Vi kender alle svaret – undtagen chefen, åbenbart…
Misvisende trivselsmålinger i Danske Bank var et af de store emner ved generalforsamlingen i Finansforbundet i Danske Bank, som også var præget af kampvalg og en stærk lyst til at debattere.
”Jeg må bare sige: Vi står et godt sted sammenlignet med andre pengeinstitutter. På generalforsamlinger i andre kredse i Finansforbundet har vi fra første hånd hørt om tingenes tilstand set fra medarbejdernes perspektiv. Og det giver gode muligheder for at sammenligne på tværs af finanssektoren.
I Danske Bank er der gode muligheder for efter- og videreuddannelse, ledelsen er tæt på medarbejderen og mere tilgængelige, og Danske Bank er førende inden for fx brug af Gen AI.
Dette bliver dog ikke en sovepude for os i Finansforbundet i Danske Bank, hvis og når banken ikke lever op til indgåede aftaler”
Sådan sagde formand for Finansforbundet i Danske Bank, Kirsten Ebbe Brich, fra talerstolen til de omkring 180 fremmødte til generalforsamlingen i Finansforbundet i Danske Bank på Munkebjerg Hotel ved Vejle i sidste uge.
Det, de vil høre
Et af de områder, hvor debatten var mest intens, var omkring Culture & Engagement Surveyen, og hvordan resultaterne bliver brugt og præsenteret for medarbejderne.
”Jeg er træt af at se på portalen, hvor glade vi medarbejdere i Danske Bank er. Det passer ikke sammen med den virkelighed, vi oplever”, lød det blandt andet under debatten.
Den ene efter den anden rejste sig i salen ved et af de mange runde borde og fortalte om dårlige erfaringer med trivselsmålingerne.
Adskillige havde oplevet en alt for positiv høj score på trivsel i forhold til virkeligheden i et team. En kunne også fortælle, at lederen på forhånd havde peget ud, at alt under 8 var en dårlig score.
”Undersøgelsen bliver bare fyldt ud, så vi ikke stikker for meget ud, uanset hvordan trivslen i virkeligheden er. For ingen orker endnu engang at komme igennem en proces, som alligevel ender med ingenting.”
Som en anden forklarede, går der et kollektivt suk igennem teamet, hvis scoren har været for lav og trivselsundersøgelsen viser for højt arbejdspres:
”Så skal vi til det igen. Sidde til møder, hvor lederen spørger: ”Det er ikke så godt. Hvordan skal vi løse det her?” Alle kender svaret, undtagen chefen, åbenbart. Nemlig færre opgaver eller flere kolleger, vælg selv.”
Hvor er HR?
Der blev også gentagende gange berettet om manglende reaktion fra HR, når en trivselsmåling nogle steder er i bund.
De mange indspark fik formand for kredsen, Kirsten Ebbe Brich til at kommentere:
”Det lyder helt crazy. Det må vi se nærmere på.”
Hun opfordrede samtidig tillidsrepræsentanterne til at gøre en fornyet indsats for at få kollegerne til at svare ærligt.
Kamp om pladserne
Et andet debatemne, der fik salen til at boble og syde, var hjemmearbejde, som i flere andre banker er under pres fra arbejdsgiverne. Som det er nu, skal medarbejderne i Danske Bank møde ind 3-4 dage om ugen.
Flere påpegede, at det ville være mere hensigtsmæssigt, at reglerne blev fastsat for det enkelte team, fremfor centralt.
”Det handler om, at både vi og banken får det optimale ud af det. Lederen kan ud fra sin arbejdsgruppe se, hvordan det løses bedst,” sagde en kvinde og fortsatte:
”Nogen har svært ved at styre dagen derhjemme og huske frokost. Jeg har selv svært ved det lydniveau, der er på arbejde og har fundet ud af, hvor meget jeg kan nå derhjemme. Men jeg kan også mærke at nogle er trætte af, at de ikke kan arbejde så meget hjemme som andre.”
En anden konstaterede, at der var kamp om pladserne, hvor han møder ind:
”Der ikke nok skriveborde. Hvis jeg kommer, og mine kolleger sidder fordelt på flere etager, kan det også være lige meget.”
En løbende dialog om hjemmearbejdet er vigtig, og det må ikke blive for rigide systemer, som ikke levner plads til individuelle hensyn, syntes flertallet at være enige om.
Mere kontrol
En af deltagerne bad bestyrelsen i kredsen være opmærksom på den øgede registrering i banken.
”Vi hører fra ledelsen, at de er optaget af mere moderne ledelse. I mit område ser vi det modsatte. Der er mere kontrol end tidligere og mere registrering, fordi ledere skal bruge data. Det giver ikke ret stor motivation eller god trivsel.”
Kirsten Ebbe Brich lovede, at kredsbestyrelsen vil følge op på det emne.
Mindre flinke?
”Hvordan er Finansforbundet i fremtiden – skal vi være mere kæmpende og et mindre flinke forbund?”
Det var et af de spørgsmål næstformand i Finansforbundet, Steen Lund Olsen, fik fra salen, da han havde holdt sit oplæg.
”Vi skal være enige om, hvornår vi trykker på knappen,” sagde næstformanden og forklarede, at forbundet oplever meget forskellige reaktioner fra medlemmerne.
”Hvis vi siger, ”Stik lige piben ind, søde arbejdsgiver”, så er der en del, der reagerer og ikke synes om det. Siger vi det modsatte, så er der 50, som skriver, at nu må vi stramme op.”
I sit oplæg talte Steen Lund Olsen blandt andet om den ændrede verden efter præsident Trump, der - som mange vil vide - også har set sig ond på diversitets-dagsordenen. Den er fortsat vigtig for Finansforbundet, lovede næstformanden, der i øvrigt fik lykønskninger for sin nylige specialpris for sit flerårige arbejde med diversitet og inklusion.
Han talte også om, hvor vigtigt og udfordrende det at gøre mere for kontraktansatte, og om forbundets arbejde for at sikre flere medlemmer i forbindelse med aktuelle fusioner.
Kampvalg
Det mærkedes på stemningen og snakken rundt på generalforsamlingen, at kredsbestyrelsen skulle igennem et kampvalg. Samtidig blev antallet af pladser beskåret fra ti til otte.
Formand Kirsten Ebbe Brich var genvalgt, da der ingen modkandidater var, og modtog stående applaus.
De ti kandidater til de resterende syv pladser fik på skift 3 minutter til at argumentere deres sag.
Bestyrelsen i Finansforbundet i Danske Bank
Den nye bestyrelse i Finansforbundet i Danske Bank, som er valgt for en tre-årig periode, er fra venstre:

Mads Semeret, Thomas Nygaard og Benedicte Holmbo Kjølby opnåede ikke valg til bestyrelsen.
Næstformand Bente Bang samt bestyrelsesmedlemmerne Susanne Arboe og Ida Schrøder Kilde genopstillede ikke.
Benedicte Holmbo Kjølby, Thomas Nygaard og Annette Sørevik blev valgt som suppleanter til bestyrelsen.