundet og Finanssektorens Arbejdsgiverforening lavede under Corona nedlukningen en fælles undersøgelse blandt Finansforbundets medlemmer om, hvordan vi hver især trivedes under Corona. Èn ting var gennemgående, nemlig at trivslen steg, bl.a. på grund af den store grad af fleksibilitet i dagligdagen. Netop derfor skal vi måske til at overveje at stoppe med at tale om hjemmearbejdspladser contra kontorarbejdspladser, men i højere grad tale om fleksible arbejdspladser. Fleksible både for den enkelte medarbejder og for Jyske Bank.
Der er flere områder i forbindelse med vores arbejdsmetoder og ikke mindst vores arbejdsmiljø, vi skal være mere nysgerrige på i forhold til det fremtidige og holdbare arbejdsliv. Derfor er vi rigtig glade for at konstatere, at netop den debat er i gang mange steder i organisationen.
Rigtig god sommer
Husk at holde fri, når du har fri og nyd tiden med dem, du holder af. Det fortjener vi alle sammen ovenpå foråret 2020.