Menu luk

Store bededag er væk: Det skal du være obs på

Store bededag er for første gang i år ikke en helligdag, og du skal derfor kompenseres for højere arbejdstid. Derfor er det vigtigt at få tjekket sin lønseddel, lyder opfordringen fra Finansforbundet.

22. apr. 2024
4 min

Når vi på fredag rammer den fjerde fredag efter påske, ville de fleste normalt slukke vækkeuret og blive hjemme hos familien.

De sidste 300 år har store bededag nemlig været en helligdag. Men i år er dagen ikke længere ensbetydende med en fridag i familiens skød, men derimod en ganske almindelig fredag ligesom alle andre.

Og selvom man nu må trække i arbejdstøjet, kan man som månedslønnet glæde sig over, at den afskaffede fridag giver ekstra lønkroner på kontoen.

”Man har ret til at blive kompenseret for den ekstra årlige arbejdsdag. Ellers ville det jo svare til, at man satte lønnen ned. Månedslønnede får jo den samme løn hver måned, uanset hvor mange helligdage der er i den pågældende måned,” siger Finansforbundets chefforhandler Steven Vallik.

(Artiklen fortsætter efter boksen)
”Det var med lønnen for januar første gang, at der er blevet betalt kompensation for store bededag, og jeg kan ikke forestille mig, at det er gået uden vanskeligheder alle steder."
- Steven Vallik, chefforhandler Finansforbundet

Tjek din lønseddel

Han opfordrer til, at man som medarbejder sørger for at få tjekket sin lønseddel. 
Erhvervsorganisationer, jurister og revisorer har nemlig tidligere fortalt til Børsen, at der er forskel på, hvordan forskellige lønsystemer beregner den løn, som medarbejderne skal kompenseres for. 

”Det var med lønnen for januar første gang, at der er blevet betalt kompensation for store bededag, og jeg kan ikke forestille mig, at det er gået uden vanskeligheder alle steder. Så derfor er det vigtigt at få tjekket sin lønseddel,” siger han.

Steven Vallik understreger, at de 0,45 procent skal beregnes af alle faste løndele.

”Det vil sige af løn og diverse tillæg, der er fast forekommende. Det kan eksempelvis være et funktionstillæg, et specialisttillæg og så kan det være tillæg for merarbejde eller genetillæg i det omfang, at det er fast forekommende,” forklarer han.

Derudover skal også det arbejdsgiverbetalte pensionsbidrag regnes med.

Hvis man opdager en fejl på sin lønseddel, skal man i første omgang tage fat i sin tillidsrepræsentant, lyder opfordringen fra Steven Vallik.

”Så kan de se, om de kan løse det med virksomheden og hvis ikke det lykkes, må de gå videre til Finansforbundet.”

Kommer ud over aftale lønstigninger

Steven Vallik understreger, at kompensationen for store bededag ikke er indregnet i de lønstigninger, som Finansforbundet blev enige med arbejdsgiverne om ved de seneste overenskomstforhandlinger.

”Det betyder, at man skal være opmærksom på, at de 0,45 procent ikke er indregnet i den overenskomstaftalte lønstigning, der kommer 1. juli. De kommer altså udover,” forklarer han.

Afskaffelsen af store bededag

  • Store bededag er afskaffet som helligdag fra 1. januar 2024.
  • Fremover vil den dag, der tidligere var store bededag, altså være en helt almindelig hverdag.
  • Det betyder, at hvis du tidligere har haft ret til at holde fri på eller ret til kompenserende frihed for arbejde på store bededag, så bortfalder denne ret.
  • Din årlige arbejdstid vil blive forøget med én ekstra arbejdsdag. For en fuldtidsansat svarer det til 7,4 timer årligt.
  • Alle aftaler om frihed på eller kompenserende frihed for arbejde på store bededag, der er indgået før den 1. januar 2024, bliver ugyldige.
  • Efter 1. januar 2024 kan der indgås nye aftaler om frihed på store bededag
  • Hvis du er månedslønnet, vil du få udbetalt et løntillæg på 0,45 procent som kompensation for den ekstra arbejdsdag. Løntillægget optjenes løbende.
  • Din arbejdsgiver kan bestemme, om du skal have udbetalt løntillægget månedligt eller to gange årligt sammen med lønnen for maj og august.

Kilde: FH

Alternative måder at kompensere på

Regeringens argument for at afskaffe store bededag var at øge arbejdstiden med en ekstra arbejdsdag om året.

Det er nu vedtaget ved lov, og derfor er dagen fremadrettet at betragte som en almindelig hverdag - uanset hvad der ellers står i ens overenskomst, lokalaftale eller kontrakt.
Der er dog muligt at lave alternative aftaler for, hvordan arbejdsgiveren kompenserer for den ekstra arbejdsdag.

Det er nemlig muligt at aftale, at man holder fri en anden dag.

”Der skal man dog huske, at man skal være enige om, at der er tale om en helligdag og ikke en feriedag, fordi arbejde på en helligdag udløser en erstatningsfridag,” forklarer Steven Vallik.

En tredje model er, at man aftaler at kompensationen udbetales med ferietillægget, der kommer med lønnen for maj. Her er det dog et andet tal, man skal taste ind på lommeregneren.

”Her skal man huske at regne med en højere procentsats end de 0,45 procent, fordi det arbejdsgiverbetalte pensionsbidrag ellers ikke bliver regnet med. I stedet skal man regne med 0,52 procent, forklarer Steven Vallik.

(Artiklen fortsætter efter boksen)

Emner

Seneste nyt